Critical Miss

Critical Mess - újságírócsere

2008. június 19. 07:16 - Critmiss

A Guardian két napra felcserélte a kulturális rovatot a sport rovattal, így az egyik csapatnak az egyik napon a sportról, a másiknak a másodikon pedig a művészetről kellett írnia.

Az eredmény nagyon vicces és érdekes. A sportújságírók által írt cikkekből például elég sok új szempontot meg lehet ismerni, mert folyamatosan reflektálnak a sport és a kultúra/művészetek hasonló és egymástól eltérő tulajdonságaira. Nekem ez azért fontos, mert én például a foci EB miatt folyamatosan azon gondolkozom, hogy mi a sportért való rajongás magyarázata. Itt egy-két választ lehet azért találni. De még boncolgatni fogom a kérdést, minimum magamban.

A kulturális témában jártas újságírók is jó cikkeket hoztak össze. Néha jó olyan ember tollából olvasni valamiről, akinek halvány fogalma nincs az adott területről. Már ha jó újságíró. Így evidenciának tűnő dolgok kérdőjeleződnek meg, jellemző karakterisztikára mutatnak rá, szóval nagyon érdekes az egész.

Ezt például lenyúlhatnánk.
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr79528253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gazdag istvan 2008.06.19. 09:08:41

ez tényleg nagyon jó, nekem ettől függetlenül is voltak hasonló ötleteim újságírás terén, viszont ez legalább meg is valósult:)
olvasnék szívesen ilyesmit, az biztos (mindkét csapat cikkeit)

falevel · http://falevel.freeblog.hu 2008.06.19. 09:09:26

Micsoda ötlet :-) De nagyon érdekes, még a nem túl jó angoltudásommal is nagyon tetszett. Kicsit emlékeztetett arra, mikor írók, irodalmárok keverednek a sport (nálunk többnyire: foci) közelébe, és arról írnak több-kevesebb hozzáértéssel. Most nem feltétlenül Moldova klasszikus H. Kovács történeteire gondolok (bár a maga nemében az is érdekes :-)), hanem pl Esterházy Utazás a tizenhatos mélyére c. könyvére. Persze ez nagyon más, érdekes hangulata volt ezeknek a cikkeknek, köszi, jó volt ilyet olvasni. Tényleg lenyúlhatnánk, kíváncsi vagyok nálunk vajon hány ilyen tehetségű újságíró van. És kiben van annyi bátorság és alázat, hogy ilyennel próbálkozzon. Persze, gondolom ez a szerkesztőségen múlik leginkább, no meg a közönségen, nem tudom hányan lennének kíváncsiak ilyen cikkekre (meg ugye: hányan kíváncsiak bármilyen kritikára, ajánlóra, főleg napilapban...) És azért vicces lenne egy nap olyan NS példányt a kezembe venni, amit nem a kötelező Sport Közhelyszótárral írtak :-)

Aggie 2008.06.19. 09:32:11

Van szerencsem Epsomtol nem messze lakni - valoban nem sok kulonbseg van a derby alatt a varos es mondjuk Covent Garden kozott azokon a juniusi napokon!
Csak a junius 17-i cikkeket futottam vegig - ezekbol nagyon jol latszik a Guardian legnagyobb problemaja: sajnos kozhelyektol hemzseg a lap. Ez a csere nagyon jo otlet - de ahogy latom, a felkert ujsagiroknak vagy a szerkesztojuknek nem tunt fel, ami nekem nyilvanvalo....
Pedig jo otelet lett volna a brit lappiac nehez, faradtsagos munkaval egyik legunalmasabb termekeve tett lapjat felrazni egy kicsit a Primrose Hill-i Csipkerozsika alombol. Sajnos nem sikerult! Maradok a Timesnal es az Independentnel - meretre is sokkal megfelelobb a vonatra, metrora.

macskafaraok 2008.06.19. 09:53:41

passz, a legtobb ugyis olyan szinvonaltalan hogy ilyen aprosagok fel sem tunnek...

Zazie 2008.06.19. 10:22:35

Nahát a méret az tényleg gond. Korábban meg is énekeltem: criticalmiss.blog.hu/2008/03/30/tipp_a_kulfoldi_nyomtatott_lapok_tulelesehez

Aggie 2008.06.19. 10:55:38

Nekem hetkozben nem az oldalszammal van bajom, hanem a "lapozhatosagi egyutthatoval", ami kis helyen, pl.: vonaton eleg fontos. Bar Telegraphot a merete ellenere is szoktam venni neha, de azt pl. inkabb interneten olvasom, kifejezetten a merete miatt - ebben igazad van, neked koszonhetoen tudatosult is bennem!

Az oldalszam a szombati ujsagoknal valoban tulzas. En pl. vasarnap mar soha nem veszek ujsagot, mert a szombati kitart vasarnapra is. A Magyarorszagon eloknek: a szombati Times kb. 100 oldal + 2 db. 50-60 oldalas melleklet.

Zazie · http://criticalmiss.blog.hu 2008.06.19. 13:36:18

Igen, én is azért nem vettem soha hagyományos lapokat, mert nem tudtam elviselni, hogy lepedők.
süti beállítások módosítása