Critical Miss

Heti egy könyv

2009. december 26. 07:52 - Critmiss

Egy ember egy éve eldöntötte, hogy elolvas hetente egy könyvet. Ennek két oka volt: egyrészt karácsonyra a felesége megvette neki az összes könyvet, ami az Amazonon a kosarában volt - máris 25-re rúgott a penzum -, másrészt pedig olvasott egy cikket, ahol Bush arról vitatkozott egy riporterrel, hogy ki olvasott több könyvet. Bush 26-tal lemaradt a riporter 36-os eredménye mögött. A pasas, Inaki Escudero úgy volt vele, hogy ha ez az efoglalt ember, az USA elnöke el tudott olvasni 26 könyvet, akkor neki is kell, hogy legyen ennyi ideje.

Szóval belefogott, és a legkülönbözőbb témájú könyveket olvasta el. Hogy emlékezzen arra, pontosan miket, egy blogot is indított. (Pár szót azért írhatott volna róluk)

Két szabályt követett a projekt alatt: egyrészt csakis akkor kezdett új könyvbe, ha már elolvasta az előzőt, és ugyanez volt igaz a kiválasztással is. Ezáltal valóban odafigyelt az aktuálisan olvasott könyvre.

A tapasztalatokat leszűrve azt mondta, hogy ez nagyon jó élmény volt számára, mert sok idézet, ötlet, elképzelés megmaradt benne ezekből a könyvekből.

Még egy praktikus tipp azoknak, akik esetleg követnék a példáját: tömegközlekedés közben olvasott. Általában én is ezt csinálom, kevés alkalmasabb idő van erre. (Bár mondjuk a kapaszkodón lógó, vagy éppen ajtóba szorult könyvolvasókat már nevetségesnek tartom.)

Ti mennyire könyvtáraztok?

(via swissmiss)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr41619422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sarruken 2009.12.26. 09:53:02

Akkor engem nevetségesnek tartanál:) Nálam minden alkalommal van olvasnivaló, amikor nem biciklivel indulok el otthonról, többnyire könyv, néha újság, legrosszabb esetben egy okostelefon Google Reader-rel:)

Szedlák Ádám · http://worldshots.hu 2009.12.26. 16:00:13

Az ajtóban pont kényelmesen lehet olvasni, van hova hátradőlni. :)

bryan 2009.12.26. 16:49:09

Mióta rengeteget netezek, (kb. 5éve) drasztikusan csökkent a könyvolvasás. idén szerintem max egy bushnyit sikerült olvasni. :(

Critmiss 2009.12.26. 21:36:37

@sarruken: Hát igen, okostelefont én is bírnék. Egyre jobban. És akkor tényleg azt csinálod, hogy már össze-vissza lógsz a fogódzkodón, és alig lehet férni az emberektől, de te töretlenül is olvasol? Akár még a lépcsőn is? Kemény. :)

@Kelt: Nappersze.

@bryan: Próbáld ki a BKV-t, tényleg jó. Nekem is csak akkor van alkalmam vagy akaratom az olvasásra, viszont gyorsan lehet haladni. Meg igazából nagyon hangulatos.

bryan 2009.12.27. 12:42:05

@ZaZie: Mióta olvasni kezdtem, olvasok a BKV járatain, csak keveset utazom ahhoz, hogy ez jelentős mennyiséget jelentsen. :)
De jó ötletet adtál az újévi fogadalomra.

Critmiss 2009.12.27. 15:33:31

@bryan: Na igen, a túl közeli munkahely gond ebből a szempontból. Meg ha sokat kell átszállni, az sem használ. Én csak az olvasás miatt inkább a hosszabb útvonalat választom, még ha korábban is kell emiatt kelni.

sarruken 2009.12.31. 11:21:56

Jaja, bárhol, bármilyen körülmények között olvasok - ilyenkor nem számít a külvilág:)
süti beállítások módosítása