Critical Miss

Latin ország vagyunk

2010. november 29. 07:16 - Critmiss

Más magyarázatot nem tudok arra kitalálni, hogy mennyit képes késni a magyar. Olyan úrias tempóban élünk, mintha nem lenne a világon semmi dolgunk, minthogy lecsöngessünk Jean-nak.

Kérdem én, miért jó, ha a korábban itt már megénekelt hat órára meghirdetett Ízakadémia csak fél órával később kezdődik meg, mert pontban hatkor csak négyen voltunk ott a kb tizenötből? Vagy vegyük a Fashion Video Festival partiját: fél kilenctől kell érkezni, de majdnem tíz óra van, mire bárki kinyitja a száját a mikrofonba?

Miért nem normális az, ha valaki pontos? Komolyan nem értem. Ha késni akarok, simán be tudok iktatni egy rossz villamosra szállást vagy egy hajmosást, úgy is legfeljebb öt percet tudok ráhúzni, ennél több egyszerűen nem megy.

Alkotmányba kellene foglalni a késés eltörlését. A nemzet gazdasága szerintem pikk-pakk felépülne.

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr732451269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elstron 2010.11.29. 11:09:05

Az általad is említett, rendkívül magas nívójú eseményekről nem hogy késnék, de el sem mennék. Ilyesmin nyávogni meg ősi román szokás...

a katona fehérben 2010.11.29. 11:44:26

+1, végre valaki szóvá teszi. A privátszférában is nagyítóval kell keresni azokat, akik képesek pontosan érkezni egy-egy megbeszélt találkozóra.

nezumi 2010.11.29. 11:46:24

Wellcome to the club! mindenhová pontosan érek oda, és ott rohadok, míg a kedvem el nem megy az egésztől. Lúzer, aki pontos, biztos sokat vonatozott:-)

eloszto · http://eloszto.hu 2010.11.29. 11:51:29

Szerintem egyáltalán nem vagyunk késősek.

papilloma 2010.11.29. 12:03:19

Én is pontatlan vagyok, mindig hamarabb érkezem. Én pl. filmvetítés kezdete után nem engedném be a későket. Így jártál. De holnap estig sorolhatnám a példákat...
+1!

qwertzu 2010.11.29. 12:14:40

Na igen, aki az esetek 10%-nál többen késik, az pontatlan pöcs, aki a másik idejével játszik. Olyan viszont Budapesten nincs, hogy valaki mindig pontos. Bármikor közbejöhet valami, ami teljesen tönkrevágja a közlekedést.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.11.29. 12:39:03

@Kedves Nard: aki dolgozik, az nem nagyon tud elindulni egy órával hamarabb. szerintem a késés akkor géz, ha azt nem jelezzük - és így másik nem tudja a saját idejét menedzselni. Ha tőlem késik valaki, és ezért majd én is késni fogok, akkor azt mér időben jelzem előre, hogy a másik ez alapján oszthassa be az idejét. szerintem felnőttek között ez elfogadható, ha nincs időben jelzés, na az a gáz. Az időben nem a megbeszélt időpontban érkező sms- hogy bocs kések...az inkább megalázó...

Berix 2010.11.29. 12:41:16

Eddig azt gondoltam, csak engem irritál ez a késős sztori.. egyszerűen idegbejt kapok, amikor az én időmmel szórakozik valaki.

qwertzu 2010.11.29. 12:50:12

@Kedves Nard: Ha 3 óráig mozdulatlanul állsz az M0-án azon ez nem segít. Ha a 86-os busz lassabban halad, mintha gyalog mennél, azon sem.

brownie58 2010.11.29. 12:50:52

Wass Albert: Nagyapám tanítása
"- Idefigyelj - mondta komoran -, ha egyszer megígérted valakinek, hogy ekkor és ekkor itt vagy amott leszel, és nem vagy ott időben, csak két mentséged lehet: meghaltál, vagy olyan beteg vagy, hogy mozdulni se tudsz! Hogy nem haltál meg, azt látom. Nos, mi a betegség, hadd hívjam a doktort?!
Elmondtam neki szorongva ott a sötétben, hogy mi történt. Nagyapám szó nélkül végighallgatott. Mikor aztán kifogytam a szóból, megszólalt. Súlyos, lassú beszéddel. - Idefigyelj - mondta. - Vannak emberek ezen a földön, akik úgy dobálják ide-oda a szavakat, meg az ígéreteket, hogy azoknak semmi értékük nincsen többé. Mi, Wassok nem ezek közé tartozunk. Ha mi mondunk valamit, az áll, mint a sziklakő. Ha mi a szavunkat adjuk, azt tartjuk is, ha belepusztulunk is!
Érted? - Értem - hebegtem megrendülve. - Dehogyis érted - csapott le reám a szava -, de elmagyarázom úgy, hogy megértsed. Látod itt a mellényem zsebében az aranyórát? Nagyapámtól kaptam, amikor leérettségiztem. Amikor leérettségizel, a tied lesz. Ez az óra számomra minden csecsebecsénél értékesebb. De ellophatod. Visszaadhatod, vagy megtérítheted az árát. Ellophatod valakinek a lovát, a tehenét, ökrét, vadászpuskáját. Mindenét ellophatod és visszaadhatod megint, vagy megtérítheted az árát. Csak egy valamit, ha ellopsz valakitől, nem térítheted meg soha. S ez az idő! Ha valakinek az idejét lopod, azt úgy megloptad, hogy soha jóvá nem teheted. A várakozásban eltelt időt semmi hatalom a földön nem hozhatja vissza. Nincs, eltelt, vége. Örökre elveszett, és te voltál az, aki a jóvátehetetlen veszteséget okoztad. Érted? Értettem. Úgy megértettem, hogy attól a naptól kezdve, ha valakinek szavamat adom, hogy ekkor és ekkor itt vagy amott leszek -akkor már ott vagyok öt perccel azelőtt, még ha vénasszonyok esnek is az égből, ahogy drága jó nagyapám szokta volt mondani. Erre neveltem gyermekeimet és unokáimat is. Nem azért, mert késni neveletlenség, hanem mert több annál. Aki öt percet késik, az öt percet ellop valakinek az életéből, amit nem tehet jóvá soha.
- A megbízható embert még ellensége is tiszteli - mondta volt nagyapám -, mert a megbízható ember a társadalom sziklaköve, amire országot lehet építeni. A többi szemét, amit elfú a szél..."

a katona fehérben 2010.11.29. 12:54:33

@Legelő Őse: Nyilván előfordulhatnak olykor előre nem látható körülmények, de aki átlagban legalább háromból kétszer elkésik, az már a saját időgazdálkodásával van bajban. Az előzetes jelzés alapdolog, de az is csak akkor ér valamit, ha időben jön, nem mondjuk 10 perccel a megbeszélt időpont előtt, amikor neked pl. fél óra az út a helyszínre.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.11.29. 12:56:05

Én pontosan negyed órát várok. Nagyon elfogadható indokkal felet, de csak akkor, ha az illető exkuzálta magát telefonon.

Egy évbe telt, míg az ismerőseim, barátaim rájöttek, hogy negyed óra múlva lelécelek!

Hihetetlenül idegesít a pontatlanság, ráadásul még akkor is eljátsszák, ha én teszek szívességet.

pollio 2010.11.29. 13:00:01

Szögezzük le, én pontos és megbízható ember vagyok. Megbízhatóan és pontosan mindenhonnan ugyanannyit kések! :)

Én úgy gondolom, hogy ha én megbeszélek valakivel egy találkozót, akkor nem az van betervezve, hogy az adott időintervallumban mit fogok csinálni, hanem az van betervezve, hogy az adott időintervallumban mit _nem_ fogok csinálni abból, amit szeretnék. Innentől kezdve mindegy, hogy a várakozás miatt nem csinálom, vagy azért, mert azzal töltöm az időt, akivel megbeszéltem, és azért nem csinálom az egyéb teendőimet. Be van tervezve, hogy az az időintervallum foglalt, és ezért simán képes vagyok várni akár egy órát is valakire. Legfeljebb nem jön, akkor csak egy órát vesztettem (jó eset), míg ha jön, akkor az annál is hosszabb elfoglaltság. És mindig van B-tervem. A várakozással eltöltött egy óra alatt is simán el tudom foglalni magam. Mondjuk várok az illetőre egy kávéházban, ahova magammal viszem azt a könyvet, amit egyébként olvasnék. Ha nem jön, olvasok egy jót, ha jön, akkor vele vagyok.

Megaztán az én időmmel nem szórakozik senki, legfeljebb én. Ugyanis pontosan én döntöm el, senki más, hogy mennyit várok valakire!

Lazítsatok!

fordfairlane 2010.11.29. 13:10:45

ajánlom mindekinek az arab országokat, valamint indiát... szerintem mi magyarok alapjában véve pontosak vagyunk, ellenben az előbb említett országok lakóit.

pollio 2010.11.29. 13:31:03

Volt szerencsém élni különféle országokban, tőlünk délkeletre és északnyugatra egyaránt. Tőlünk délkeletre az emberek lazán kezelik ezeket a dolgokat, senki nincs kiakadva negyedfél óra késésen, főleg, mivel ő is negyedfél órát késik, ez szinte kötelező. Meg is lehet nézni, hogy vagy 10 évvel élnek tovább az emberek, és sokkal kevesebb az alkoholista. Ezzel szemben mi, neurotikus magyarok, becsületbeli ügyet csinálunk 5 perc késésből, és ezzel annál a vacak 5 percnél sokkal de sokkal többet veszünk el a saját életünkből az idegeskedés miatt, és 60 évesen meghalunk szívinfarktusban meg agyvérzésben. És a fenenagy pontosságunk ellenére nem lett belőlünk sem Németország, sem Svájc, ami ugyancsak azt mutatja, hogy semmi nem múlik a pontosságon.

Girhes Joe 2010.11.29. 13:45:39

@pollio:
Igazad van. Itt egyesek úgy tesznek, mintha 5-10 perc várakozáson múlna az életük. Ennyi miatt kiakadni kb. olyan szintű dolog, mint napi 100 forint megspórolásáért éhezni.

Persze nem fél órás meg órás késésekről beszélek, az tényleg pofátlanság. De megjegyzem, korábban érkezni (pl. vendégségbe) szerintem még nagyobb pofátlanság, mert így arra kényszeríted a vendéglátót, hogy felkészületlenül fogadjon, ami rosszabb, mintha várnia kellene rád negyed órát. A vonat is ha késik 5 percet, az senkit nem érdekel, de ha 5 perccel korábban indul a menetrendhez képest, az masszív anyázásba fog torkollni.

Egyébként a nagyonpontosságtól simán visszatart engem, hogy akkor mindenkire várnom kellene. Ebben az országban egyszerűen az a szokás, hogy X időpontot plussz 5-10 perccel kell érteni. Ha nem tetszik, el lehet menni, Svájcban ennél kevesebb, Görögországban meg több a betervezett hibahatár.

pPanni 2010.11.29. 13:56:27

@Gergő77: Vendégségbe (vendéglátó otthonába) érkezni a megbeszélt időpont + 10-15 perc illik. Én így tanultam. :)
Utcai találkozóra érdemes pontosan, ne szívasd a másikat az esőben pl.
Sp.o.-ban én is idegrohamot kaptam az első ott töltött hónap során többször, hogy minek várunk annyit. De aztán megszoktam, sőt, kiköltözött magyar barátunkat, amikor látogattuk, és megbeszéltünk egy időpontot, amiről 20 percet késtünk, még én nyugtattam a pasimat, h ne aggódjon, a srác még többet fog. :) És lőn. Cserébe ott még télen se nagyon volt 5 fok alatt a hőmérséklet, szóval jellemzően nem olyan rossz álldigálni és dumálni.

a katona fehérben 2010.11.29. 14:40:14

@Gergő77: Ez jó nagy csúsztatás. Nem múlik az életed azon se, ha kérdés nélkül elszívnak-e egy cigit melletted (ha történetesen nemdohányzó vagy) vagy bevágnak eléd a sorban...csupáncsak modortalanság és bosszantó, mert valaki más együttműködés helyett hátrányos helyzetbe hoz a saját előnyéért cserébe, pontosan úgy, mint a _rendszeres_ késéssel. Gondolom a fenti két (vagy még sok más hasonló) eset kapcsán te se lennél ennyire megértő, és nem fogadnál el ilyen magyarázatot, hogy "ne tegyél úgy, mintha az életed múlna rajta".

Azzal, hogy tudatosan ráhagysz pluSZ akárhány percet, pontosan ezt a magatartást erősíted és gyarapítod - nem tudom, ez mióta "szokás", nekem még úgy tanították, hogy az udvarias ember pontosan érkezik, és belátható, hogy mindenki jobban járna, ha jobban tervezhető lenne az ideje. @ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: hozzállása és kitartása szerintem példamutató :-)

barbie83 2010.11.29. 15:00:16

A kemény farkak éjszakájáról senki sem késne el.

barbie83 2010.11.29. 15:04:48

Tényleg van olyan pornó, amiben a terhes nő szülés közben szopkodja a faszt, miközben a gyerek félig kint van?

szanalmas 2010.11.29. 15:25:46

@phaszfej-köcsög cenzorok:

Ha filmre vették a születésed, akkor tutira van!

