Critical Miss

A megújult Pesti Est

2009. június 08. 07:02 - Critmiss

Amikor kijött a hír, hogy megújul az Est, rögtön az érdekelt legjobban, hogy milyen lesz az új “Város” rovat. Aztán mivel a fogyasztói reflexeimbe már az épült be, hogy az Exit után nyúljak, csak pár napos késéssel, a hétvégén sikerült észlelnem a tényt, hogy kijött az első javított változat.

Akinek nincs ideje az egészet elolvasni, kaphat egy összefoglalást 58 másodpercben. Nem száz százalékosan pontos, de a trendeket megfelelően ábrázolja. Életlen és semmi értelme, de vicces. Voilá!

(Ha egy-egy részlet jobban érdekel, kattints a jó öreg Pause-ra.)


És tényleg: az új verzió sokkal jobb lett. De nézzük meg részletesen. Ha kevés az időd, csak a kiemeléseket olvasd:

A tartalomjegyzék totál informatív, egy pillanat alatt átlátható és még arra is volt hely, hogy a legfontosabbnak kikiáltott programokat vizuálisan kicsit kötetlenebb formában megmutassák. Kicsit olyan lett, mint egy website.

Továbblapozva nem a szerkesztőség összetételével fárasztanak, hanem rögtön berántanak az aktuális topfilmbe, ami most a Terminator. Újabb jó pont. Ezután az Exit a filmkritikáknál tart, ami az Estben három oldalas, nem csak kettő.

Lapozgatva tovább az Exit a filmbontást hozza, míg az Est továbbra is ráérősen molyol a filmek körül, helyesen. A filmes újságírók kritikája következik, majd a filmes hírek – hiszen magazinosodunk, nemdebár?

Aztán az Exit már a Z-nél tart a filmbontásban, amikor az Est a moziműsor taglalásába kezd. Ezen a ponton ér össze a tartalom egy időre. Aztán amikor az Est elkezd filmeket bontogatni, akkor jön el az Exitben a filmes hírek és az interjú ideje. Tehát az a trend, hogy az Est mindent előrevesz, míg az Exit szolgáltatóként értelmezve a szerepét és másodlagossá téve a szórakoztatást a különböző bontásokat teszi előkelőbb helyre és csak azok után következnek a magazinosabb tartalmak.

Sok-sok lapozást követően az Exit a webzene rovathoz ér, ami egyébként egy nagyon jó ötlet volt. Az Est még az előadásoknál tart, majd átvált az apróhirdetésekre. Az Exit viszont még csak most melegedik bele a zene témájába és jönnek az albumkritikák, a zenei hírek, majd az étteremértékelések és az éttermek reklámjai. Itt érkezünk el az Estben a Város témájához, és én már izgulok is, milyen lesz.

Zságer Balázs mondja el, mit jelent számára Budapest, aztán érdekes módon felsőoktatási téma jön, de megbocsátjuk, aztán egy budapesti designbolt kínálata összekötve celebbel, majd – tádááá – bringatippek. Igaz, az ajánlott útvonal, ami a Deák tértől a Dürer kertig megy, talán túl egyszerű. De ez is megbocsátva.

Az Exitet se feledjük, ők ezen a pontoon az Őrségi Nemzeti Park szépségeiről emlékeznek meg. Az Est pedig már a Hajós utca és környékét tanácsadja nekünk, röviden, átláthatóan – ennél többet nem is akarnék tudni, bevallom. Az Exitnél aztán most jön a felsőoktatás, az Estnél pedig az étteremhirdetések. Aztán jön az Exites Turmix, ami egyébként a kedvencem a városhasználati projekt miatt is. Az Est pedig csak most vált zenére, szerintem egyébként nagyon okosan.

Sálálá, sálálá, Est tökjó, Exit ajánl, aztán sportol, Est napi bontja a zenei programokat és már végezne is, amikor az Exit jól beerősít, és a szuper mitmiért rovatot és Dilbertet teszi elénk, majd öltözetet vizsgál. Ezután jön az interjú, míg az Est kifuttatja a kötelező bontást és egy Gróf Balázzsal elköszön.

Nos, nehéz helyzetbe kerültem. Az Est szerintem nagyon jó lett, igaz az Exit kellett ahhoz, hogy egyáltalán nekilóduljanak a változtatásnak. Mondjuk tetszett például a korábbi verzióban, amikor egy-egy grafikus végigőrülte az adott lapszámot, például az uborkás fanta (?) vagy mi kapcsán. Szóval furcsamód az a helyzet állt elő, hogy az Exit kicsit “poroskás” lett.

Már csak az a kérdésem, hogy nem olvadnának össze inkább? A kettőből killer programmagazint lehetne csinálni.

 

8 komment
Címkék: kritika magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr531169180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Critmiss 2009.06.08. 09:35:12

Nem tudom, mitől lett a font Times News Roman. Lehet, hogy muszáj lesz ideiglenesen egy másik sablont választanom, mert rá sem bírok nézni. Gondolom, ti is így vagytok ezzel. Bocsánat!

Critmiss 2009.06.08. 10:08:47

Ez sem sokkal jobb, de kicsit talán olvashatóbb. :)

ginger_bee 2009.06.10. 18:58:53

Viszont nincs benne tévéajánló, brühühüüüü:((( Az volt a kedvencem!

Critmiss 2009.06.10. 19:00:54

@ginger_bee: Gondolom, vége lett a médiamegállapodásnak. Aztán az is valószínű, hogy az Est TV-t még szeretnék feléleszteni és ezért nem tettek bele egy rendes TV-ajánlót.

zsombor 2009.06.11. 18:08:17

csak átlapoztam, főleg a Várost, mert az nagyon bánt, hogy ilyen magas labdát senki nem bír normálisan megírni, de nekem úgy tűnt, nagyon gügyögősre vették.

Critmiss 2009.06.11. 22:18:05

@zsombor: Ja hát abszolút! Szerintem az az igazi jó város rovat egy kicsit indie jellegű magazinban jöhetne létre.

És igazad van: a Deák-Dürer útvonal például abszolút gügyögős még egy félkezdő bringásnak is. :)

zsombor 2009.06.22. 11:06:12

@ZaZie: nem a témafelvetés (a deák-dürer akár jó példa is lehetne, ha sosebringázókat akarnak egyszerű és életszerű példákkal téríteni), a megírás. a deák-dürerről is lehet jót írni ezerötszáz karakterben, mindenről lehet, nekem a szöveg volt túl "helló, pajtikák, milyen csuda dolgot csináljunk ma?"

Critmiss 2009.06.22. 12:27:23

@zsombor: Értem, tudom mire gondolsz. Azóta is megnézem az Estet és látható, hogy eléggé barátkozós, vagy ahogy te írod, gügyögős lett. Kicsit arctalan, mint hírportáloknál az Origo.
süti beállítások módosítása