Critical Miss

Miszcellánia

2008. július 27. 08:22 - Critmiss

Hát ezen a héten kicsit kevesebb idő jutott, több feldolgozatlan téma maradt. Ezek többnyire divatos dolgok lesznek.

A Rhyme and Reason egy olyan horgolt kendőt dobott piacra, ami világít, így lámpaként is használható. Tökjól néz ki. (Fashion Week Daily)

Ha fantasztikusan szép pénztartót szeretnétek szuvenírként vagy ajándékként hazahozni, akkor a Makr lesz a befutó. (Fashion Week Daily)

Most mindenki ki van borulva, mert Queensben sweatshopot lepleztek le. Eddig valamiért az élt a fejekben, hogy ilyesmi csak Ázsiában létezhet. Az itt gyártott márkák: Macy’s, Gap, Banana Republic, Express, Victoria’s Secret, Limited, Coldwater Creek.(WWD)

Elfogyott az összes példány az olasz Vogue júliusi "fekete kiadásából" New York-ban, ezért utánnyomásra van szükség. Az új példányokra rá is fogják aggatni, hogy "A legkeresettebb szám", meg "Az első újranyomott szám". A főszerkesztő azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint már most megnőtt a fekete bőrű modellek iránti kereslet. Egyébként tényleg rendes volt: a júliusi számban kezdő fekete modelleket is bemutattak arra az esetre, ha egy booker lapozgatná a magazint. Végre itthon is lehet kapni, én tegnap szereztem be a Váci utcában. (Jezebel)

Már régóta pletykálják, és most valószínűl, hogy tényleg igaz, hogy Sarah Jessica Parker egy képzőművészeti reality show-t indít American Artist néven. (Fashionista)

Megtörni látszik a divatos vonalat, de érdekes lehet, hogy nagyon nagy trend a félmaratonok futása. Egyeseknek csak egy lépcsőfok a maratonhoz, másoknak ez tökéletesen elég, a harmadik csoportot pedig megfáradt maratonisták alkotják, akik már eleget bizonyítottak maguknak, de nem szeretnék abbahagyni a futást. Egyébként helyenként már nem is félmaratonnak hívják, hanem 13,1 mérföldes maratonnak. (21,09 km) (The New York Times)

Egy rövid edzéstipp, ha valaki erre adná a fejét: a félmaratont már heti két edzéssel teljesíteni lehet. Egy tíz hetes edzéstervben a heti első edzésen 10 km-ről kell feljutni fokozatosan 19 km-ig, kicsit lassabb tempóban. A második edzésen viszont a megszokottnál kicsit gyorsabban, de egyenletesen kell futni 5-6 kilométert. (The New York Times)

Igen, valaki átállította a feedjeit. :)

2 komment
Címkék: miszcellánia

Amerikai ösztönzők

2008. július 24. 07:22 - Critmiss

A választásokon való részvételre millió módszerrel próbálják rávenni az amerikaiakat. Láttam például egy olyan Larry King műsort, ahol a Hősök egyik szereplője, Hayden Panettiere mondta el, hogy ez lesz az első választás, amin részt vesz és hogy ez milyen fontos, hű de jó. Ott volt még Rosaria Dawson (a főprosti a Sin Cityből), aki pedig a spanyolajkúakat próbálja rávenni a szavazásra, részt is vesz a Voto Latino nevű szervezet munkájában.

Készítettek egy vicces kampányt, ahol a jó öreg brazil szappanoperák stílusában bonyolítják a szálakat, a konfliktust pedig az okozza, hogy az első videóban a második perc kb 45. Másodpercénél kiderül: a szerelmespár férfi tagja, Rodrigo még nem is regisztrált a szavazásra. Ebből aztán lesz mindenféle bonyodalom. Én négy részt találtam, a negyedik nagyon vicces. De csak úgy érthető, ha mindet megnézzük.

2. rész

3. rész

4. rész

Ez persze csak egy csepp a tengerben, most szinte minden a választásokról szól. Az Urban Outfittersben például szavazásra felszólító pólókat is lehet kapni, de például szavazós rúzst is árul egy cég.

Szólj hozzá!
Címkék: kampány amerika

A kedvenc tanácsadóim

2008. július 23. 07:49 - Critmiss

Régóta olvasom Randy Cohen rovatát, a The Ethicist-et. Általában viszonylag egyszerű, de valódi dilemmát jelentő ügyeket “old meg”, gyakran azonban teljesen tanácsatalan vagyok egy-egy nehéz szituáció olvastán. De őa legtöbbször valóban átgondolt és tényleg megszívlelendő útmutatást ad. És ami tetszik: nem fél bevallani, ha valamit elrontott. Nemrég volt egy olyan cikke, ahol csak helyreigazításokat tett, természetesen az új tanácsok részletezése mellett.

Nemrég találtam rá egy másik tanácsadóra, aki a különböző társasági, társadalmi ügyekben mondja meg a tutit a Social Q rovatban. Ő Philip Galanes. A stílus és az alaposság hasonló.

Néhány példa a sztorikra és a tanácsokra:

The Ethicist
1.  Egy orvos megtudta az egészséges pácienséről, hogy mindenki azt hiszi róla: rákos. Ráadásul gyűjtésbe kezdtek a kezelésére. Az orvost titoktartás kötelezi, és nem mondta el senkinek, mégis nagyon bántja az eset és szeretné, ha ennek az egésznek vége szakadna. Mit tegyen? – volt a kérdés.

A válasz: Sajnos tényleg nem mondhatja el senkinek, amit a páciensről tud, viszont beszélhet velel és megkérheti arra, hogy vessen véget a hazugságnak. Amennyiben ez nem történik meg, az egyetlen dolog, amit megtehet, hogy többé nem kezeli.

2. Négy testvér összedobja a pénzt idős apjuk gondozására. Ketten Izraelben élnek, ahol az apjuk, ketten az USA-ban. A problémát az okozta, hogy a dollár esése miatt a két izraeli testvér arra kérte az amerikai testvéreket, hogy emeljék a hozzájárulásukat. A kérdés az volt, hogy ez most etikus követelés-e?

A válasz: nemhogy etikus, de teljességgel jogos kérés, ráadásul nemcsak a hozzájárulás pénzbeli értékét kell vizsgálni, hanem azt is, hogy az izraeli testvérek személyesen is gondoskodnak apjukról, míg az amerikaiak megússzák az egészet a pénz kipengetésével. Tehát akár még többet is fizethetnének elméletben, mint a többi testvér.

Eredmény: az amerikaiak belementek az emelésbe, és évente felülbírálják az összeget, de egyébként csak azért, hogy az árfolyamváltozáshoz igazítsák.

Social Q:

1. Egy pasit teljesen kiborít, hogy mindenki SMS-ezik, meg e-mailezik - azaz Blackberryzik séta közben, és nem figyel oda a közlekedésre. Ő maga sosem csinál ilyesmit az utcán és legszívesebben rászólna erre a nemtörődöm népségre.

Sajnos a válasz azonban az volt lényegében, hogy magát tenné nevetségessé, ha tényleg rájuk szóla, és egyébként is: ez a szokás már szinte alapjoggá vált, mindenki csinálja.


2. Egy diák két hónapon keresztül vendégeskedett egy olasz családnál egy másik diákkal. Míg az utóbbi azóta is rendszeresen ír nekik, ezt ő még egyszer sem tette meg. Nem tud jól olaszul, meg ez, meg az, mindenesetre egyre rosszabbul érzi magát emiatt. Szívesen küldene nekik egy kis ajándékcsomagot, de mivel már nagyon sok idő telt el azóta, nem tudja, hogy hogyan venné ki magát a dolog.

A válasz: sosem késő az ilyesmi. (Figyelem!)

Hetente néhány érdekes történet, okosságok, mi kell még?
 

