Critical Miss

A hip-hop a feneket szereti

2008. szeptember 05. 07:33 - Critmiss

Két képzőművész, Fernanda Viégas and Martin Wattenberg nagyon izgalmas adatvizualizációs projekteken dolgoznak, melyek közül az egyik nyelv és az emberi test viszonyát vizsgálja.

Tízezer dalból gyűjtötték össze egy adatbázisba a különböző testrészek említését, és lebontották az egészet nagyobb zenei műfajonként. Ezt egy könnyen áttekinthető ábrába rendezték, ami első pillantásra egyértelműen megmutatja, hogy például a hip-hop legtöbbször a feneket emlegeti, egyébként meg a szem a legnépszerűbb testrész. A hip-hop-on kívül a blues és a gospel még a kivétel, itt a kezeket szeretik a legjobban felemelni vagy összecsapni. Az ábra azt is megmutatja, hogy az egyes műfajokon belül melyik testrész milyen arányban jelenik meg.



 

 

A művészpárosnak még több ilyen projektje is van, például feltérképezték nemek szerint, hogy ki melyik tesztrészét szereti, ha megérintik, illetve ki mely tesztrészeket szeretné megérinteni. Elmondva talán nem annyira érdekes, úgyhogy inkább tessék megnézni.
 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr1648921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.09.05. 10:23:17

Marha jól kinéző, "jó tudni" típusú grafikon ez. A Bluesnál felülről a harmadik micsoda? Karok?

Penya_ 2008.09.05. 10:42:13

Hat igen ebbol is latszik hogy a hiphop egy primitiv 'zene'.

fritz kraft · http://kraft.blog.hu/ 2008.09.05. 12:45:26

drága penya, frigid-e vagy? :P

egyébként meg így általánosítani merő ostobaság, először ismerd meg a műfajt, utána nyilatkoztass ki. ez a seggelősdi csak a felszín, ha kicsit jobban beleássa magát az ember, rátalál az ún. "conscious hiphop"-ra, ami nagyon sok költői metaforákkal megtűzdelt, körmönfontan tálalt politikai-társadalmi üzenettel operál. kezdd a felfedezést mondjuk mos def-fel, és folytasd atmosphere-rel.

Ms. Acca 2008.09.05. 15:19:29

Primitiv - nem primitiv temaban egy link:

news.bbc.co.uk/1/hi/scotland/7598549.stm

A kategoriak a lap aljan, en nem ertek vele teljesen egyet, sot.
süti beállítások módosítása