Critical Miss

Médiavásárlás FAIL

2011. március 30. 07:45 - Critmiss

Amikor végre elindult a magyar MTV (ami még a Music Television nevet viselte és láthatók voltak rajta videoklipek is), rögtön feltűnt, hogy állandóan ugyanazok a hirdetések ismétlődnek az összes reklámsávban. Akkoriban ez egy T-Home-os téma volt, bár akkor lehet, hogy még volt T-Online. Arra gondoltam, hogy ez biztosan azért van így, mert még nem sikerült a deal minden hirdetővel és csak napok kérdése lesz, hogy a megszokott idegtépő, de változatos hirdetési blokkokkal fárasszanak minket.

Most ugorjunk pár évet. Ha megnézzük az MTV-t (ami mára pusztán MTV), láthatjuk, hogy a hirdetések ugyanolyan módon, halmozva vannak elhelyezve, csak most nem a T-Csoport, hanem a Nasivin a megrendelő. Éjjel-nappal Nasivin Sanft megy, már szinte kívülről fújom, hogyan következnek egymás után a vágóképek. 

via reklámkritika

Azt gondolnánk, hogy ezzel a tempóval ez a legdurvábban hirdetett termék, de tévedés lenne, mert összességében a Cillit Bang szőkenős reklámja, napi durvulásban pedig az a vidámparkos fájdalomcsillapítós Nurofen Forte vezet.

Ezzel együtt szerintem nem én vagyok az egyetlen, akiben felmerül a kérdés: miért éri meg a Nasivinnek, hogy indokolatlanul sokszor lepörgessék a hirdetését, a Parodontax fogkiesős reklámjához hasonló utálatot generálva a megcélzott célcsoportban? Akkor már az is okosabb döntés lett volna, ha több tíz, még kisebb tematikus csatornán szórták volna szét a pénzüket. Kíváncsi vagyok, hogy ez meddig fog még tartani, meg persze az is nagyon érdekelne, hogy erre tényleg senki nem figyelt fel a vállalatnál? És az MTV sales-esei szerint ez teljesen rendben van?

3 komment

Inspirációs agytorna

2011. március 28. 07:56 - Critmiss

Nemrég érdekes és szokatlan formájú könyvre bukkantam (sok egyéb mellett) egy bécsi boltban. A címe: The Guerilla Art Kit. Nem éppen tegnap jelent meg, de még ma is érdekes lehet. A címéből biztosan könnyen kitaláljátok, hogy egy alapvetően street artos tematikájú ötletgyűjteményről van szó.

A célja egyrészt az, hogy gyakorlati tanácsokkal lássa el a kezdő művészpalántákat, másrészt pedig, hogy új módszerekre, megközelítésmódra inspiráljon. Alapvetően ötletadó gyűjtemény, amit lehet szóról szóra követni vagy pusztán kiindulópontként használni.

Az anyag nagyon szerteágazó és alapos, meglehetősen gyakorlatorientált. Rengeteg dolog ismerős lehet az utcáról vagy a netről, sok hasonló alkotással lehet találkozni. Szkeptikusok könnyedén meg is állapíthatják, hogy ami ebben a könyvben benne van, az lényegében a tiltólista azoknak, akik kicsit eredetibb dolgokat akarnak létrehozni.

Hajlok erre a gondolatra, ennek ellenére tetszik a könyv. Street artosoknak és művészpalántáknak nem ajánlanám, inkább olyan embereknek, akik valamilyen kreativitást igénylő munkát végeznek. Nem drága, szóval burnout szindrómásoknak szuper lehet.

Itt belenézhettek: 

Szólj hozzá!

Eltűntek a zsebtolvajok

2011. március 23. 07:34 - Critmiss

... Legalábbis Amerikából. A Slate nosztalgikus cikkben tekintette át ennek az ősrégi, hagyományokkal teli bűnözési formának a múltját és jelenét. Ráadásul nemcsak a szerző, hanem az összes megkérdezett, Harvardi szakértőtől rendőrig hasonlóan állt hozzá a témához.

