Critical Miss

Hidd el, nem érdemes

2010. október 27. 07:53 - Critmiss

Már korábban szó volt itt egy olyan párról, akik kávéház üzemeltetésébe fogtak, mert az olyan jó. Azokban a napokban többen reagáltak a posztra és elmondták, hogy mi mindent csinálnának, ha lenne merszük, illetve lehetőségük meglépni.

Érdekes módon sokan gondolták úgy, hogy a kis kávézó, meg a reggelizőhely és egyebek majd jó ötlet lesz valamikor. Van némi tapasztalatom a témában, ezért szeretnék itt és most lebeszélni mindenkit erről a képtelenségről.

Egyrészt az ilyen munka kemény - keményebb, mint amit valaha is el tudtál képzelni. Ráadásul minden felelősség a te vállaidon fekszik. Ezenkívül irtózatos adminisztrációval jár, és azt készpénznek veheted, hogy az összes hatóság naponta fog hozzád benézni, és ha akar, talál hibát.

Aztán ott vannak az alkalmazottak, akik még akkor is meglopnak, ha szeretnek téged. És nem kicsit, és nem egyszer. Folyamatosan azon kell gondolkoznod, hol lehet a rendszerben a hiba, mit tudnak kihasználni.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az étel nem hoz sok pénzt a konyhára. Az alkohol az igazi bevételi forrás, viszont ahol van alkohol, ott van részeg és vállalhatatlanul viselkedő vendég is. Azt se felejtsük el, hogy ebben az esetben sokáig kell nyitva tartani.

A legkisebb gond már szinte a vendégekkel van egyébként, bár persze őket is el kell viselni, és egy rossz szó nélkül, készségesen kiszolgálni.

A védelmi pénzekről nem tudok. :)

Szóval ti okos, tehetséges, sokra hivatott fiatalok! Higgyétek el, a vendéglátás nem nektek való! De tényleg tuti nem. Találjatok ki valami olyat, amiről van némi fogalmatok, sőt jól is megy. És ne tegyetek fel mindent egy lapra! Legalábbis ne erre.

5 komment

Virághelyzet

2010. október 25. 07:23 - Critmiss

Már korábban is szerettem volna írni egy posztot arról, hogy az egyik legtutibb üzlet a belvárosban nem a kis biszbasz boltok nyitása, hanem egy rendes, tisztességes virágos lenne.

A virágosstandok és az aluljárós boltok létezése ugyan nagyon üdvös, de legfeljebb vészhelyzetek esetére tudnám elképzelni, hogy ott vásároljak. Kellene egy-két olyan hely, ahol szép cserepes és vágott virágok lennének tonnaszámra.

Elsőként, amikor komolyan kerestem virágüzletet, a neten felmerült a Viola Violetta, a Virágneked.hu, az Arioso és mégegy, ami nem jut már eszembe. Nos, pont az említett három igazából nem virágbolt, mert inkább dekorációs cuccokkal vannak tele. Kicsit becsapva éreztem magam, bár hozzá kell tenni a helyzet érzékeltetéséhez, hogy kétségbe voltam esve, mert nagyon kellett volna virág valahonnan. :)

Végül egyébként a Ferenciek terénél találtam egy helyet (nem a Viola Violettát), aminek ha jól emlékszem, egyszerűen csak Virágüzlet a neve. Egy hatalmas tér szép, de nagyon kevés virágfajtával. Viszont elég jó virágkötőik voltak. És természetesen mondanom sem kell, hogy a bolt területének 70 százalékát lakásdekorációs baromságok foglalták el.

Szeretném megkérni a vállalkozni vágyó hipstereket és irodistákat, hogy a vendéglátásról legyenek szívesek figyelmük fókuszát inkább a virágüzlet nyitására helyezni. Nagyon hálás lennék, már van egy csomó vázám.

KÖSZI!

8 komment

Megjelent a 12. the Room

2010. október 21. 07:44 - Critmiss

Sokaknak nem meglepetés, hogy megjelent a the Room 12. száma, hiszen nagy bulit rendeznek ilyenkor, ahol elsőként lehet megnézni a lapot. A videóban ebből láttok pár pillanatot.

Teljesen őszintén még nem tudtam a szokásos alapos átolvasást abszolválni, pedig általában ez az első dolgom. Az mondjuk egyértelmű, hogy a sorozatok gyönyörűek lettek, nagyon büszke vagyok emiatt a Roomra. A kedvencem Valeria Keralavával a Land of Confusion című anyag, ide is másolok egy részletet belőle:

 

A sorozat készítéséről pedig itt egy videó. Képzeljetek hozzá negyvenfokos hőséget.

 

 

Szólj hozzá!

Marie Claire Fashion Days - videóval

2010. október 18. 07:22 - Critmiss

 

A pénteki nap egyértelműen a divatról szólt a Marie Claire Fashion Days "zártkörű" bemutatójával és a Room partival (erről lesz még videó). Az előző program nagyon biztatóan indult, mert láthatóan minden eszközt bevetettek a szervezők, hogy komfortosan érezzék magukat a vendégek. Ez azonban éppen addig tartott, amíg a lényeg, a divatbemutató el nem kezdődött.

Itt az új és a már befutott fiatal tervezőnemzedék ősz-téli kollekcióit mutatták be, volt tehát: Anh Tuan, Artista, Je Suis Belle, Nanushka, Konsánszky Dóra, Use Unused
Abodi Dóra, AnnaEva, Imago Mundi, Kepp Showroom, Mojzes Dóra, Szegedi Kata (+ Benus Dániel).

