Critical Miss

Élni vagy dokumentálni?

2009. január 29. 07:44 - Critmiss

A Readwriteweb-en írta az egyik szerző, hogy már túlzott mértékben eluralkodott nemcsak a fotó/videófetisisztákon a dokumentálási láz, hanem mindenki inkább az események rögzítésével foglalkozik, ahelyett, hogy átélné a pillanatot.

Ez a kép mondjuk elég hatásosan támasztja alá az állítást:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Bár zárójelben megjegyezném, hogy a sok kamerától úgysem lehetett volna látni, tehát ebben a szituációban a mobilkamera alapvetően egy kiterjesztett szemként funkcionált.)

Persze azért igaza van a cikk írójának, nem szállnék nagyon vitába, velem is gyakran előfordul, hogy nem veszem elő a kamerámat, igaz inkább némi tévesen értelmezett szemérmesséből, mint az elveszett pillanatok miatti aggodalom miatt.

Mindenesetre sok éve foglalkoztat az emberi percepció elégtelensége és mindig bosszant - ez még a tinédzserkoromból maradt meg, persze. Ráadásul a családom antitálentum ezen a téren. Körülbelül három szülinapom van rendesen megörökítve, a tinédzserkoromból kábé tíz kép maradt fenn, amiből négyet a szokásos éves középiskolai haknifotós készített az osztályról. A fennmaradó hatot a szalagavatómhoz és a tablóképemhez lehet kötni, és ezt nagyon sajnálom. Ezért az én jelszavam ebben a kérdésben: fuck living, just shoot!

Persze én egy extremitás vagyok - ha valakinek az enyémnél jobban dokumentált a gyerekkora, annak a következőket ajánlom:

- ne fotózz/videózz meghitt vacsora alatt, legfeljebb előtte vagy utána

- ne tedd ugyanezt az első pár randin

- ne dokumentáld a baráti beszélgetéseket, azt csakis emlékezetből tedd!

És persze twitterezni sem ér real-time.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr32904993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

O'Seamus · http://www.hhanuman.blogspot.com/ 2009.01.29. 23:01:00

A kérdés egyáltalán nem elhanyagolandó!:P Mindig azt nézem, hogy milyen esetlenek az ágyú nagyságú objektívekkel rohangálók, én kisgéppel fotózok és legfőképpen hasból, hogy az alany ne vegye észre, így életszerűbb lesz a dolog.

csudaygé 2009.01.30. 14:44:10

Suhúlyos ez a kép, honnan van?! akkor először is számolja meg valaki, hogy hány iphone és hány hagyományos fényképezőgép van a képen! :P

ami a személyes meglátásokat illeti, technikusaink remélhetőleg már dolgoznak azon az implantátumon, ami lehetővé teszi a látóidegeken keresztül szerzett információk külső memóriaegységre való rögzítését... ;)))

Critmiss 2009.01.30. 15:34:04

Hát a Readwritewebről szedtem le, ők meg máshonnan. :) Tényleg nagyon súlyos. Pláne, ha belegondolsz, hogy azért ott az ámerikások krémje volt jelen. Biztos nagyon feszült az öltönyük, meg az estélyi ruhájuk a sok nyújtózkodásban.

A fejlesztést támogatom. :)
süti beállítások módosítása