Critical Miss

A blogoknak már lőttek?

2008. október 27. 07:59 - Critmiss

Két felvetés kapcsán merült fel a blog szükségessége/szükségtelensége az utóbbi időben, és bár nem túl érdekes, hogy én személy szerint mit gondolok a kérdésről, mégsem tartanám meg magamnak. :)

1.

A Wired egyik újságírója írt egy olyat, hogy blogot írni már felesleges, mert a profik itt is átvették az irányítást. A top blogok listáján olyan nevek szerepelnek, mint a Huffington Post vagy a TreeHugger, lehetetlen felvenni velük a versenyt. Mostmár tökjó videó- és fotómegosztó site-ok vannak, bírja a rendszer sávszélességgel, ott van a Twitter is, mi kell még? “Lépj le! Menj Twitterezni!” – ez az üzenet.

Vicces ez így elmondva, de a Flickr, a Youtube és a Twitter önmagában nem elég. Szerintem csak akkor működnek ezek az eszközök, ha valaki már felépítette az olvasótáborát és az image-ét.

Azt mondani az átlagnetezőnek, hogy menjél Twitterezni és akkor majd jó lesz neked meg lesznek olvasóid is, olyan, mintha azt mondanánk a Kisszentbölöskényi Grunge Revival emlékzenekarnak, hogy adják annyiért a számaikat, amennyit a rajongók adnának értük. Ismerős? A gond csak az, hogy ez legfeljebb a Radiohead-kaliberű zenekaroknak jönne be.

2.

Persze tudom, hogy ez inkább egy gondolatkísérlet, de azért foglalkoztat mégis, mert már itthon is elkezdődött a blogtemetés, igaz más vonatkozásban. Keltnél, Doranskynál, a Kispadon, aztán több helyen felvetődött a téma, hogy a feed az új blog, a share az új komment.

Hát ez tényleg szuper, DE.

Ez inkább egy olyan levegőbepuszi, nem? Mint a kiállításmegnyitókon és ehhez hasonló helyeken, ahogy az ismerősök hátba lapogatják egymást. Most komolyan - tényleg annyira fontos ez? Nem mondom, én is szeretem, ha egy kiállításmegnyitón szerintem jófej emberekkel kedélyesen elvagyunk, de azért nem tulajdonítok ennek akkora jelentőséget.

Ha valaki infofreak, akkor kikaparja a saját információs gesztenyéjét és nem szorul mások megosztott feedjeire, meg egy-két szavas kommentjeire. Érdekes meg minden, nem vitatom, meg több szem többet lát. De hogy majdnem annyi időt vesz el egymás kurkászása, mint a geekségbe és rendre éjszakába nyúló szörfölés, az tuti. Plusz: tényleg lehet valaki annyira érdekes, hogy minden kattintását kövessük? Ez már a Friendfeed kapcsán is eszembe jutott. Túl sok ez már szerintem. És szintén a befutottak luxusa, a pórnépnek ez sem járható út.

Ahogy Pollner, úgy én sem temetném a blogot, meg a hagyományos hozzászólásokat. Biztos túl konzervatív vagyok, de én szeretek összefüggő szövegeket olvasni. Sokkal inkább hiszek a házibulikban is az olyan idegeneknek, akik jól megformált gondolataikat osztják meg velem, mint azok, akik csak átszellemült tekintettel hallgatnak és esetleg néha kiengednek egy rövid kis gondolatbuborékot a szájukból.

 

5 komment
Címkék: blog web trend

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr81731422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajon 2008.10.27. 11:16:13

"tényleg lehet valaki annyira érdekes, hogy minden kattintását kövessük?"

perfekt

ez az egymás körül forgás tökéletes azoknak, akik egyéniséget és véleményt csak másokhoz viszonyítva, mások által megerősítve tudnak kialakítani maguknak

zsombor 2008.10.27. 13:26:22

a 2.-n szerintem nincs is mit beszélni: nem, nem a share az új komment (, remélem).

ami az 1.-et illeti, kint lehet, hogy már nehéz volna nagyra nőni, de itthon szerintem van még legalább két-három üresen hagyott zsáner, ahol akkora az űr mainstreamben és blogban is, hogy hamar magasra lehetne mászni. (tartalomról beszélve, persze, de azt nem is tudom, hogy lehetne áttolni twitteren, ésszerű megformáltságú üzeneteket sz'tem sehogy.)

Zazie · http://criticalmiss.blog.hu 2008.10.27. 17:29:41

Teljes mértékben egyetértek.

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.10.29. 12:54:11

Szerintem ez olyan, mint amikor a japán történész fickó azt mondta, hogy akkor most véget ért a történelem és akkor most már nem lesz semmi. Nem is tudom, talán 2000 környékén mondta, azóta aztán tényleg nem történt semmi a világban :)
Ilyen alapon egy ekkora sebességgel változó világról, mint a blogoszféra, nem hiszem, hogy most lehetne érdemben nyilatkozni.

Critmiss 2008.10.30. 20:10:15

Sőt volt ilyen filmes is, aki azt mondta néhány évvel a mozgókép feltalálása után, hogy már csak egy-két történet hiányzik, aztán már felesleges lesz újakat készíteni. Sajnos régen tanul(gat)tam filmtörténetet, szóval nem tudom, kinek a mestere volt. Mindenesetre érdekes gondolat. :))
süti beállítások módosítása