Critical Miss

Miszcellánia 79.

2011. június 30. 10:12 - Critmiss

Antony Weiner ügye itthon is ismertté vált, a Slate most annak járt utána, hogy milyen körülmények között dolgozta ki kétségkívül látványos izmait a képviselő. Sokat nem tudhatunk a szenátusi és a kongresszusi fitness termekről, de azért pár érdekes információt kiszedett az újságíró a beavatottaktól. Az egyik ilyen, hogy ezek a létesítmények nem éppen luxuskörülményeket teremtenek a sportoló politikusoknak, olyannyira nem, hogy erősen kellett lobbizni, hogy javítsanak a helyzeten. Ezenkívül míg korábban ingyenes volt a használatuk, addig 1992 óta évi 400 dollárt kell fizetni, nehogy azt mondhassa a közvélemény, hogy közpénzen élősködve gyúrnak. Érdekesség még, hogy a szenátorok és házastársaik azután is járhatnak ezekre a helyekre, miután már nem politizálnak aktívan, kivéve, ha lobbizással keresik a kenyerüket. Egy időben egyébként nem voltak koedukáltak a fitness termek, de a nők lázadozni kezdtek, mert az ő részükön legfeljebb ping-pong asztalok és hajszárítók voltak. (Slate)

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már soha nem figyelek oda, amikor a repülőn elkezdik mutogatni a vészkijáratokat és a biztonsági öv használatát. A Wall Street Journal végigvette, hogy milyen extra megoldásokat próbálnak ki a különböző légitársaságok, hogy legalább egy kis információ átmenjen. Van itt minden: meztelen stewardessek, nyolcvanas évek fitness guruja, vicces animációk, sőt a török légitársaság új filmjében a Manchester United focistái (igen, Rooney is) ökörködnek. Van, aki azt mondja, hogy ez így nem megfelelő, de a hivatalos szervek megengedik, mert a legfontosabb cél, hogy az információ átadása megtörténjen. Érdemes elolvasni a cikket a részletekért. (Wall Street Journal)

Március óta a Pepsi és a Coca Cola is növényi alapú palackokat állít elő. De mielőtt ezért megtapsolnánk őket, fontos tudni, hogy bár fenntartható, természetes alapanyagokból készítik ezeket, a végeredmény teljes mértékben megegyezik az eddig készült PET palackokkal. Tehát ugyanaz kerül a szemetesbe fogyasztás után, ami azt jelenti, hogy nem léptünk előre semmit. A veszélye ennek az öntömjénezésnek ráadásul az, hogy az emberek ezzel nincsenek tisztában, ezért azt gondolják, hogy az új eljárással készült palackokat nyugodtan ki lehet dobni. A cikk írója szerint az lenne a jobb, ha több figyelmet fordítanának a vállalatok a visszaforgatás népszerűsítésére és ők maguk is inkább megnövelnék az újrafelhasznált palackok hányadát a gyártás során. A Pepsinél és a Coca Colánál a palackoknak jelenleg csak kb 5 %-át teszi ki az újrafelhasznált alapanyag, pedig már több olyan üdítőital gyártó van, akiknél ez az arány 100 %. (Slate)

Ha valaki Philip Roth rajongó, itt olvashat egy mélyinterjút. A legtöbb site azt emelte ki belőle, hogy elmondása szerint nem olvas szépirodalmat, csak történelmi, biográfiai könyveket, mert már nem érdeklik úgy ezek a szövegek, mint régen. Magyarázatot különösebben nem fűzött hozzá egyébként. Nem vagyok meglepve, én is csak nemrég kezdtem újra szépirodalmat olvasni. :))) (Slate)

A vancouver-i utcai randalírozás után az emberek összefogtak és segítettek eltakarítani a romokat. A szétvert üzletekre, autókra pedig üzeneteket írtak arról, hogy mennyire szeretik a városukat, hogy nem így kellett volna történnie, és köszi. (The Atlantic)

Szólj hozzá!
Címkék: miszcellánia

Szorongatják a médiahiénákat

2011. június 27. 10:32 - Critmiss

Még korábban írtam egy - mint időközben kiderült - egyre terjedő jelenségről, aminek a lényege, hogy ügyvédi irodák mezei bloggereket, online site-okat perelnek be szerzői jogok megsértésére hivatkozva. (Erről Bodó Balázs is beszélt nemrég egy Indexes interjúban)

A Wired most arról ír, hogy az egyik legnagyobb erre szakosodott irodától, a Righthaventől néhány blogger és site-üzemeltető vissza akarja szerezni a peren kívüli egyezség során belőlük kisajtolt pénzt. Egy nevadai bíróság friss ítéletére hivatkoznának, melyben az alperes, a Democratic Underground nevű blog javára ítéltek, mondván, hogy a Righthavennek nem volt jogi alapja a perre. 

