Critical Miss

Street fashion overkill

2008. október 06. 07:13 - Critmiss

A Guardian újságírója mutatott rá arra, hogy mostmár minden bokorban street fashion blog terem, és mára természetes lett a paparazzószerűen zsizsegő bloggerek hada, főleg a divatheteken.

Sok médium állandó rovattá tette az ilyen blogokat (ahogy nálunk a cotcot), és van már olyan blogger, aki a ruhagyártó cégeknek adja el a kifejezetten a divatszerkesztőkről készült képeit, ugyanis leginkább ők azok, akik iránymutatóak a kifutók divatjának a mindennapokra való alkalmazásában. A lényeg, hogy annyira sok ilyen blog van, hogy létrejöttek már street fashion blogokat szemléző blogok is.

A Jezebel egyik bloggere szerint bár nagyon inspiráló lehet a street fashion, azért nem nehéz észrevenni, hogy valójában a magazinokban látható sémák termelődnek újra, kicsit szofisztikáltabb módon: itt is mindenki vékony, fiatal és cool. Azt is írja, hogy az egyediség keresése alapvetően a norma újrateremtését szolgálja, és hogy alapvetően mindenki ugyanúgy néz ki.

Ezzel szerintem semmi baj, hiszen az könnyen belátható, hogy egy-egy olyan társadalmi csoport van itt megörökítve, ahol alapvetően azonos ízlés szerint élnek és öltözködnek az emberek. Ez olyan, mint az emós, a gothic vagy a dark, csak éppen annyira eklektikus, hogy nehéz észrevenni az egyezéseket.

Nekem inkább az a fő bajom ezekkel a blogokkal, hogy tényleg ritkán láthatunk testesebb embereket, a Sartorialistnál is a legtöbben iszonyú vékonyak és a nők elképesztően magas sarkú cipőkben járnak. A pasik is olyan gazdag macsók többnyire, akiket az életben nem szólítanék meg. Eleve a nagyon divatos pasasokkal nem tudok mit kezdeni. Szerintem nem lehet őket komolyan venni.

A divattal, vagy inkább stílussal az a gond, hogy egy megfelelő élet is kell hozzá a pénztárcán kívül. Hiába áll jól valakinek egy tízcentis ördögi magassarkú, ha az ő kis mindennapi életében jelmezként hat. Ezek a blogok annyiban félrevezetőek, hogy szinte elhitetik veled, hogy a stílusosság csak stílus kérdése. Ez pedig hazugság, mert csak bizonyos körök és életkorok teszik lehetővé, hogy kibontakozz. Persze érdemes nézelődni, az sosem árt, ha szép dolgokkal találkozunk. De sose vegyük ezeket a képeket túl komolyan.
 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr50697635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tucatnev · http://tucatnev.freeblog.hu 2008.10.06. 09:30:48

De hát könyörgöm, mit nézzünk? Szeköndhendsopokat? A média paradoxonja is lehetne, hogy az emeberek olyat akarnak nézni, amit egyébként nem látnak. Az emeber olyan 'dógokat szemléz, amilyen magának szeretne, legyen az huszas vékony trendi döngetnivaló, vagy a gazdag macsó flegma hódítanivaló. A zöldséges eladókislányt Hoipong edzőruhában, Topgear cipőben nem akarom a weben méregetni...

Critmiss 2008.10.06. 14:47:48

Persze, persze. Ahogy írtam, sosem árt ha szép dolgokat látunk. Csak sose higgyük el, hogy a döngetnivalóhoz bármikor is közünk lehet, bármilyen szempontból.

Taurusz 2008.10.06. 20:14:55

"Csak sose higgyük el, hogy a döngetnivalóhoz bármikor is közünk lehet"

De.

Tegyük fel, hogy benzinkutas vagyok, (nem) és a fogpiszkálót teljesen lazán tartva megkérdem tőle, hogy:

-Tele?

Rabbit · http://rabbitblog.hu 2008.10.06. 23:02:36

Bennem naponta felmerül, hogy az előttem menetelő, idióta öltözetű embereket lefotózzam és feltoljam egy blogba :) Szigorúan hátulról!

Critmiss 2008.10.07. 14:48:22

Ez tetszene nekem. :)

liza 2008.10.09. 19:42:04

Az utolsó bekezdéseddel abszolút egyetértek.
Mindenkinek a saját életviteléhez, környezetéhez mérten kéne stílusosan öltöznie. Mert különben csak megmosolyogni lehet, és nem csodálni az összhatást.

betonpanda 2008.11.04. 22:48:26

mint ahogy a pecsétgyűrűs férfiakat se lehet komolyan venni.

Critmiss 2008.11.06. 10:17:20

Van benne valami. :)
süti beállítások módosítása