Critical Miss

Szponzorzsűlölet

2008. május 28. 07:02 - Critmiss

Az utóbbi hónapokban mindenki ugrásra készen figyeli az Olimpia szponzorainak minden egyes lépését. Sokan felróják nekik, hogy egyáltalán szponzorok, sokan a CSR-t is keveslik.

A nyomás akkora, hogy a szponzorok mindent megtesznek annak érdekében, hogy konform módon viselkedjenek (már a szponzoráció tényétől eltekintve): legutóbb a szecsuáni földrengés áldozatait kezdték el segíteni, és még a kampányszlogent is megváltoztatták.

(NADE: a Kreatív Online-on épp fordítva írják, mint ahogy az valójában történt. Nem az volt a korábbi szlogen, hogy "Terjeszd a szent lángot, terjessz törődést és szeretet", hanem hogy "Lobbantsd lángra a szenvedélyt, terjeszd az álmot". Ez lett végül lecserélve. Így már mindjárt más, és valóban van értelme a változtatásnak. Az egész posztot azért kezdtem el írni, mert nem volt az egésznek értelme. Zárójel bezárva.)

Azért ha már a témánál tartunk, kikívánkozik belőlem a véleményem. Van ez a sok ember - aktivisták, sztárok, Mia Farrow, Clooney, Jolie, Spielberg és a többiek - és mind elkezd keménykedni, hogy mekkora botrány már Kína és vele együtt ez a Zolimpia, hogy az ország Szudántól vesz olajat, meg halomra öli a tibetieket.

Én mindezzel totálisan egyetértek. Csak azt nem tudom felfogni, hogy miért most hallatják a hangjukat ezek az emberek? Miért nem 2001-ben zúdult fel a világ, amikor megszületett a döntés arról, hogy Pekingben tartják meg a 2008-as Olimpiát? Miért nem voltak mindenhol tüntetések? Hol volt akkor Mia Farrow és barátai? Egyetlen szervezetről hallottam, aki rögtön működésbe lépett, ez a prágai székhelyű Olympic Watch volt. (Persze cáfoljatok meg, ha tévedek)

Szerintem aki eddig kussolt, azért jobb, ha azt is elmondja, hogy szégyelli magát, amiért eddig kussolt. Én örülök, hogy mostmár nem kussolnak, de azért kicsit későn nem kussolnak. Nna.
15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr76490875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huta9020 2008.05.28. 08:15:47

Már a döntésnek sem lett volna szabad megszületnie. Kínának nem lett volna szabad megengedni, hogy pályázatot nyújtson be. Azt, hogy ezt megtehette, sõt meg is nyerte, az az eredeti, igazi olimipiai eszme megcsúfolása, megalázása, sárbatiprása.
Üdvözletem mindazoknak a "sportvezetõknek" (akiket igazából legkedvezõbb esetben is országmarketing-menedzserek hívhatnánk, de inkább csak ügyeskedõ maffiózóknak, lásd megvesztegetési botrányok a NOB-nál)), akik ezt megszavazták, majd kijelentik, hogy a bojkottnak nincs értelme. Hát perszer, hogy nincs értelme, miután már megszavazták...

mizie 2008.05.28. 08:27:52

Figyi, azért olimpiát támogatni és olimpiát ellenezni
cégek/celebek részéről is ugyanolyan pr fogás,
csak ellenezni olcsóbb.

canismerga 2008.05.28. 08:36:40

Inkább valamelyik kinai nyelvjárást, mondjuk a mandarint kellene kötelezővé tenni az iskolákban, mint hajdan az oroszt. Megvettek minket kilóra szőröstül-bőröstül. Nagyon fog fájni, nem több, mint 10 éven belül, hogy Kina és India(kb. 2,5 milliárd ember jelenleg, addigra lesz 3 is)fogja diktálni a feltételeket a valamikori gyarmatosítóknak. Okosak, agresszívek és kereskedők. Akik nekik ítélték az olimpiát talán abban bíztak, hogy majd kapnak idővel valami kis stallungot, plusz elismerték, hogy mindent elöntött a sárga áradat. Ébresztő!!!

Nas 2008.05.28. 08:44:17

olimipiai eszme ? ez már a múlt. manapság bekokszozott gladiátorok versengenek a nagy delláért - erről szól az olimpia.

Zazie 2008.05.28. 08:47:26

hirokin: zsűlölet=gyűlölet.
Volt egy jó kis rádióműsor Hit, remény, zsűlölet címmel még anno az Est FM-en.

