Critical Miss

Miszcellánia 74.

2011. február 17. 07:51 - Critmiss

A republikánusok csökkenteni akarják a kulturális büdzsét, pedig elvileg minden befektetett dollár 18-szorosan megtérül. (Los Angeles Times)

2010-re visszajöttek a vásárlók a műtárgypiacra. A Christie's fennállása óta a legjobb évét ünnepelhette, 2009-hez képest például 53 százalékos volt a javulás. Természetesen biztosra mennek a gyűjtők, szóval Giacomettit meg Picassót és kínai vázákat vásárolnak, de talán majd magukkal hozzák a kortársakat is közvetett módon. (The Australian)

A Wall Street Journal azt járja körül az egyik cikkében, hogy miért van az, hogy ha egy művész fiatalon véget vet az életének, rögtön érdekessé válik. Sylvia Plath-effektus vagy Diane Arbus szindróma. Ahogy tetszik. Ők egyébként nem annyira fiatalon haltak meg, de ez már mindegy az utókornak. (Wall Street Journal)

Ha már többnyire művészetről írunk ma, nézzétek meg, milyen az, amikor valaki iszonyatos módon nem gondol tovább egy témát. Ez pedig jelen esetben a fénygraffiti. (Telegraph)

És egy másik, hattttalmas félreértés: egy fickó azt írja, hogy Van Gogh sosem nyerte volna meg az X faktort. Nahát, csak nem? Ráadásul kifejti: szerinte a tehetségkutató versenyeknek nincs sok értelme, mert a művészet ideákról, egyéni látásmódról, új stílusról szól, ilyesmiről meg szó sincs ezekben a műsorokban. Az persze nem jut eszébe a butájának, hogy képzőművészetet hasonlít össze interpretációs műfajokkal. Szóval Van Gogh már csak azért sem nyerhette volna meg az X faktort, mert festő volt. Barom! (The Guardian blog)

Nagyon durva eset: egy chicagói művész 15 év börtönt is kaphat, mert levideózta, ahogy beviszik a rendőrök. Arra számított, hogy a tiltakozó akciója miatt lehetnek gondjai, mert az utcán árulta a munkáit. Végül viszont az történt, hogy a kamerázás lett a gond, ugyanis Illnoisban illegális a rendőrök beszélgetéseit felvenni és eleve csak az rögzíthető, amibe a másik fél is beleegyezett. Az ügyvédek nagyban harcolnak, hogy a törvényt az alkotmányos jogokra hivatkozva lágyítsák, megmentve ezzel a művészt 15, hűvösön töltött évtől. (The Huffington Post)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása