Critical Miss

Médiatörténeti esemény: csak fekete modellek a Vogue-ban

2008. június 26. 06:22 - Critmiss

Már hónapok óta arról ment a pletyka, hogy az olasz Vogue júliusi számában csak fekete modellek lesznek, reagálva arra az újra elharapódzott trendre, hogy nem foglalkoztatnak a többségtől eltérő etnicitású modelleket sem a kifutókon, sem a kampányokban, sem a magazinokban.

A probléma kapcsán mindenhol kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat tartottak, ami már csak azért is szomorú, mert ahogy egy tíz évvel ezelőtti Naomi Campbellel készült interjúban láttam, a modell már akkor azért akart küzdeni, hogy több fekete lányt foglalkoztassanak a divatiparban.

Ahogy a mellékelt ábra is mutatja, ebben nem járt sok sikerrel, sokak szerint a Prada miatt, mostanában egyre többen emlegetik a szűklátókörű ügynökségeket, de ez már hosszú sztori. A júliusi olasz Vogue kapcsán már született előző héten egy beharangozó cikk a New York Times-ban és egy blogban, és közöltek néhány címlapvariációt és egy-egy képet a sorozatokból. Plusz meginterjúvolták a készítőket is.

Szerintük ezzel elindulhat valamilyen pozitív irányú változás, volt aki azt vetette fel, hogy biztosan sokan kapnak majd a fejükhöz a magazinkészítők közül, hogy "hogy ez nem jutott eszembe!", mert azért mégiscsak az lett volna az igazi, ha a probléma gócpontjában, az USA-ban jelent volna meg ez a verzió.

Dehát lehet tudni, hogy az olasz és az amerikai Vogue főszerkesztő igencsak utálja egymást, szóval itt a szakmai rivalizálás bemutogatós változatával van dolgunk. (Bárcsak ilyen lenne minden fricska.)

Alig várom a délutánt, hogy megvehessem az új lapszámot (esetleg mindjárt két példányban). Merthogy elvileg ma jelenik meg európaszerte. Persze lehet, hogy Magyarország ebből a szempontból is mostohagyerek, meglátjuk.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr79533370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ejha 2008.06.26. 09:10:55

Micsoda problémák akadnak az életben...

Albus 2008.06.26. 09:13:59

Ha a divattervezők azt akarják, hogy vegyem meg a cuccukat, akkor miért azt mutatják be, hogy egy magas feketebőrűn hogy fest, miért nem azt, hogy egy alacsony, szőke hajún, mint én hogy mutat???

(nemrég láttam egy óriásplakátot, az valami mp3-as cuccot mutatott, amelyen valami tipikus fekete gettócsávók gettóruhában néztek pökhendien a szemembe - köszönöm szépen, én nem vagyok ilyen. Ha azt a zenecuccot nekik csinálták, akkor én nem veszem meg. Ennyi.)

szalmaegér 2008.06.26. 09:28:11

Szalonhumanizmus.
Nem szeretem.

Rokabor 2008.06.26. 10:06:49

Albus: nem csoda hogy szoke vagy, akkor ezekszerint egy joghurtot is egyszerre kene fekete, barna, szoke, voros, alacsony, magas, kozepes, szeplos, barna-zold-kekszemu emberekkel reklamozni?

jankababa 2008.06.26. 10:21:35

A modellszakma eredendôen diszkriminatív, mivel negatívan diszkriminál minden más alkatú embert. Így ki vannak szorítva a divat világából a normális testalkatúak, a telt testalkatúak és a kövérek is, akik pedig az emberiség jelentôsebb hányadát teszik ki. Ennek fényében tökre nem érdekel, hogy néger vagy fehér modelleket alkalmaznak-e, mivel akár fehér, akár fekete, mindenféleképpen egy káros és torzító hatású testképet közvetítenek az átlagember felé. Majd ha átlag testalkatú emberek rohangásznak a kifutón, akkor örülni fogok neki, hogy ott minden bôrszín és náció képviseli magát. Amíg meg beteges élôhalottak vonulnak a kifutón, addig az egész nem is érdekel.

Beau de Noir · http://beau.freeblog.hu 2008.06.26. 10:31:10

jankababa véleményét osztom ;-)

Albus 2008.06.26. 10:44:01

"akkor ezekszerint egy joghurtot is egyszerre kene fekete, barna, szoke, voros, alacsony, magas, kozepes, szeplos, barna-zold-kekszemu emberekkel reklamozni?"

A joghurtot evőknél nem számít a külső, míg a ruházatnál, manökeneknél igen.

Ugyanakkor: igen, ha egy 200 kilós emberrel reklámozná valami a joghurtját, akkor te se vennéd meg.
süti beállítások módosítása