2 komment

Fair trade belföldön

2008. július 22. 07:35 - Critmiss

Bizonytalan vagyok, hogy ez most ötlet, kérdésfeltevés vagy felismerés lesz, nem tudom. Mindenesetre ötletnek indult a dolog abból a felismerésből, hogy végülis az olyan hazai termékeket, amelyeket normális körülmények között, a munkatársaknak megfelelő fizetést biztosítva,  a törvényi szabályokat betartva és etikai, fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve gyártanak, simán lehetne Fair Trade termékeknek nevezni. Ennek üzenet- és egyben marketingértéke is lenne.

Mégsincs ilyen. Talán azért, mert annyira zseniális vagyok, hogy ez csak nekem jutott eszembe, de inkább arra gyanakszom, hogy ezt egyszerűen egy cég sem meri bevállalni. Ez azért kemény önkritika, nem? Persze tudom, hogy ezt CSR-nek hívják, de egy valamilyen árut termelő kisvállalkozásnál azért elég hülyén hangzana. Ezért az ő esetükben én inkább a Fair Trade plecsnire szavaznék.

Erről jutott eszembe az a marketingintelem is, amit a Marks and Spencernek akartam posztolni, hogy ne a Fair Trade elnevezést használják a fair trade pólóikra, mert az ha kicsit tovább gondoljuk a dolgot, azt jelenti és vallja be egyben, hogy az összes többi ruhadarabot, azaz a termékek 99%-át nem fair módon gyártják. Ezért inkább valami tök más kifejezést kellene használni, vagy legalább egy kicsit változtatni a jelenlegin, mondjuk úgy, hogy azt írják a ruhákra, hogy Fairer Trade. Hm?

A Fair Trade belföldi hiányának persze lehet az is az oka, hogy belföldön nem lehet akkora változást elérni, mint a különböző szegény országokban, ahol sokkal kevesebb pénzből lehet egyrészt árut termelni, másrészt jelentős javulást elérni az érintettek életében.

Persze nemes dolog, de kicsit olyan érzésem van, hogy igazából ez a könnyebb út. Minden tiszteletem azoké, akik mondjuk Peruban gondoskodnak a fair kávétermelés körülményeiről, vagy akár általánosságban: Thaiföldre mennek gyerekeket tanítani, de ki törődik a munka nélkül tengődő Kiss Mari varrónővel Szentesen, vagy megy el Tahitótfalura gyerekeket tanítani? Szóval én kicsit többre értékelem azt, aki helyben próbál változtatni. Persze lehet, hogy már megint demagóg vagyok.

Kompromisszumos javaslatom a következő: a szabályosan, etikusan stb. működő cégek használhassák a Fair Trade elnevezést, a jelenleg Fair Trade-nek titulált mozgalom tagjai meg mondjuk hívják magukat Fair Change-nek. Vagy nemtomén.
 

2 komment

Ötlet: önmegsemmisítő ruhák

2008. július 21. 07:52 - Critmiss

Mint ugye tudjuk, a használat hónapjában járunk, és így a szokásosnál is érzékenyebb vagyok a felesleges dolgok témájára. A ruháim szortírozása közben találtam rá egy – ugyan igen szép emléket eszembe juttató, de felesleges – reklámpólóra. Gondoltam, majd hordom sportoláshoz, eleve sportoláskor kaptam, de mégis annyira cikinek érezném egy 2006-os eseményt hirdető reklámpólóban habtestem edzését, hogy még egyszer sem használtam. Valahogy mindig elő tudok halászni egy másik pólót az utolsó pillanatban…

Ezért aztán úgy érzem, nagyon nagy szükség lenne egy olyan technológiára, mint amit a gyorsított tempóban felbomló reklámszatyroknál fejlesztettek ki. A marketingcélra legyártatott pólókat legalább 80 százalékban ilyen technológiával kellene gyártani, hogy hopp! egyszercsak elkezdjenek szétesni és idővel totálisan megszűnjenek létezni.

Mert most komolyan: mit lehet ezekkel kezdeni? Felmosórongynak túl jó minőségűek, mert nagyon jó állapotban vannak. De hogyan tudnám az ilyen cuccokat lerohasztani, hogy aztán felmosórongy lehessen belőle? Eleve: én nem ronggyal mosok fel. Basszus. Nehéz kérdések ezek.
 

16 komment
süti beállítások módosítása