Csoportos pert fontolgatnak és jelenleg éppen felmérik az esélyeiket a győzelemre. A Righthaven arra hívta fel a figyelmet, hogy ha per indul, akkor ők is újra beperelik a résztvevő bloggereket, mert a szerzői jogi ügyekben három évig van erre lehetőség. 

Nagyon szurkolok a bloggereknek, szerintem ideje lenne már visszaszorítani a hiénákat. Végezhetnének végre rendes, érdemi munkát is.

Szólj hozzá!

A Cosmo komoly lap

2011. június 20. 07:44 - Critmiss

Eddig meg voltam győződve arról, hogy a Cosmopolitan és társai ugyanolyan kamu cikkeket írnak, mint mondjuk egy People vagy egy Bravo. Ehhez képest kiderült, hogy az eredeti, amerikai lap nagyon komolyan veszi a pontosságot: egész fact checker részlege van.

Az itt dolgozóknak az a munkája, hogy ha valakitől bármilyen idézet megjelenik a magazinban, akkor egy végső jóváhagyást kell kérniük tőle. Mivel a Cosmóról van szó, ez elsősorban szexuális jellegű információk ellenőrzését jelenti, tehát napi szinten kell kutatókat és más szakembereket felhívni erogén zónák és testrészek izgathatóságával és ehhez hasonlókkal kapcsolatban. Az interjúalanyok általában szörnyülködve nevetnek a cikkek leegyszerűsítései miatt, dehát azzal is tisztában vannak, hogy az éppen kiadott könyvük is meg lesz említve, ezért természetesen megpróbálják a legjobbat kihozni az újságírók által írottakból.

A másik eset, amikor az alanyok nevét megváltoztatják ugyan, de a korukat és az idézeteket pontosan meghagyják (erre sem gondoltam volna). Ilyenkor fiatal férfiakat kell felhívni és egyeztetni, hogy mi is az, ami a legjobban tetszik nekik egy nőben és ehhez hasonlók. 

Kívülről hallgatva egy-egy ilyen beszélgetés egészen bizarr lehet, és nem is tudom, mennyi ideig lehet ezt a munkát végezni.

Mindenesetre igazán meglepő, hogy lényegében komoly újságírói munka folyik a Cosmopolitannél, amihez hasonló az online site-ok nagy részénél azért nem annyira jellemző. Azt nem hiszem, hogy a különböző mutációk, a nemzetközi kiadások követik ezt a szigorú rendet, de mivel az anyalapból kölcsönöznek sok cikket, legalább azok pontosak. Ez is jobb, mint a semmi.

Szólj hozzá!

Miszcellánia 78.

2011. június 09. 07:06 - Critmiss

A Slate egy cikke szerint a hamisítványok vásárlásának van pozitív hatása, mégpedig az, hogy egyfajta "kapudrogként" arra ösztönzik a vevőket, hogy látván a másolatok silányságát inkább valódi terméket vegyenek, még akkor is, ha például korábban eszükbe sem jutott volna 1300 dollárt kiadni egy luxustáskára. A Jezebel szerzője szerint lehet ezen örömködni, de az igazi gond nem az, hogy a nagy divatházak elesnek a bevételtől vagy hogy sértik a szerzői jogaikat, hanem az, hogy a hamisítványokat gyártó üzemekben gyerekeket dolgoztatnak, gyakran bántalmazzák őket (például eltörik a lábukat, hogy ne tudjanak elmozdulni sem a varrógép mellől), ráadásul akik ebben a bizniszben bármilyen formában is involváltak, általában ugyanazok, akik droggal és fegyverrel is kereskednek. TRU. (Jezebel)

A válság hatására az amerikaiak nagy része elkezdte a bérlést preferálni a házvásárlás helyett, ami a jelenlegi helyzetben mindenképp jobb, mintha továbbra is ragaszkodnának a régi megoldáshoz. Így mobilisabbak, gyorsabban tudnak alkalmazkodni a változásokhoz és nem buknak nagyot a megvásárolt ingatlanon - erre ugyanis még mindig nagy az esély. (Slate)

Elindult egy website az Egyesült Királyságban (Set-exchange.co.uk), ahol a színházak felajánlhatják a használt díszleteket, jelmezeket más színházaknak. A lényeg, hogy ingyen tegyék, a partnernek pedig meg kell oldania a szállítást. Kis gondot jelenthet, hogy a jelmez- és díszlettervezők szerzői jogai továbbra is élnek, de még ezt beleszámítva is biztosan sokkal olcsóbb megoldás az újrafelhasználás, mint teljesen nulláról felépíteni egy előadást. (The Stage)

A spanyolnyelvű könyvkiadás nincs túl jó helyzetben az USA-ban annak ellenére, hogy a népesség 14 %-a spanyolajkú. Jelenleg kb a könyveladások 4 %-át produkálja csak ez a szegmens, több okból is: egyrészt a bevándorlók, ill. leszármazottaik elenyésző mértékben olvasnak könyveket (ahogyan az a többségi társadalomra is jellemző), másrészt meglehetősen heterogén csoportot alkotnak. Mást szeret az ekvádori, az argentin és eleve más képzettségű rétegek élnek mondjuk a los angeles-i farmokon, mint Miamiban. Ennek ellenére azért optimisták a kereskedők és a kiadók, a katolikus vonal például már jelenleg is jól megy. (NPR

Egy kis vezetéselmélet: ha direktben fejezzük ki elégedetlenségünket olyan munkafolyamatokkal kapcsolatban, melyeknek elvégzése egyszerű, jó eredményeket érhetünk el. Viszont ha a megoldáshoz kreativitásra is szükség van, a feszültség inkább bénító hatású. A legeredményesebb ilyenkor némi szarkazmust, iróniát belevinni az üzenetbe, így meglepő mértékben lehet dobni a teljesítményen. (Miller McCune

 

Szólj hozzá!
Címkék: miszcellánia

Nagy népi logójáték

2011. június 07. 07:28 - Critmiss

A Slate egyik szerzője a hírleveléhez szeretett volna logót készíttetni, de lehetőleg kevés pénzből. Ehhez a Crowdspringet próbálta ki, ami egy olyan site, ahol az általad adott briefre szabadúszó designerek beküldhetik az ötleteiket. Neked csak ki kell választanod, hogy melyik tetszik legjobban és azért kell fizetned. 

Az értékelésbe bevont az újságíró nagy designgurukat és a Slate designrészlegének munkatársait is. A megbízásra egy hét alatt 32 munkával jelentkezett 22 designer. Nagy részüket azonnal, könnyedén ki lehetett zárni, a shortlist darabjai közötti válogatás már nehezebb volt - legalábbis a megbízó számára.

A felkért szakértőknek viszont egyik munka sem tetszett igazán, mert eléggé standardizáltak voltak vagy ha volt is bennük ötlet, a kivitelezéssel akadtak gondok. Az utolsó körben egyébként egy moldovai, egy bolgár tervező és egy meg nem határozott nemzetiségű nő designja maradt bent. (Az utóbbi később egy másik projekthez használta fel az ide készített tervet és nyert is vele 400 dollárt.)

Ha azt nézzük, hogy sokan ingyen dolgoznak ezeken a briefeken és nagy eséllyel nem kapnak a végén semmit, kicsit kizsákmányolásnak tűnhet az egész, de azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy sokak számára nyújthat jövedelemkiegészítést és nagyon jó gyakorlási lehetőséget. Komolyabb megbízásokat azonban nem ilyen platformokon érdemes elvégeztetni, legalábbis akkor, ha nem akarunk a Nordsee szlogenpályázatához hasonlóan amatőr dologba belekeveredni.

A győztes munka egyébként ez volt: 

 

Szólj hozzá!

Baleset Velencében

2011. június 04. 09:49 - Critmiss

 Csak egy rövid értesítés: a hivatalosan csütörtökön megnyílt Velencei Biennálén Németh Hajnal "Összeomlás - passzív interjú" című munkáját állítják ki a magyar pavilonban. Szerintem jó döntés volt, hogy ezt választották, nekem nagyon tetszik.

Ebben a videóban is meg tudjátok nézni (a második perctől látható):

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása