Critical Miss

Érthetetlen hagyomány

2008. szeptember 15. 07:39 - Critmiss

Van egy dolog, ami évről-évre egyre jobban kikészít és nem igazán látom az értelmét. Ez pedig az, hogy minden valamirevaló film vagy műsor jó esetben este tízkor, de általában tizenegykor vagy a kereskedelmi tévéknél garantáltan éjfél után kezdődik. Az utóbbiaknál ugye egyértelműen a “kultkvóta” letudásáról van szó, amit a médiatörvény miatt kell teljesíteni, az előbbiek esetében viszont teljes értetlenséggel állok a jelenség előtt.

Próbáltam felidézni olyan információt, ami alapján rá tudtam volna jönni arra, hogyan alakult ki ez az “értelmiségi blokk” a programszerkezetben, de sajnos minden igyekezetem hiábavalónak bizonyult: semmilyen magyarázatot nem tudok felhozni arra nézve, miért kell egyre karikásodó szemekkel és a másnapi korai kelésre növekvő pánikkal gondolva tévéznem.

Azt belátom, hogy a hirdetőket nem vonzzák az alacsonyabb nézettséget generáló műsorok, de könyörgök: az m1/m2 mégis mit akar? Már úgysem nézi senki, alig van reklámbevétele. Nem lehetne akkor már ezzel az erővel akár emberi időben is leadni a jó filmeket?

Tudom, hogy itt a didzsitál televíziózás, és örömmel bemutathatnék a sok baromnak, idővel meg is teszem, (csak menjenek még le kicsit az árak és dobjanak meg egy jó akcióval vagy értelmes programcsomaggal) de sokan nincsenek abban a helyzetben, hogy ezt a megoldást válasszák.

Az ő nevükben tehát azt mondom, hogy “Hé bameg! Az értelmiségiek nem feltétlenül munkanélküliek vagy szabadúszók! Késő esti blokkot a főműsoridőbe!”
 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr57663145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aggie 2008.09.15. 09:12:56

Egyetertek!
Mivel az MTV egy oszver megoldassal kereskedelmi alapon (is) mukodo kozszolgalati tv ezert gondolom ok is szamoljak, hogy mi mennyibe kerul es mennyit hoz. Az M1-en ezert meg meg is ertenem, hogy bevetel- es nezettsegcentrikusak. Az M2 es a Duna viszont oszinten nem tudom, hogy milyen szerepet tolt be - mert mindketto "lathatatlan" nezettseggel, osszetakolt strukturaval es nem difinialt celcsoporttal mukodik. A Duna tk. mar meg is szunhetne, mert a hatarontuli magyarok a Digitv-nek hala tobb magyar adast kapnak, mint barmikor. Az M2 pedig nyugodtan felvehetne egy karakteres profilt az ismetlocsatorna helyett.
Amit Such Gyuri a Magyar Radioban csinalt az peldaerteku. Valami hasonlon kellene atmennie az MTV-nek is. Kivancsi vagyok, mikor lesz egy bator harcos, aki ebbe bele mer kezdeni.

Alternativ megoldas: en anno a Szabo Ervinbol hoztam ki filmeket, ha jol emlekszem 2-300 Ft volt darabja, meg mindig olcsobb, mint elofizetni egy kabelcsomagra, aminek 25 csatornajabol 21-et ugysem neznel.

2008.09.15. 10:24:28

Azért van ez, mert a "jó" filmek nagy része nem vetíthető főműsoridőben, mert a csodálatos ORTT nekiáll gyakni a TV-ket. Mindezt amellett, hogy ott a korhatárkarika - na de ha valami pókhálósagyú kitalálja, hogy bármelyik filmben egy kilógó fél mell káros az ő szellemi fejlődősésére, akkor jön a bünti.
Tegyük hozzá még azt, hogy így talán, talán megelőzhető egy jó filmnél az, hogy a csatorna újravágja és újraszinkronizáltassa, ami általában borzasztó eredményekkel jár.

Critmiss 2008.09.15. 19:23:12

Aggie: igen, elsősorban az m2-től lenne várható egy mr2-féle megújulás, de még a nézettségi mutatók vizslatása mellett is el tudom képzelni egy olyan főműsoridő-sáv létrehozását, ami elfogadható a mi kis szubkultúránk számára is. A legfrissebb példa a Mad Men: intelligens, de könnyed és még a Birka által emlegetett cicik sincsenek benne, legalábbis egyelőre.

Apropó: az Aktív este hétkor, naponta hoz le mindenféle fedetlen testrészt, szóval ez nem tűnik központi problémának. Inkább félelem és rettegés a karakterességtől.

Az újravágásos-újraszinkronizálásos érvvel egyet tudok érteni. De azért nem vagyok annyira nagy ínyenc egy szétdolgozott nap végén. :)

qutya 2008.09.16. 10:22:17

A kereskedelmi csatornáknak miért érné meg emberi időben leadni olyan műsort amit esetleg te is megnéznél....? Lévén, hogy akkor biztos: "Baltaarcú apu, és Baltaarcú anyu nem nézi", ami nekik óriási bevételkiesés. Nekik az kell, neked nem. Így jártál. Hogy a királyi tévé mi a túrót akar, azt szerintem még a nagykutyái sem tudják.
2 lehetőséged van:
1. Legyél te is baltaarcú
2. Kapcsold ki a tévét, olvass.

Zazie · http://criticalmiss.blog.hu 2008.09.16. 13:38:25

A kereskedelmi tévéket nem boncoltuk, hagytuk gőzölögni. Ha gondolod, téged is hagylak, de lécci vegyél vissza.
süti beállítások módosítása