Critical Miss

Te mihez kezdenél?

2009. augusztus 12. 07:32 - Critmiss

Valószínűleg nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy a legtöbben - főleg a mindenféle ügynökségeknél dolgozók - gyakran eljátszanak a gondolattal, hogy indítanak egy saját vállalkozást. Van, aki az aktuális szakmáját vinné tovább, van, aki cukrászdát, könyvesboltot, butikot nyitna és még amit el lehet képzelni.

Egy pasas megpróbálkozott ezzel, és könyvet írt a tapasztalatairól. Ő kávéházat nyitott. Az alapszituáció ismerős: klassz fiatal értelmiségi házaspár, akik szeretik egymást, úgy döntenek, hogy klassz, fiatalos, értelmiségi, kedves kávézót nyitnak bécsi kávéval - New Yorkban.

Havi 18 ezer dollárt kellet volna termelniük, hogy ki tudják fizetni a bérletet, a munkaerőt és az értékesíteni kívánt árut. Van egy olyan alapszabály, hogy négy nap, esetleg egy hét alatt kell összeszedned a bérleti díjat. Ahhoz, hogy tartani tudják ezt, a legjövedelmezőbb termékből, a kávéból naponta ötszázat ötszáz dollár értékben kellett volna eladniuk, ami az olcsóbb fajtából kétszázat jelentett volna. Viszont egy kellemes kávézóban legalább félórát eltöltenek a vendégek, nem beszélve a laptoposokról (nesze nektek, neonomádok). Szóval ez nem igazán jött össze.

Mivel a házasságuk már majdnem válással végződött, éppen jól jött nekik a csőd. Szóval érdemes vigyázni! 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr321297478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GMági 2009.08.12. 10:16:17

Mi megcsináltuk a saját szakmát. Mikor ha nem most alapon.

Még nem bánom, de halálosan fáradt vagyok. Sokat ad, sokat vesz el.

Az új vállalkozás pedig: ételallergiások étterme/kávézója. Laktózmentes tejeskávé, gluténmentes sütike, tojásmentes ebédmenü... Lenne kiszállítás, meg minden. Sok tervezéssel, elkülönítés miatt plusz beruházással, meg macerával jár, de egyre nagyobb rá a kereslet.

Kár, hogy így el vagyok foglalva, még 2 év és megcsinálja valaki más.

Vagy, nem ismersz valami jó tömött befektetőt?
Most olcsón lehet ingatlant szerezni. :-)

Critmiss 2009.08.12. 11:44:52

@GMági: :) Hát most kicsit nehéz befektetőt találni, pláne jó tömöttet.

Ez az ételallergiás étterem tényleg nagyon jó ötlet! Sajnos egyre nagyobb szükség lenne rá.

sz_ 2009.08.12. 11:46:17

"a kávéból naponta ötszázat kellett volna eladniuk"

Kis pontosítás: a cikk szerint 500 dolcsi értékben kellett volna eladniuk, ez a 2,5 dolláros árral számolva 200 adag (de volt drágább kávéjuk is).

Critmiss 2009.08.12. 11:53:20

@sz_: Nagyon köszi a helyesbítést, javítottam. Asszem elmondhatjuk, hogy öregszem. :)

shadai 2009.08.12. 12:05:33

Én a saját szakmámat vittem tovább maszekolva. Ez a Next Wave. Piacot kutatunk, márkakkal és márkákon dolgozunk, szerintem kreatívabban, innovatívabban és alaposabban, mint a riválisok. Egyelőre bejött a dolog, pedig 2009 nem kimondottan a startup fantáziáknak kedvez. Vannak persze nyugtalan pillanatok, de alkalmazottként is vannak ilyenek, sőt.

Ha lenne sok pénzem, nyitnék egy bagel+kávé+smoothie helyet a Klauzál téren Fűszeres Eszterrel, bringás kiszállítással.

sz_ 2009.08.12. 12:20:14

@ZaZie: Semmi gond ;)
Egyébként a 200 adag mégse 500, de szerintem egy kis kávézó esetében ugyanúgy lehetetlen. (Egy vendéglátós kijavíthatna.)

betonpanda 2009.08.12. 12:27:22

nekem az az álmom,hogy lesz egy virágszalonom. úgy tervezem, hogy egyelőre csodálatos karriert futok be, aztán majd öregkoromban szöszölök a virágokkal. :D de ha az írás nem jövedelmező, lehet,hogy előbb.. elvégre mindig halnak/születnek/ünnepelnek.

Critmiss 2009.08.12. 12:50:59

@shadai: Asszem Fűszeres Eszter már önmagában jó vendégvonzó adottság lenne. :)

@betonpanda: Ez tök érdekes! És akkor majd elmész ilyen tanfolyamra, meg minden? Mindenesetre még egy ismerősöm sem említette a virágboltot.

betonpanda 2009.08.12. 12:56:53

jut eszembe anthony bourdain (

betonpanda 2009.08.12. 12:57:22

mér nem küldte el a kommentet??

betonpanda 2009.08.12. 12:59:11

na szóval Bourdain a kitchen confidentialben leírja, hogy hány fajta ember akar éttermet nyitni, és melyik az a típus, akinek ebből sikerül is. azok, akik állandóan vacsorákat adnak a barátaiknak, akik dicséretként folyton azzal etetik őket, hogy éttermet kéne nyitniuk, nem szokott összejönni.

betonpanda 2009.08.12. 13:01:05

ja igen, évek óta tervezem, hogy el kéne menni virágkötést tanulni. most már elég jó szalonok is vannak bp-n

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2009.08.12. 13:22:58

Miután egy kórházat már bezártak, ahol dolgoztunk, arra gondoltunk a volt kollégákkal, hogy akkor a magunk szervezésében próbáljuk meg folytatni az együttműködést. Egyáltalán nem bántuk meg, itt végre csak azt és úgy csináljuk, amit szeretünk. Szóval ha most újra vállalkozhatnék, ugyanezt tenném ;). A felelősség érdekes kérdés a vállalkozásban: ha jól csinálja az ember, akkor jó, ha rosszul, akkor csak magát okolhatja. Ez eleinte engem is meglepett :).
Azt gondolom, hogy a legtöbb vállalkozás a rossz előzetes piaci felmérésen és üzleti terveken bukik el. Valami vagy kimarad, vagy alul/felül lesz tervezve, stb. A kávézósok nem mérték fel a lehetőségeiket? A másik pedig az alkalmazkodás képessége. Ha ez nincs, akkor a jó üzleti terv is bukta.

Critmiss 2009.08.12. 17:48:21

@betonpanda: Rá se ránts, a kommentekkel mostanában van gond.

Láttam annak a francia csávónak a könyvhirdetését, egész jónak tűnt. És a tanácsa is helytálló.

@HTamas: Igen, az előzetes tervezés fontosságát sok helyütt lehet olvasni. Én például a sok vállalkozási ötleteim közül az egyiket említve egy olyan fitness termet akartam nyitni, ahol csak futógépek vannak. :D De elkezdtem komolyan utánaszámolni és feladtam. :)

A fül-orr-gége téma nálam pont aktuális, lehet, hogy felkereslek titeket!

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2009.08.13. 19:49:02

@ZaZie: Természetesen szeretettel várunk! Remélem nincs nagy baj!
süti beállítások módosítása