A vicces rész azonban most jön: az egy dolog, hogy millió ember volt és kevés ülőhely, de hogy egyetlen irányba haladtak el a tourok, az teljesen hazavágta az egészet. Konkrétan Zimány Lindától balra már alig lehetett látni valamit a ruhákból.

Én a lehető legrosszabb helyre ültem be, szóval csak a modellek háta jutott ki nekem és még legalább ötven másik embernek. Azért megpróbáltam kihozni a helyzetből valamit, és mivel azon kevesek között voltam, akik a cipőket is megcsodálhatták, inkább azokra koncentráltam.

A ruhákat illetően: a kedvenc kollekcióm most egyértelműen a Je Suis Belle, de elfogult is vagyok. A Use Unused természetesen szép, de nagyon szeretem Szegedi Katát is. Mojzes Dórától jó lett volna új ruhákat látni, Nanushka pedig most kicsit jobban bejött a szokásosnál.

Dióhéjban ennyi. :)

3 komment

Aviva újra

2010. október 14. 07:11 - Critmiss

 

Emlékeztek még a tavalyi Aviva Díjra? Akkor a díjkiosztóra mentem el, most a megnyitóra. Ebben az évben Batykó Róbert, Esterházy Marcell, Németh Hajnal, Katarina Sevic, és két alkotócsoport, a Société Réaliste (Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy) és a Tehnica Schweiz (László Gergely és Rákosi Péter) alkotásai között választhat a zsűri és a közönség.

Az előző alkalomhoz hasonlóan jó volt a kiállítás, sok munkát nem ismertem korábban. A megnyitót követően mindenki vad spekulációba kezdett, hogy ki lesz a győztes, Horváth Tibor képzőművész fogadós projektjében egyébként hivatalosan is meg lehet tenni a téteket.

Legtöbbször a következő neveket említették: egyrészt a Societé Réaliste-et nevezték meg, mint akiknek győzniük kellene szakmai alapon, de Németh Hajnalt említették, mint aki a legesélyesebb és egyébként leginkább rászolgált egy ilyen díjra az évek során.

Nekem az ő alkotásai voltak a kedvenceim: az autóbalesetes munka, de az orgonajáték is nagyon jó. Ezenkívül örültem, hogy a Technika Schweiz Mister X-e is ki lett állítva. Tudjátok, ő egyik azoknak a vélhetően nagyon szegény embereknek, akik életvitelszerűen látogatják a különböző sajtóeseményeket és kiállításmegnyitókat, profin leadva a drótot.

November harmadikáig lehet szavazni, aznap egy nagy buli keretében jelentik be a díjazottakat. Este hét, Műcsarnok!

2 komment

Martin Munkácsi a LUMÚ-ban - videóval!

2010. október 13. 07:06 - Critmiss

 

A Design Héten legalább 15 programot jelöltem be, hogy majd elmegyek, ehhez képest két helyszínt nem találtam (Krea és Code Decode a legnagyobb bulival), és csak egyre jutottam el végül. Ez pedig a Martin Munkácsi kiállításmegnyitó volt a Lumúban,ráadásul gondolom, igazából még csak nem is kapcsolódva a kiszemelt programsorozathoz. :)

Amikor elmentem oda, először visszarebbentem, mert azt hittem, hogy valami hipster céges buliba csöppentem, ugyanis mindenki feketében volt. Mint utólag kiderült, ez volt a dress code, csak én valamiért nem kaptam meg a meghívót.

Mindenesetre nagyszabású esemény volt, érezhetően erre és a kiállítás kommunikációjára ment el az intézmény éves büdzséjének nagy része. Ez utóbbinak ugyanis hagyományos hirdetés és egy önálló kiadvány is a részét képezte - úgy látszik, míg mindenki a social media felé indul, addig az számít extravagánsnak, ha valaki tradicionálisan költekezik.

A kiállítás hatalmas területet és nagy időtávot ölel fel, de mindenképp el kell még menni újra megnézni, hogy összefüggésében is érthetőek legyenek az egyes képek.

Javaslom mindenkinek, tényleg élmény megnézni egy ilyen tárlatot.

Szólj hozzá!

Bulizzatok helyettem is

2010. október 01. 07:26 - Critmiss

 

Nemcsak írni, de bulizni sem tudok mostanában, ami végtelenül elszomorít. Azért legalább elmentem a Merlin új belsejének bemutatójára, még akkor, amikor minden szűz és érintetlen volt benne. Az irtó menő Pos1t1on nevű blogot jegyző tervezőcsapat készítette a belső terveket és ha már ezt megtették, ők lehettek az elsők, akik az installációikon keresztül bemutatkoztak. Ugyanis tárgytervezéssel is foglalkoznak, aminek az eredményét itt kifüggesztve láthatjuk egy ideig.

Az új kialakítás nekem tetszik, eltűntek az aranyozott székek és a színházi meg egyéb plakátok. Egy indusztriális, jól kihasználható tér lett belőle, ami mondjuk nem feltétlenül jó hír a kényelmetlen magassarkút hordó szép lányoknak, ugyanis sok szék és asztal el lett innen távolítva.

Ma egy nagy Kunk buli lesz itt, ráadásul 2ManyBloggas tematikával, és ami még fontosabb: megismerhetitek a Oui mademoiselle című blog szerzőjét. Lehet, hogy végül megpróbálok elmenni? :)

Szólj hozzá!
Címkék: blog esemény videó
süti beállítások módosítása