Critical Miss

Miszcellánia 79.

2011. június 30. 10:12 - Critmiss

Antony Weiner ügye itthon is ismertté vált, a Slate most annak járt utána, hogy milyen körülmények között dolgozta ki kétségkívül látványos izmait a képviselő. Sokat nem tudhatunk a szenátusi és a kongresszusi fitness termekről, de azért pár érdekes információt kiszedett az újságíró a beavatottaktól. Az egyik ilyen, hogy ezek a létesítmények nem éppen luxuskörülményeket teremtenek a sportoló politikusoknak, olyannyira nem, hogy erősen kellett lobbizni, hogy javítsanak a helyzeten. Ezenkívül míg korábban ingyenes volt a használatuk, addig 1992 óta évi 400 dollárt kell fizetni, nehogy azt mondhassa a közvélemény, hogy közpénzen élősködve gyúrnak. Érdekesség még, hogy a szenátorok és házastársaik azután is járhatnak ezekre a helyekre, miután már nem politizálnak aktívan, kivéve, ha lobbizással keresik a kenyerüket. Egy időben egyébként nem voltak koedukáltak a fitness termek, de a nők lázadozni kezdtek, mert az ő részükön legfeljebb ping-pong asztalok és hajszárítók voltak. (Slate)

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már soha nem figyelek oda, amikor a repülőn elkezdik mutogatni a vészkijáratokat és a biztonsági öv használatát. A Wall Street Journal végigvette, hogy milyen extra megoldásokat próbálnak ki a különböző légitársaságok, hogy legalább egy kis információ átmenjen. Van itt minden: meztelen stewardessek, nyolcvanas évek fitness guruja, vicces animációk, sőt a török légitársaság új filmjében a Manchester United focistái (igen, Rooney is) ökörködnek. Van, aki azt mondja, hogy ez így nem megfelelő, de a hivatalos szervek megengedik, mert a legfontosabb cél, hogy az információ átadása megtörténjen. Érdemes elolvasni a cikket a részletekért. (Wall Street Journal)

Március óta a Pepsi és a Coca Cola is növényi alapú palackokat állít elő. De mielőtt ezért megtapsolnánk őket, fontos tudni, hogy bár fenntartható, természetes alapanyagokból készítik ezeket, a végeredmény teljes mértékben megegyezik az eddig készült PET palackokkal. Tehát ugyanaz kerül a szemetesbe fogyasztás után, ami azt jelenti, hogy nem léptünk előre semmit. A veszélye ennek az öntömjénezésnek ráadásul az, hogy az emberek ezzel nincsenek tisztában, ezért azt gondolják, hogy az új eljárással készült palackokat nyugodtan ki lehet dobni. A cikk írója szerint az lenne a jobb, ha több figyelmet fordítanának a vállalatok a visszaforgatás népszerűsítésére és ők maguk is inkább megnövelnék az újrafelhasznált palackok hányadát a gyártás során. A Pepsinél és a Coca Colánál a palackoknak jelenleg csak kb 5 %-át teszi ki az újrafelhasznált alapanyag, pedig már több olyan üdítőital gyártó van, akiknél ez az arány 100 %. (Slate)

Ha valaki Philip Roth rajongó, itt olvashat egy mélyinterjút. A legtöbb site azt emelte ki belőle, hogy elmondása szerint nem olvas szépirodalmat, csak történelmi, biográfiai könyveket, mert már nem érdeklik úgy ezek a szövegek, mint régen. Magyarázatot különösebben nem fűzött hozzá egyébként. Nem vagyok meglepve, én is csak nemrég kezdtem újra szépirodalmat olvasni. :))) (Slate)

A vancouver-i utcai randalírozás után az emberek összefogtak és segítettek eltakarítani a romokat. A szétvert üzletekre, autókra pedig üzeneteket írtak arról, hogy mennyire szeretik a városukat, hogy nem így kellett volna történnie, és köszi. (The Atlantic)

Szólj hozzá!
Címkék: miszcellánia

Szorongatják a médiahiénákat

2011. június 27. 10:32 - Critmiss

Még korábban írtam egy - mint időközben kiderült - egyre terjedő jelenségről, aminek a lényege, hogy ügyvédi irodák mezei bloggereket, online site-okat perelnek be szerzői jogok megsértésére hivatkozva. (Erről Bodó Balázs is beszélt nemrég egy Indexes interjúban)

A Wired most arról ír, hogy az egyik legnagyobb erre szakosodott irodától, a Righthaventől néhány blogger és site-üzemeltető vissza akarja szerezni a peren kívüli egyezség során belőlük kisajtolt pénzt. Egy nevadai bíróság friss ítéletére hivatkoznának, melyben az alperes, a Democratic Underground nevű blog javára ítéltek, mondván, hogy a Righthavennek nem volt jogi alapja a perre. 

Csoportos pert fontolgatnak és jelenleg éppen felmérik az esélyeiket a győzelemre. A Righthaven arra hívta fel a figyelmet, hogy ha per indul, akkor ők is újra beperelik a résztvevő bloggereket, mert a szerzői jogi ügyekben három évig van erre lehetőség. 

Nagyon szurkolok a bloggereknek, szerintem ideje lenne már visszaszorítani a hiénákat. Végezhetnének végre rendes, érdemi munkát is.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása