Critical Miss

Miszcellánia

2009. január 02. 08:32 - Critmiss

Hogy ne legyen nagyon unalmas az év eleje, a munkanapok elérkezte előtt nézzük meg, milyen kishíreket tartogatott mostanában a világ számunkra.

 

Egy Ferenc Szasz nevű amerikai professzor szerint a rap bölcsője nem Bronx vagy Brooklyn, hanem Skócia. A skót rabszolgatartó uraságok körében ugyanis nagy divatja volt az egymással való éles nyelvű perlekedésnek. Ezt aztán vitték magukkal az Újvilágba, ahol a rabszolgáik átvették tőlük ezt a tradíciót, majd mindez kicsúcsosodott a kortárs afrikai-amerikai fiatalok kultúrájában. (Telegraph)

Tenessee-ben rossz idők járnak a leszbikusok felé: egy leszbikussá „vált" nőnél nem aludhat ott a partnere, ha a nő gyerekei is ott vannak nála, annak ellenére, hogy a bíróság által felkért szakértő szerint is pozitív hatással van a partner a gyerekekre. (Jezebel)

Így nézhetett ki BUBU, amikor kicsi volt. (Jezebel)

Megszűnik végleg a Polaroid technika. Ez nem újdonság persze, de azért szomorú. Itt egy cikk arról, miért is volt jó polaroidozni, és kik voltak azok a művészek, akik a legjobban használták. (The New York Times)

Egy nyelvész sorra vette 2008 legfontosabb amerikai buzzwordjeit. Ezek közül sokat mi is ismerhetünk, főként azokat, amelyek az elnökválasztási kampány során születtek. Így természetesen a „change", az „obama nation", „Joe" vagy a „hockey mom" is a kampány alatt terjedt el, de a válság is elég sok felkapott szót és kifejezést termelt. Ilyen volt például a "staycation" (otthon töltött vakáció), a „recessionista" (azok, akik a válság alatt is divatosak maradnak. Általában elég irritálóak, mert azért továbbra is ragaszkodnak a márkákhoz, csak éppen megveszik műszálas verzióban mondjuk a Dolce and Gabbana cuccokat és a partikon hangosan panaszkodnak, majd shoppingtippeket cserélnek egymással), vagy a „malus", a bónusz ellentéte. A „pregorexia" kifejezés pedig azokat a terhes nőket illeti, akik mindent megtesznek, hogy terhesen is vékonyak maradjanak. És mint kiderült, egyik kedvenc időtöltésem leírására is született már egy kifejezés: "long-photo" - ez olyan rövid videókat jelöl, melyek valójában mozgóképként megörökített fényképek. Ez elvileg a Flickr-en terjedt el, de egyébként hasonlót láthattok a Discovery-n két reklám között. (The New York Times)

1 komment
Címkék: miszcellánia
süti beállítások módosítása