Critical Miss

Szellemírók

2009. november 03. 07:44 - Critmiss

Angliában teljesen elharapództak a celebkönyvek, ráadásul már nemcsak a nem fikciós, hanem a fikciós vonalon is. Az eladási listák élén többnyire Kerry Katona, Katie Price, Victoria Beckham és társaik szerepelnek.

Ők többnyire nyíltan vállalják, hogy épp csak érintőleges közük van a kiadott könyvekhez, legfeljebb konzultáltak néhányszor a "négerekkel", ahogy itthon hívják az ilyen könyvek szerzőit.

Sokan kikelnek ez ellen, van, aki például azt mondja, hogy ezek a celebkönyvek elszippantják az olvasókat az "értékesebb" szerzőktől.

DE: ezek a könyvek nagy profitot termelnek a kiadók számára, így van miből finanszírozni a várhatóan kevesebb vevőt, sőt akár veszteséget hozó kiadványokat. Másrészt a szellemírók nagyon jól keresnek ezzel a tevékenységgel, viszonylag kevés munkával. (Azért legalább valakinek jó, nem?)

Persze azt nem nehéz belátni, hogy a nagy pénzt felhajtó témák és szerzők - amennyiben tartósnak bizonyul a sikerük - akár valóban elkényelmesíthetik a kiadókat, pláne most, amíg (higgyetek nekem :) még eltart a válság.

Mindenesetre azt feltételezni, hogy ha nem lenne annyi celebkönyv, többen olvasnák Bret Easton Ellist vagy bármelyik kortárs írót, elképesztően naiv gondolat.

2 komment
Címkék: marketing trend

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr471491858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lalla 2009.11.03. 16:38:55

És mit szóltok a Richard Castle-könyvhöz? Mert ugye van a szeretnivaló amerikai sorozat Nathan Fillionnal a krimiíró szerepében. Aztán a második évad kezdetére *tényleg* kiadtak egy Richard Castle-regényt, ami most a bestseller-listákat ostromolja. Arról nem is beszélve, hogy a fiktív karakter rendszeresen Facebook-ol és Twittel.

Szerintem zseniális húzás, de vajon ki írta a könyvet? :)

Critmiss 2009.11.03. 21:31:41

@lalla: Hú, ez már nagyon bonyolult! Most nézem a Wikipédián, ott meg egy színész néz rám, és a szöveg szerint 26 bestsellert írt eddig. Egy kukkot sem értek.
süti beállítások módosítása