Azt mondják ugyanis, hogy ez egy olyan dolog volt, amihez még kellettek készségek, eszesség, tervezés és türelem, volt benne elegancia - a késsel való letámadás, ami már jellemzőbb, ezzel szemben semmilyen tudást nem igényel. Ugyan még fellelhető néhány zsebtolvaj például a New York-i metróban, vagy vidéki városok sporteseményein, ők már mind középkorúak vagy még idősebbek. A fiatalok ilyesmivel már nem foglalkoznak. Ezt a számok is mutatják: míg 1990-ben 23,068 esetről számoltak be, addig a kétezres évek fordulóján már csak ötezret regisztráltak. Ma már alig néhányat.

Pedig régen igazi összehangolt csoportokban nyomták az ipart a tolvajok, és ha bárki jobb volt az átlagnál, rögtön New Yorkba - ott pedig természetesen a metróba - ment szerencsét próbálni. Nagyon jó üzlet volt, mert egyetlen úton akár 400 dollárt is lehetett zsákmányolni még a legegyszerűbb aprólenyúlással is.

A kihalásuk okai között lehet, hogy az emberek már nem igazán tartanak maguknál készpénzt, a bankkártyák egyre biztonságosabbak, a büntetések gyakran nagyon szigorúak, és egyre jobbak a biztonsági kamerák is. Másrészt persze az is ok, hogy sokkal nagyobbat lehet kaszálni a számítógép mögött ülve mondjuk jelszavak begyűjtésével.

Európában egyébként virágzik a téma, főként bolgárok és románok járják az országokat, és fiatalabbak is: 22-től 35-ig van az átlagéletkor. Szóval úgy néz ki, hogy nekünk még kell pár évtized, míg elkezdhetünk nosztalgiázni a régi bűnözői mesterségeken.

2 komment

Butának nézve

2011. március 21. 07:46 - Critmiss

Egyre több csatorna egyre több sorozatánál használják az éppen látott eseményeket, illetve előzményeiket magyarázó feliratokat - Amerikában. Ez konkrétan azt jelenti, hogy amikor a műsor Nagy Intrikusa éppen kutakodik egy szobában, felugrik egy felirat, ami elmondja, kinél van éppen és miért. De mutatok is egy példát:

 

A tévések azt mondják, hogy ez nagyon fontos eszköz ahhoz, hogy berántsák az új, illetve régebbről visszatérő nézőket, főként ha már nagyon bonyolulttá vált a sztori. Elsőként a Lostnak készítettek dúsított epizódokat (szerintem teljesen feleslegesen, de ezt most hosszú lenne kifejteni), majd aztán másoknál is próbálkoztak.

Van, aki kicsit szofisztikáltabb módszereket használ, ilyen volt például, amikor a film alatt élőben lehetett kérdezni a filmek alkotóitól, vagy amikor egy történelmi környezetbe helyezett sztorihoz készítettek egy iPad-kiadást háttérmagyarázatokkal és mindenféle más anyaggal. Volt olyan is, aki egy képregényt adott ki még a premier előtt, hogy bemutassa az előzményeket és a karaktereket.

Ha már választani kell, akkor inkább ezek a megoldások tetszenek, bár a buta feliratozásban is lehet valami. Ezt viszont nem kellene mindenkinek látnia. A digitális televíziózással és a smart TV-k elterjedésével majd biztosan meg lehet oldani, hogy aki teljesen el van veszve, kérhessen infobuborékos verziót. Addig viszont nagyon idétlen ez a forma, remélem, hozzánk soha nem jön be.

Szólj hozzá!
Címkék: tv amerika trend

Miszcellánia 75.

2011. március 17. 07:46 - Critmiss

Állítólag haldoklik a söripar Németországban. Van, aki szerint az öregedő társadalom az oka, és ha több gyerek születne, többen is innák a sört, de az a helyzet, hogy a fiatalok inkább alkopopban utaznak és Red Bullban. (Slate)

Egy 26 éves minnesotai lány milliomos lett saját kiadású e-könyveinek köszönhetően. Hogy miért sikerült neki, senki nem tudja - ő maga sem - , mert szakmai mércével mérve nem jók az írásai. Az lehet a titok, hogy nagyon olcsón adja a könyveket, nem bonyolultak a sztorik és még éppen elég jók ahhoz, hogy az emberek elolvassák őket. (Jezebel)

Nem túl meglepő, hogy az Oscar díjak nemcsak elismerést, hanem az illegális letöltések számának megugrását is jelentik. Egyébként a kalózpéldányok 38 százaléka a zsűrinek kiküldött kópiákról készül. (The Globe and Mail)

