Critical Miss

Miszcellánia 53.

2009. november 29. 07:27 - Critmiss

Egy francia kisvárosban úgy volt, hogy bezár a könyvesbolt, mert a tulajdonos egészségügyi állapota nagyon leromlott. A város lakóinak azonban annyira fontos volt, hogy megmaradjon, hogy százan, fejenként 750 euróért tulajdonrészt vettek benne. Azt érdemes megfigyelni egyébként a cikkben, hogy kábé a fele nem a témáról, hanem a franciákra jellemző hagyománytiszteletről szól. Ennek ellenére az a rész is érdekes. (Washington Post)

Olyan kontaktlencse fejlesztésén dolgoznak, aminek a felületén grafikák fognak megjelenni. Szóval ha sikerrel járnak, nem szemüveg segítségével leszünk Terminátorok. A működéséhez szükséges energiát lehet, hogy a mobiltelefon fogja szolgáltatni. (New Scientist)

Nem a kaméleon a legjobb rejtőzködő. (New Scientist)

Ha képes voltál megnézni a 2012 c. filmet és most félsz, van egy jó hírem: a NASA szerint megnyugodhatsz. (The New York Times)

Nem túl meglepő módon sokan az okostelefonjukon olvasnak e-book-ot, ezért a cikk írójában felmerült a kérdés, hogy vajon mekkora veszélyt jelent ez az e-könyvolvasókra nézve. Szerintem nagyot. (The New York Times)

Törökország lehet, hogy megvalósítja egy Népszabis újságíró elképzelését: minden állampolgárnak e-mail címet adnának, és természetesen ráeresztenének a rendszerre egy keresőt. (The Next Web)

Ha érdekelne a főzés és a gasztronómia, elolvastam volna alaposan ezt a cikket. Mindenesetre kívülállóként is érdekesnek tűnik, szóval ha valaki odavan a receptkönyvekért és szokott főzni is, de kicsit frusztrálja, hogy talán több könyve van a témáról, mint amennyire a gyakorlat indokolná, akkor ezt imádni fogja. (The New Yorker)

Az USÁ-ban mindennaposak az ajándékutalványok, azonban az ország méretéből fakadóan ott nem annyira egyszerű a felhasználásuk, mert simán lehet, hogy órákat kellene utaznia a megajándékozottnak ahhoz, hogy be is tudja őket váltani. Az ajándékutalványok 10 százaléka így elvész vagy parlagon hever. Egyébként nagy piacuk van az eBay-en, a megajándékozottak ilyenkor általában benyelnek egy 15 százalékos értékcsökkenést. (Slate)

A filmek jegyeladásainak ösztönzésére szolgálnak a különböző, kritiusoktól származó egymondatos kritikák, a könyviparban is használt blurb-ök. Ezeken valamelyest meg kell felelniük a valóságnak (ellenőrzik), de viszonylag szabadon lehet velük játszani. Például a Michael Jackson film kritikájából vett mondatból - "[w]atching his struggle is illuminating, unnerving and unforgettable." - a következő lett: "illuminating and unforgettable". Ez mondjuk még nem is annyira durva. Amikor viszont a "small masterpiece of dementiából" "A masterpiece" lett, már tiltakozott a kritikus, úgyhogy a filmgyártó elállt a blurb használatától. (Slate)

Szólj hozzá!
Címkék: miszcellánia

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr541544803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása