Critical Miss

Túlélni csak jó szerkesztővel lehet

2009. szeptember 21. 07:05 - Critmiss

Ez a fő kijelentése annak a cikknek, amit most találtam.

A szerző szerint a nyomtatott (és akár az online) sajtó túléléséről szóló diskurzusban alig említik a szerkesztők fontosságát, pedig szerinte teljesen mindegy, hogy milyen jellegű az adott médium, ha egyszerűen a tartalom nincs rendesen megszerkesztve.

Szerinte nem a sajtó kapuőr szerepén kellene rugózni, mert inkább arról van szó, hogy az újságírók és az olvasók közötti közvetítő felület, aminek pedig vonzónak kell lennie az utóbbiak számára.

Egyébként Clay Shirky is azt írta egy korábbi cikkében, hogy az újságok szerepe nem merül ki a tartalomszolgáltatásban. (A public is not merely an audience. ... journalism is about more than dissemination of news; it’s about the creation of shared awareness.)

Visszatérve az eredeti cikkre: itt van egy link a New Yorkerből, ahol meg lehet nézni, hogy az egyik legnagyobb amerikai újságírólegenda, Raymond Carver írását hogyan kellett megszerkeszteni, mielőtt nyomtatásba került. Nagyon tanulságos.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr991392455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

batorfya 2009.09.21. 10:17:06

Egy jó szerkesztő aranyat ér, én példás esetekben simán szerzőpárosnak tüntetném fel. De hogy ennek van-e köze a nyomtatott sajtó - vagyis inkább egyelőre a napilapok - túléléséhez, azt nem tudom.

Critmiss 2009.09.21. 10:50:35

@batorfya: Van köze, még ha nem is olyan nagy súllyal esik latba. Az online cuccoknál sem mindegy, hogy milyen minőségű a tartalom és a jövőben is leginkább a színvonallal lehet majd kitűnni.
süti beállítások módosítása