Ban_Dee 2008.05.28. 08:58:43

Sajnos Nasnak igaza van - ez is annyira szól az olimpiai eszméről, mint a szépségkirálynő választás a szépségről.
Ott is annak alapján lehet előre boritékolni a mindenkori győztes nevét (na jó, két-három nevet akiből tuti az egyik nyer), hogy melyik országnak lenne politikailag illendő hogy kedvezzenek.
Ez kb. így van most Kínával, meg az olimpiával.
Mert amúgy valóban, egy diktatúrának eleve nem olimpiát kell rendeznie, hanem inkább kicsit rendbetennie előtte a saját portáját. (szigorúan politikai értelemben! - mert _amúgy_ azért sokan meglepődünk / meglepődnénk, hogy mennyire sok mindent tudnak nagyon okosan és jól csinálni.
Ja, viszont ez azért nem teljesen új jelenség - Ld. '36-os olimpia... (Plusz adalék - bár gondolom sokaknak nem új, hogy ott vezették be ezt a lánggal-futásos bulit, merthogy az szépen jelképezi a Harmadik Birodalom felsőbbrendűségét...)

mizie 2008.05.28. 09:14:57

nekem az a kedvencem a mostani olimpiával kapcsolatban,
hogy Kína a játékok idejére szólásszabadságot rendel el.

LoL! egy hónap szólásszabadság, aztán off, csak nehogy megtetszen ott egyeseknek :)

báró Csekonics 2008.05.28. 09:21:55

mizie 2008.05.28. 09:14:57

Szólásszabadság - csak aztán vigyázz, mit szólsz ... :-D
Mert az egy hónap után visszamondják :-(

KenSentMe 2008.05.28. 09:46:49

Jah, szólásszabadság = mindenki azt mond, amit szabad.

Flea 2008.05.28. 10:07:02

Nem nagyon értem a hörgést. Az olimpiai eszme éppen abban áll, hogy a sport összeköt, akkor is ha minden más elválaszt. A gyökere ugye az ókori Hellasz olimpiáiból jön, ahol az egymás közötti háborút felfüggesztették az Olympia idejére. Nem értettek hirtelen egyet, nem kezdtek béketárgyalásokat és az esemény után ugyanúgy folytatták az öldöklést. Az olimpiai eszme tehát éppen az ellentétek két hétre való félrerakásáról és a sport, a versengés, mint közös érték tiszteletéről szól. Ennek megfelelően Kína teljesen jogosan kéri számon a világon, hogy az Olimpiát ne keverjék a politikával, mivel az éppen a politika, az ellentét, a háború felfüggesztéséről szól. Azaz hörögni Kína egyébként minden körülmények között elítélendő politikáján éppen az Olimpiai eszme ellenére való. Fontos, hogy ha beszélünk valamiről, akkor ne tévesszük szem elől a mondanivalónk tárgyát!

gravy_t 2008.05.28. 10:08:18

aha, majd pont amerikaiak szájából fog hitelesen hangzani az olimpia kritizálása emberi jogi alapon. ők hány olimpiát is rendeztek, mialatt még vígan folyt náluk a szegregáció?

láttam egy interjút néger sportolókkal, akik a berlini olimpiára mentek '36-ban, és ők nyilatkozták, hogy egyedül itt európában (azaz németországban, '36ban) érezték először magukat igazi amerikaiaknak, mert az emberek nem azt mondták rájuk, hogy büdösnigger, mint odahaza, hanem hogy jé, amerikaiak.

aztán persze az angolok, és az ő gyarmatbirodalmi ténykedésük, franciák dettó.

szóval itt most ki és milyen alapon hányja a kínai kormány szemére, hogy szétverte a tibeti tüntetéseket?

wini 2008.05.28. 10:22:01

Rendben, próbáljuk félretenni a politikájukkal kapcsolatos ellenérzéseinket és nézzük úgy az olimpiát, ahogy azt Flea mondja.
Ettől eltekintve még mindig nagy baklövés volt Kínának adni a rendezés jogát. Mert eddig is érezhető és látható volt, hogy Kína mindent bevet annak érdekében, hogy sportnagyhatalom is legyen. Jól jövedelmező iparág épült arra, hogy kitenyésszenek sportolókat. A szó legszorosabb értelmében. És Kína felvállaltan úgy megy neki az olimpiának, hogy mindent beleadnak, már ami az sportolói nyersanyagot illeti. Ez az olimpia éppen ezért (túl a politikai dimenzión) nem a sportról és a tisztességes versengésről fog szólni (tisztelet a kivételnek, már egy ideje egyébként sem arraól szól), hanem arról, hogy Kína minden versenyszámban le akarja nyomni a világot a kitenyésztett robotsportolóikkal.

zsombor · http://kreativ.hu 2008.05.28. 13:30:23

@miss
valóban benéztem a to/from-ot, köszi az észrevevést, javítottuk.

Zazie 2008.05.29. 09:10:20

Szia zsombor, örülök neki. :)
süti beállítások módosítása