Critical Miss

Ajándék a nőknek

2010. április 19. 07:50 - Critmiss

Sokszor és sokat sírunk, hogy nincsenek normális női magazinok (egy-két kivétellel). Most viszont a világ legjobb magazinjának, ironikus módon a Fantastic Mannek a készítői döntöttek úgy, hogy megcsinálják a lap női testvérét, the Gentlewoman néven.

Ez sokmindenben olyan, mint a Fantastic Man: minőségében, könnyed, elegáns humorában, finomságában és intelligenciájában. Viszont nem annyira ironikus, ami azért jót tesz neki, mert ami nagyon vicces a Fantastic Manben, sértő lenne a Gentlewomanben. Nem tudom máshogy megfogalmazni, kicsit lenézően hatna.

Hogy mi annyira nagy szám ebben a lapban? Egyrészt a kivitelezése, tartalmában pedig az, hogy nem egy kacatkatalógus, és azt feltételezi a nőkről, hogy a férfiakon és a megjelenésükön túl más is érdekli őket, ezenkívül mer banális témákhoz is nyúlni.

Ebben a számban három szekció van, az első címe a Modern. Ez szerintem már önmagában vicces, hiszen teljesen retró valamire ezt mondani. Olyan témákat vesznek itt sorra, mint a modern szervezés, közlekedés, illemszabályok, háztartás, intimitás, étkezés, levelezés. Itt olyan nőket kérdeznek meg, akik egyébként nagyon jók a szakmájukban, mondjuk designerek, de emellett van valamilyen mániájuk vagy szokásuk: az egyik designer bringával közlekedik, egy képzőművész soha nem beszél csúnyán, egy kritikus pedig állandóan leveleket írogat.

A második szekcióban hosszabb, nagyon szép fotósorozatokkal párosított interjúkat olvashatunk olyan nőkről, akik elértek már valamit az életükben: Phoebe Philo divattervező, egy spanyol borász, Sara Perez vagy a magyar származású, eredetileg Fodor Judit névre hallgató DJ, Princess Julia.

A divatszekcióban is van pár jó sorozat, például Mihalik Enikő emelget súlyokat decens sportruházatban, vagy éppen egy úriember mutogat nekünk ékszereket. Ezeken kívül még van egy-két jó tartalmi blokk, például az összes meginterjúvolt szereplőt, és még azokon felül sok nőt, összesen 39-et kérdeztek meg arról, hogy legszívesebben mit adnak ajándékba szeretteiknek. Ebből megtudhattuk, hogy Gillian Wearing képzőművész pulcsit vesz a Marks and Spencerből, Michelle Pfeiffer és Natalia Vodianova ékszert, az említett Enci pedig csokit vagy pénztárcát.

Elég gyorsan elolvastam, ami ritka, mert nehezen veszem rá magam, hogy ne internetezzek, de ezért megéri. Kár, hogy fél év múlva jön csak a következő szám. Addig is nézegessétek ezt a videót, vagy olvassátok el a magazint az elejétől a végéig.

 


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr411919304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rivaldina 2010.04.20. 07:58:00

Erről az jut eszembe, hogy az Elle magazin legértelmesebb számai a félévente megjelenő Elle Man, amiben vannak értelmes interjúk, kortárs írók novellái, és mélyebb értelmezése egy-egy témának, mint a felszínen piszkálódás, trendi ilyen-avilág-ezvan-jajjdejó-hogynekünk-faszább megközelítés. (Még egy dögös nőcifotó is belefért, ami csudamódon fel se tűnt, ugyanis a női verzió is folyton tele van csöcsökkel.)
És mindezt azért, mert férfiaknak készült.
Köszi, igazán jól esik, mert pont azt érzem tőle, hogy színvonalas, tartalmas mondandót csak pasiknak érdemes csinálni.
Szóval, hajrá Gentlewoman!!!

Mme du Tancin 2010.04.21. 14:14:27

kedves ZaZie, hol szerezted be?

Critmiss 2010.04.21. 14:41:23

@Mme du Tancin: A Ferenciek terénél levő Interpressben volt, ott lehet/lehetett Fantastic Mant is kapni.

G_P 2010.04.21. 16:20:16

Szerintem ez jól felépített manipuláció, mesterséges igény-kreálás értékjelzőnek szánt, valóban elegáns körítéssel; ami ugye szűrőként is értelmezhető.

Fasz egy mondat, tudom, de ki tudod bogozni, ha akarod.
süti beállítások módosítása