Itt egy jó kis slideshow az amerikai elnökök legkínosabb találkozásairól: Reagan és Michael Jackson, George W. Bush és Bono és még sokan mások. (Slate)

2013-ban már gyorsabban fog növekedni India gazdasága, mint Kínáé. (Slate)

Nem sok meglepő információ van ebben a cikkben, de azért mindig jó olvasni az ilyesmit: az ábrándozás és a neten való szörfözgetés gyakran közelebb visz egy-egy probléma megoldásához, illetve kreatív ötletek kitalálásához, mint a koffeinnel megtámogatott koncentráció. (The Wall Street Journal)

Issszonytatóan sok blabla Grace Coddingtonról, az amerikai Vogue kreatív igazgatójáról. Szerintem nyugodtan scrollozzatok le az aljára, ahol pontokba vannak szedve életének legfontosabb eseményei. (More Intelligent Life)

Szólj hozzá!
Címkék: miszcellánia

A sálkérdés

2011. március 14. 07:59 - Critmiss

A sálhordás valahogy kikopott az itthoni öltözködésből, teljesen funkcionálissá ürült ruházkodási szokás lett és csak néhány furán rúzsozott hölgy nyakában láthatunk még egy-két ismerősnek tűnő variációt. Persze vannak kísérletezések a tizen-huszonévesek körében is, mert egyébként nagy divat a sál hordása egész évben, de egyértelmű a tanácstalanság - általában csak körbetekerjük, ahogy sikerül és kész.

Én is csak kétféle megkötési módot ismerek, ezzel lényegesen lekorlátozva a beszerezhető sálak típusát. Van azonban megoldás: természetesen a Youtube. Ahogyan nyakkendőt, úgy sálat is megtanulhatunk kötni az itt fellelhető videók segítségével.

Az egyik legjobb a műfajban tutira a Liberty nevű bolt sál-stylistjának rövid sorozata, amit mindenkinek ajánlok. Itt például azt tanulhatjuk meg, hogyan kell a hatalmas, négyzet alakú anyagokból szépen hordható sálat kötni:

Egyébként hogyan lesz valakiből sál-stylist?!

21 komment
Címkék: videó divat trend

Én megmondtam

2011. március 09. 07:44 - Critmiss

A blog fennállása óta eltelt években elképzelhetetlen, hogy ne írtam volna arról, mennyire utálom a hosszú leírásokat az irodalmi szövegekben. Főleg az zavar, ha magas homlokokról és beesett szemekről kell olvasnom, de sokan Jókai óta tudjuk, hogy a hosszas környezetleírás is zsibbasztó tud lenni.

Most nálam okosabb emberek végre teljesen nyíltan leírták, hogy a kortárs irodalomban aztán tényleg nincs helye az ilyesminek. Nem arról van persze szó, hogy a leírásokat teljesen ki kell irtani a szövegekből (bár én még azt is pártolnám a legtöbb esetben), hanem egyszerűen meg kell választani, hogy milyen eszközökkel mutatjuk be a körülményeket. Az a jó, ha mindez pontosan, lényegretörően történik, és az kap említést, ami fontos és ennek valódi hangulatteremtő ereje van.

A mai olvasók már csak korlátozott mértékben hajlandók a leírásokkal bajlódni, és a legjobb könyvek szerzői is azt kockáztatják, hogy egyszerűen továbblapoznak az emberek, ha éppen nem teszik le az egész könyvet olvasatlanul.

A Salon.com nem mindig van rendben, de ezzel a cikkel csak egyetérteni tudok.

1 komment

Tény, hogy ronda

2011. március 07. 07:39 - Critmiss

Már pár hónapja történt, hogy egyszer a TV2 Tényeket nézve hirtelen feltűnt, mennyire ronda a háttér. Annyira ráadásul, hogy azt hittem, tönkrement a blue box vagy valami hasonló dolog történt. Még le is fényképeztem a képernyőt, hogy tutira meglegyen.(!)

Nem kellett hozzá azonban sok, hogy rájöjjek: ez bizony az állandó háttér a műsorban. Kicsit a régi városi TV-k és a Nap-kelte téglafalaira emlékeztet, és teljesen barkácshangulata van. Ehhez jön még hozzá az az árkádszerű izé, ami aztán tényleg minekvan.

Nézzétek meg. Nem igazi WTF kategória?

A mai napig mindig meglepődöm rajta, mennyire ronda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása