Critical Miss

Amit megvesznek

2010. december 30. 07:47 - Critmiss

A korábbi, Paris Photóval foglalkozó posztomban próbáltam összegyűjteni, szerintem mi az, ami leginkább kapós az ilyen vásárokon. Nemrég találtam rá egy 1966-os képre, amit John Baldessari készített és aminek a címe: Tippek művészeknek, akik szeretnének eladni.

A többi önmagáért beszél: 

Szólj hozzá!

Miszcellánia 69.

2010. december 29. 07:49 - Critmiss

Nem megy minden jól a briteknél: egy pár éve elkezdett könyvadományozó programot jövőre teljesen kinyírnak. A program lényege az volt, hogy ingyen kaptak könyvcsomagot az újszülöttek, a kisiskolások és a középiskolások. Ez évente 13 millió fontba került az államnak, de egyébként további 56 milliós szponzorációs bevételt hozott a programnak. Szorri! (Guardian)

Egy szakértőnek tűnő valaki részletesen leírja, miért mennek teljesen félre a neurológiai témákról írt cikkek. A fő gond az, hogy ezek kifejezetten deskriptív és nem magyarázó jellegű írások, és a blablázásuk azt a hamis képzetet kelti az olvasókban, hogy értik is, hogy miről van szó. Pedig nem. (The New York Times)

Nem mindenkinek rossz a hangulata, ha rosszra fordul az időjárás. Ejj! Négy típust különböztettek meg kutatók a fontos kijelentéshez vezető munkájuk során: 1, azok, akiket nem érdekel az aktuális időjárás és az évszak; 2, azok, akik szeretik a nyarat; 3, azok, akik utálják a nyarat; 4, azok, akik szeretik az esőt. További fontos fejlemény, hogy a gyerekek általában azt az időjárást preferálják, amit az anyjuk, ezenkívül a D vitamin segíthet a hangulatromlás kivédésében. Csak vigyázni kell vele, mert a túl sok árthat, ugye. (Discovery News

A Louvre legutóbbi bevásárlását többezer online adakozó finanszírozta. 1,3 millió dollár értékben vett egy idősebb Lucas Granach által festett reneszánsz festményt, melyen három meztelen nő látható és címe "A három grácia". Tényleg szép egyébként. (The New York Times)

2010-ben a mértékletesség (austerity) volt az a szó, amit a legtöbben lecsekkoltak a Merriam-Webster értelmező kéziszótár online verziójában. Ezt követte a pragmatikus, a moratórium és a szocializmus. (Jezebel)

Szólj hozzá!
Címkék: miszcellánia

Mi lesz a Szezám utcával?

2010. december 27. 07:54 - Critmiss

Ebben az időszakban minden mást jobb figyelni, mint az itthoni történéseket. Érdekes viszont látni, hogy nagy bajok vannak máshol is, például az amerikai közmédiumoknál. A kongresszusban ugyanis a republikánusok diktálnak, akik hagyományosan élesen ekézik a közmédia-hálózatokat, ami ott az NPR (National Public Radio) és a PBS (Public Broadcasting Service). 

A pénzt ezeknek minden évben a Corporation for Public Broadcasting adja, jövőre éppen 608 millió dollárt kért a kongresszustól. A republikánusok viszont nem akarnak adni, mert az ő szemükben a Fox az egyetlen releváns adó, a többi meg csak a liberálisok szócsöve, akikre az emberek nem is kíváncsiak. Ha csökken az állami támogatás, egyébként nem omlik össze teljesen a rendszer, mert elég sok pénzt kapnak a hálózatok magánvagyonokból és az állami támogatás csak 15, illetve 10 százalékát fedezi a működésüknek. Viszont ennek ellenére is elkerülhetetlenné válnának elbocsátások és népszerű műsorok megszűnése.

A problémát súlyosbítja, hogy kicsit megingott a közmédiumok presztízse és nem igazán törekedtek arra még az utóbbi években sem, hogy újraalkossák, felfrissítsék magukat. Ráadásul a hálózatokon belül is vannak problémák. Például januárban lesz vége egy negyvenéves együttműködésnek a PBS-en belül, mert kiválik a KCET, mivel nem tudtak megegyezni a kötelezettségekről és a rugalmasabb műsorpolitikáról.

Sajnos nagy esély van rá, hogy példáját mások is követni fogják, de elképzelhető, hogy a KCET lesz az, aki egy korszerűbb közszolgálati modellt fog kialakítani.

Januárban várható a döntés a támogatásokról, addig lehet izgulni, mi lesz a Szezám utcával.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása