Critical Miss

Miért kevés az Origó?

2008. június 05. 07:03 - Critmiss

Régóta próbálok rájönni, miért nem olvasom az Origót. De aztán sosem érdekelt annyira, hogy tényleg belegondoljak. Viszont amikor egyszer tudatosan kerestem rajta egy tökátlagos témát, nem találtam sehol. És akkor jöttem rá, mi a gond.

Az Origó tartalmi szerkezete teljesen lesarkított, leszabályozott: hírdobozokkal van telepakolva. Ugyan első pillantásra azt hinnéd, hogy egy tartalombirodalomba csöppentél, ez azonban korántsincs így.

Számos olyan elem hiányzik belőle, amitől egy site/médium színes és élő lesz, valamint igényes, “értékes” olvasóközönséget vonz.

Ilyenek például:

-    Vélemények
-    ebből következően arccal, egyéniséggel rendelkező, beazonosítható újságírók
-    Kultúra (!)

Van ugyan Zene meg Filmklub (az utóbbi például nagyon jó, már majdnem teljesértékű), meg Szórakozás, de számtalan téma nem kap helyet a site-on, maximum bekerül a programajánlóba, aztán el is van intézve. Nincs köze a vizuális kultúrához, a beleékelt Hg.hu inkább építészettel és design-nal foglalkozik, de kiállításokkal, képzőművészettel, vagy más művészeti ágakkal, mint irodalommal, színházzal stb-vel már nem.

Az Egészség rovat az konkrétan csak betegségekről szól. Wellness, fitness maximum nyomokban. De lehetne még sorolni.

Az egész egy látszólagosan rendezett téglahalmaz, ami nem nyer formát, nem ad ki egy házat. Mégcsak nem is hangulatos.

Hiányzik belőle az egyéniség. A mottója lényegében az: “A hír szent, véleményünk nincsen”.

Kár érte, mert szerintem tényleg jó alapanyag, lehetne mit kezdeni vele. Sok okos, normális ember dolgozik rajta.

9 komment
Címkék: origo web site

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr53502259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tompa 2008.06.07. 11:24:29

Ha eddig életben maradt az origo, nyilván megéri üzemeltetni. Én se olvasom, nehéz megfogalmazni, hogy mi az, ami taszítja benne az embert, valószínűleg tényleg a saját tartalom hiánya és a jellegtelenség, viszont ha lenne bármi más az index helyett, akkor az indexet hanyagolnám legelőször. Ócska piti bulvárlap lett az elmúlt pár évben, pedig az indulása után úttörő kezdeményezés volt. De nem az index hibája, hogy nincs konkurrencia. Az origo tényleg jó lenne erre a célra, hogy megszorongassa az indexet, de úgy látszik, annak meg nem sikerült maga köré gyűjteni hiteles és karakteres szerzőgárdát. Mindenesetre nekem az adblock filterlistámban az első helyen szerepel a *velvet* és társai.

Critmiss 2008.06.07. 16:17:09

Egy időben tettem kísérletet az Index kiváltására, de nem sikerült. Pedig szisztematikusan próbálkoztam.

tompa 2008.06.08. 01:25:29

Pedig szerintem sokan mások is ki vannak éhezve egy igényesebb tartalomra, mint amit az index kínál. De egy egyszemélyes szerkesztőség nehezen fogja megváltani a világot. Nekem is ilyen terveim vannak egyébként, bár a célom csak annyi vele, hogy tisztességes haszonra tegyek szert a szolid reklámokból. Sajnos nekik elég komoly portfoliójuk van, nagyon sok zsetont beletettek a tematikus portálok összevásárlásába, ezt nem lehet csak úgy utolérni. De az akkor is tény, hogy a gonzó újságírástól pár év alatt megérkeztek a filléres csöcsmagazinok táborába.

Zazie 2008.06.09. 12:45:43

Hát nagyon nehéz célt tűztél ki magad elé. De ha multimilliomos vagy, akkor szurkolok. :)

kerikak 2008.06.10. 10:08:57

pont ez a lényege, hogy tájékoztasson, az író nem akarja a véleményével befolyásolni az olvasót
egyébként a legtöbb cikknél ott az újságíró neve, akik nagyrészt megtalálhatók a wiwen, ha már mindenáron arcot szeretnél a cikk mögé

Critmiss 2008.06.10. 23:40:09

Nem, nem erről van szó. Olyan cikkek kellenek, amiknél visszagörgetek az elejére, hogy megnézzem, "ezt meg ki írta?" Vagy azért, mert annyira okos, vagy azért, mert annyira sarkos, mindegy. Olyan, ami mögött egy egyéniség, és új szempontok vannak.

kerikak 2008.06.11. 09:58:02

erre vannak a heti/havi magazinok, ott van idő utánajárni dolgoknak, az origo tájékoztatni akar, lehetőleg gyorsan, mivel internetes újság és elsősorban hírportál

TótaW sem tud naponta cikket kirakni
ahhoz hogy napi szinten olyan cikkek legyenek amit te szeretnél (ráadásul nem egy hanem legalább 50) annyi alkalmazott kellene hogy képtelenség lenne a hirdetésekből fenntartani

Critmiss 2008.06.11. 10:15:52

Az online site-ok valóban a hírzabáltatásra vannak berendezkedve, de ahogy az Index példája is mutatja, igenis lehet és érdemes háttéranyagokat is készíteni. És valóban sok ember kell hozzá, de az megvan az Origónál is.

kerikak 2008.06.11. 10:39:35

időnként az előfordulnak nagyobb anyagok a Hírek vagy Tudomány rovatban

www.origo.hu/amerikai-elnokvalasztas-2008/blog/kampany/20080602-john-mccain-es-barack-obama-a-ket-elnokjelolt-bemutatasa.html

www.origo.hu/tudomany/elovilag/20080609-zombihernyo-es-vududarazsak-az-eloskodo-es-a-gazdaallat-furcsa.html

de a netezők többségének nincs ideje komolyabb témákba belemerülni vagy hosszabb anyagokat olvasni, legtöbben még mindig a mh-ről neteznek

és ahogy már írtam elsősorban hírportál, ha Híradót nézel sem az az elsődleges szempont hogy egy-egy témába alaposan belemerüljenek, a nézőket sem a riporter szmélyisége érdekli hanem maga a téma, ezért arra fókuszálnak
süti beállítások módosítása