Critical Miss

Miszcellánia 71.

2011. január 29. 07:30 - Critmiss

Meddig érdemes megtartani a lejárt gyógyszereket? A Pentagon megvizsgálta a kérdést, és arra jutott, hogy a legtöbb gyógyszer még bőven a lejárati dátum után is változatlan minőségű, viszont az is érdekes tapasztalat volt, hogy ugyanaz a gyógyszer ugyanolyan körülmények között más-más időpontokban romlott meg. Az oltások általában elég romlandóak, ez is egy fontos eredmény. A gyógyszeripart rögtön meg is lehetne vádolni azzal, hogy a lejárati idő szűkre szabásával a profitot akarják maximalizálni, de nem ennyire egyszerű a kérdés. Van egy vizsgálatsor, amit el kell végezni, és ők ez alapján megmondják, hogy egy adott gyógyszer meddig jó tutira. Lehetne persze még önszorgalomból további vizsgálatokat végezni, de ezt csak kevesen teszik meg. A lényeg, hogy pár hónap vagy egy fél év nem igazán számít egy átlagos gyógyszer esetében. (Slate)

A nyolcvanas évektől csökkent a sportban a rekord döntések száma. A tudósok azt mondják, hogy most már tényleg elérkeztünk az emberi teljesítőképesség határaihoz. A régi rekordok egyébként több okból álltak meg egy ideig: régebben a sportolók nem étkeztek megfelelően, nem súlyzóztak rendesen, és nem volt elég jó a technikájuk. Mára ezeknek a fontossága teljesen egyértelmű, mindenki rengeteget javult - így kezdődött a régi rekordok megdöntése. Most viszont kisimult a dolog, a bevitt vegyszerek és esetleg a sportruházati megoldások lendíthetnek valamennyit a teljesítményen, legalábbis a dolgok jelenlegi állása szerint. Az atlétikában egyébként Usain Bolt az egyetlen sportoló, aki igazi fejlődést mutat fel még mindig, de mivel nem fizet már annyira jól a biznisz, mégegy olimpiát lenyom, aztán átmegy a profi fociligába. Ezt már csak egy kiegészítő érdekességként írtam le. :) (Boston Globe)

A 93 éves Stephane Hessel harmincoldalas könyve vezette az eladási listákat Franciaországban karácsonykor, leelőzve nagy bestseller-várományosokat. A tartalma ráadásul nem éppen lájtos: arról szól ugyanis, hogy mindenkinek újra meg kell találnia az okot a tiltakozásra, felháborodásra. Mi mást is bírnának a franciák, ha nem ezt a gondolatot? :))) (The Guardian)

Végre egy dolog, amiben megelőztük Amerikát: a nálunk már vetített India című szappanoperát elkezdik leadni náluk is. A Brazíliában hatalmas sikert aratott sorozat a kasztrendszer miatt egymástól eltiltott szerelmesekről szól és a fő vonzereje természetesen az indiai szósz. Elkezdtem nézni egy részt egyébként, de teljesen brazilos az egész, úgyhogy nekem ennyi elég volt. De azért érdekes próbálkozás. (LA Times)

Emlékeztek még Rupert Everettre? Nemrég egy interjúban elmondta, hogy mióta bevallotta, hogy meleg, nem kap szerepeket. Ez kicsit sarkítás, de a Madonnás és Julia Robertses filmek óta tényleg nem láthattuk. Szerinte ennek oka, hogy Hollywood teljesen homofób. (Backstage.com)

 

5 komment
Címkék: miszcellánia
süti beállítások módosítása