Dr. Fred Edison 2010.11.29. 15:37:09

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:
Megértelek, nekem sem kevés időmbe került amíg az ismerőseim, barátaim végre rájöttek, hogy fölöslegesen számítanak arra hogy bárhova pontosan fogok érkezni. Így viszont már sokszor eleve belekalkulálják a késést ha velem találkoznak, és sokszor már ők is késve jönnek, szóval win-win szitu lett belőle.:-)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.29. 16:07:53

Ennek a posztnak a megbeszéltek szerint már pontban hét óra nulla nulla perckor meg kellett volna jelennie, de csak majdnem fél nyolc órakor jelent meg.

Tizenhat percet késett, amiért nyolcszáz HUF pénzbírság kiszabását indítványozom, átváltási opcióval fogházra, száz forintnak ötven a foga árfolyamon.

blah 2010.11.29. 16:13:58

@pollio: ugyan már, ki szeret magába malmozni...
Nem vagyok éppen egy hisztis típus de aki 1 órát várat annak leordítom a fejét üdvözlésképpen.

Girhes Joe 2010.11.29. 17:35:31

@a katona fehérben:
Van egy mondás, hogy az idegeskedéssel magunkat büntetjük mások hülyesége miatt. Hidd el, végeredményben Te jársz rosszul, ha hagyod, hogy ilyen semmiségek elvegyék a jókedvedet.

Ha bevág elém a sorba 1 db ember, azt hasonló legyintéssel kezelem, mint az 5-10 perc késést. Több kárt okoznék magamnak az idegeskedéssel, mint amennyi "kárt" az illető okozott nekem a bevágással. Pesze ha öten vágnak be, az meg már az 1 óra késéssel van egy súlycsoportban, arra már azért morognék egy kört (de azért a stukkert még nem szedném elő).

Ha rágyújtanak mellettem kérdés nélkül, na annak nem örülök, mert az nem szimpla idegeskedés, hanem fizikailag nehézzé válik levegőt vennem, de az ilyennek se szoktam leszedni a fejét, max. odébb állok.

Azzal meg, hogy magamra nézve is lazán kezelem az 5-10 percet, nem mások idejét rabolom el, hanem a közös időtültésünk lesz ennyivel rövidebb, másrészt nem örülnék egy olyan világnak, ahol 5 percből becsületbeli ügyet csinálnak. Ebben nem tudok egyetérteni Wass Alberttel, 5 perc "ellopása" lehet ugyan hogy visszafordíthatatlan, csak éppen egy stresszt kerülő embernek (ilyen volnék én) nem éri el az ingerküszöbét.

Girhes Joe 2010.11.29. 17:38:24

@Gergő77:
off
(Azt a marhát meg, aki a plusszt és a mammutot egy sz-szel és egy m-mel, továbbá a Karácsonyt kis k-val rendeli írni, felhúznám az első fára, és nem vagyok hajlandó engedelmeskedni neki. De persze nem vagyok ideges. :) )
/off

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.29. 17:58:38

@Gergő77:

A mamut egy m, jellemzően csak az idióta bevásárlóközpont terjesztette el a rossz verziót. Jómagam akkor vagyok ideges, ha én késem.

pollio 2010.11.29. 20:08:13

@blah: "ugyan már, ki szeret magába malmozni..." - hát én! :) Egyszerűen képtelen vagyok unatkozni!

Critmiss 2010.11.29. 20:31:44

Látom, sokan nagyon megbocsátóak a késéssel szemben, hát pontosan emiatt tartunk itt. :)))) Sajnos nem 5-10 percekről beszélünk, hanem 20-40-60 percekről. Az pedig már időrablás.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.29. 21:12:17

@ZaZie:

Akinek rendszeresen 30-60 percet késik az ismerőse, és még meg is várja, az vessen magára. Én eddig csak arra vártam egy órát az utcán, akibe szerelmes voltam.:)

ellátó 2010.11.30. 13:51:41

szerintem inkább vagyunk ebben "németesek" mint olaszosak. Bár lehet, hogy nincs igazam(nekem ez a tapasztalatom), de a hölgyek hajlamosabbak a késésre mint az urak.
süti beállítások módosítása