Critical Miss

Printa megnyitós városhasználat

2009. december 04. 07:15 - Critmiss

Tegnapelőtt, szerdán nyílt egy új hely Printa Akadémia néven. Ez egy többfunkciós dolog (concept store) lesz műhellyel, kávézóval, designshoppal és egy ... galériaszerűséggel. Ez utóbbin mondjuk még lehetett volna kicsit gondolkozni, mert ebben a formában csak kevés munka fog működni, ami nagyon behatárolja a lehetőségeket.

Mindenesetre azt hiszem, nagyon sokunk álma létrehozni egy cool üzletet, ami helyet ad a tanulásnak és a szórakozásnak is, ráadásul minden funkció pénzt hoz.

Remélem, hogy sikeres és színvonalas lesz a hely, mert ráadásul nagyon közel van mindenhez, mivel a Rumbach Sebestyén u. 10-ben van. (Nem tudom, megfigyeltétek-e, de a Kiskörút környékén egyre több designbolt van, ami szuper.)

Maga az esemény vonzotta a népet, elég hamar tele lett, ráadásul a Kultúrház is ott forgatott, úgyhogy nagy volt a felfordulás. Erről készítettem is egy jó felvételt, de rosszul állítottam be a gépemet, úgyhogy az anyag felét ki kellett dobnom. Ezért kicsit sietős lett a videó, de mivel rövid, könnyebb emészteni is.


Szólj hozzá!

Konyhába csalogató design

2009. december 03. 07:06 - Critmiss

Rengeteg almát eszem, főleg a hideg évszakokban, úgyhogy kevés jobb konyhai eszközt tudok elképzelni almadaraboláshoz, mint ez a kis cucc itt:

Ezt lenyomva nyolc darab formás kis szeletet lehet vágni egyetlen pillantás alatt. Ha jól csinálod, akkor az eredmény ez:

Ez olyan mértékben jó, hogy bármikor - ismétlem - BÁRMIKOR kérhetek almát, mert ezt egyszerűen élvezet használni, úgyhogy férfikompatibilis.

Persze biztosan sokan láttatok már ilyet, de nekem ez új, és boldog vagyok tőle. :))

2 komment

Újabb klassz videó a TED-ről

2009. december 01. 07:46 - Critmiss

Egy indiai kutató, Pranav Mistry a TED-en egy olyan technológia prototípusát mutatta be, ami összeköti a digitális tartalmakat a környezetünk tárgyaival. A cucc két-két érzékelőből, egy kamerából és egy projektorból áll, amit nyakba kell akasztani.

Csak néhány példa az alkalmazására: ha a kezedbe veszel egy könyvet, az oldalakra vetíti a projektor, hogy az kapható-e online és hogy milyen értékelést kapott, vagy gesztusokkal lehet fotózni, anélkül, hogy le kellene nyomnod bármilyen gombot, és ha olvasol egy céges dokumentumot, a számodra szükséges részleteket rá tudod húzni egy papírlapra. Ja igen, a papírlapok: bármit rájuk vetíthetsz, interaktív felületté tudod őket alakítani. Lehet így autóversenyeset játszani például. Persze mindezek csak a lehetőségek, sajnos nem tartunk itt, bár pár dolog már működik.

Azért nézzétek meg a videót, érdemes.

Szólj hozzá!

Futballszurkolók feleségei, vigyázzatok!

2009. november 30. 07:47 - Critmiss

A Hálaadás napjához időzítve jelent meg egy 1995-től 2006-ig tartó kutatás értékelése, mely szerint az amerikai futball meccseit követően nő a családon belüli erőszak eseteinek száma. Valószínű, hogy az történik ilyenkor, hogy veszít a kedvenc csapat, és ott ereszti ki a gőzt a szurkoló, ahol a legkönnyebb - vagyis a hozzátartozóin.

A kutatásban azt figyelték meg - és ezek nem lesznek túl meglepő információk -, hogy az esetek száma akkor ugrik meg igazán, amikor nem várt vereség következik be, és növeli a csalódottságot, ha két ősellenség között történt a mérkőzés. Pechszériában levő gyengébb csapatok annyira nem hatják meg a szurkolókat.

Érdekesség még, hogy ilyenkor valószínűsíthetően csökken a köztörvényes bűncselekmények száma. Ugyanez történik, ha valamilyen durva thriller vagy horrofilm premierje meg a mozikban: a Hannibál vagy a Sikoly 2 szintén lenyugtatta az utcákat annak idején. Ennek az oka egyszerűen az, hogy pár órára bűnözők/agresszorok is lefoglalják magukat.

A szezonban egyébként vasárnaponként 8 százalékkal megugrik az erőszakos esetek száma a meccseket követő órákban. Az egyórás kezdést követően 3-tól hatig, a négyórás kezdésnél pedig hattól kilencig tart a veszélyes időszak.

Persze azt nem mondhatjuk, hogy a családon belüli erőszakért a foci futball tehető felelőssé, hiszen általában már meglévő konfliktusok érik el a gyújtópontot ilyenkor. Ezzel természetesen kezdeni kell valamit, csak épp nem tudjuk, mi legyen az.

A családon belüli erőszakhoz kapcsolódóan idéztek egy kutatót, aki szerint ahogy egyre magasabb a női fél keresete, egyrész úgy lesz ő is öntudatosabb, és hajlamosabb inkább kilépni az erőszakos férfival való kapcsolatából, másrészt a férfiak is érzékelik, hogy rossz lenne egy keresőt elveszíteni a háztartásból - ezért jobban meggondolják, engednek-e az agressziójuknak.

Ezzel kapcsolatban szkeptikus vagyok, mert szerintem egy agresszív állatot nem fog visszatartani a felesége/barátnője jó keresete, sőt.

10 komment
süti beállítások módosítása