Critical Miss

Miszcellánia

2008. október 19. 07:57 - Critmiss

Jajj, de régen gyűjtögettem miszcellániákat! Már hiányoztak kicsit.

Howard Stern már nem olyan menő. Régebben 12 millióan hallgatták a műsorait, azonban amióta satellitre váltott, töredéke lett a hallgatottsága, egyes számítások szerint egy-két millió. Ennek elég durva hatása van. Míg korábban tőle volt hangos a média, addig ma már nem releváns, amit mond. Mert nem fontos, ahol mondja. (LA Times)

Colin Powell beállt egy koncertre hip-hopperkedni Afrikáért. Vicces látvány. (BBC News)

Sosem lehet elégszer elmondani, hogy a túl sok iPod hallgatás iszonyatosan rombolja a hallást. Akár öt év alatt el lehet jutni egy idősebb mamika szintjére. Nemsokára egyébként nagyon sokan hallássérültek lesznek a huszonévesek között, szóval érdemes lenne odafigyelni. Lehet, hogy a jelenlegi száz decibeles korlátozást le is viszik kilencvenre, de igazából még az is elég sok. (The New York Times)

George Bush aláírt egy rendelkezést, ami meglehetősen megszigorítja a hamisítást, és ez nemcsak a hamis Fendi táskákra, hanem mondjuk a fast fashion láncok, így például az ottani nagy szám, a Forever 21 vagy a nálunk is ismert Zara-féle lenyúlókra is vonatkozik. 25 millió dollárt különítenek el egy olyan egység létrehozására, mely segít az FBI-nak az ilyen eseteket felderíteni. (Fashionista)

Az iPhone prediktív szövegbevitele ismeri a divattervezőket. Legalábbis nagy részüket. Ha kisbetűvel írnád a Chanelt, kijavítja. :) (Fashionista)

Mint tudjuk, a HM novemberben kijön egy Comme de Garçcons kollekcióval. Előre elmondom, hogy azon túl, hogy drágább lesz, mint a korábbi designer sorozatok, nem lesz túl jó. Biztosítandó a kellő érdeklődést, a kevés jó cucc egyikét ráadták Katie Holmes-ra, hetekkel a premier előtt. És erre bizony abszolút szükség van, mert tutira nem fog nagyon tetszeni a közönségnek. (The Cut)

Tényleg iszonytató volt a legújabb Prada kollekció. Az előző kettő zsenialitásához képest ez elég meglepő. (Style.com)

Annyira nem vagyok oda az infotainment műfajáért, de ebben a formában nagyon szórakoztató: a BBC hetente egy-egy rövid gyűjtést ad közre "Ten things we didn't know last week" címmel. Itt aztán minden megtalálható Busta Rhymes igazi nevétől a legkedveltebb háziállatok listájáig. Egyébként a macska és a kutya után a nyúl áll a harmadik helyen az angoloknál. (BBC)

Egy pillanatig sem tudok odafigyelni a Halottnak a csók című sorozatra. 

Blurbing, azaz könyvajánlók. Tudjátok, főleg az angolszász könyvkiadásban jellemző, hogy egy-egy mondatot kiemelnek valójában nem létező kritikákból, mint például "Az utóbbi idők legzseniálisabb könyve a házasságról - The New York Times", "Kihagyhatatlan és feledhetetlen - Bret Easton Ellis" stb. Úgy emlékszem, hogy nálunk is megjelent már ez a gyakorlat, amitől ugyan fejlettebbnek, nyugatiasabbnak érezhetjük magunkat, de nem biztos, hogy sok értelme van. Mostmár vannak olyan írók, akik egyáltalán nem tesznek blurb-öt a borítójukra, mert úgy gondolják, hogy az olvasók számára is nyilvánvaló már, hogy itt egyszerű baráti seggnyalásról van szó. A cikk írója viszont kiemeli, hogy számára sokszor fontos volt, hogy kinek a nevével szerepeltek ilyen blurb-ök a borítókon. Ebben lehet is valami, de én nem venném át ezt a hagyományt. (Guardian)

Jó kis áttekintés a parkour történetéről és lényegéről. Párizsban és Londonban már tanítják. Már magát a parkourt. (IHT)

4 komment
Címkék: miszcellánia

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr8688204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pollner · http://www.mediablog.hu 2008.10.21. 12:40:15

A süketedés témához: A fülhallgatós zenehallgatással az a baj, hogy
1) a környezeti zaj miatt (utca, busz) mindenképpen fel kell nyomni a hangerőt 2) A legtöbb mai zenében nagyon sok az olyan magas összetevő, ami természetes körülmények között (akusztikus zene) nem fordul elő. Ezek a magas hangok fokozottan nyírják a hallást. A középmagas hallástartomány kitikkadása nagyon lerontja a beszédértést.

Critmiss 2008.10.21. 14:06:32

Hű, erről a magas hangos kinyírásról egyáltalán nem is tudtam!

A környezeti zaj miatt mondom mindenkinek, hogy tilos utcán vagy bárhol zajos helyen zenét hallgatni. Persze mintha a falnak beszélnék.

pollner · http://soreo.biz 2008.10.21. 21:58:22

Most füldugó - néhány év múlva hallókészülék.
Kapcsolódó probléma legtöbb mai zene dinamikaszegénysége. (A hangos és a halk részek viszonya.) A technika óriási dinamikát engedne meg, de a legtöbb felvétel úgy készül, hogy minden pillanata a lehető leghangosabban szóljon. Ennek oka ugyanaz, mint a hangos reklámoké. A dinamikaszegny felvételek hallgatása ugyanakkor rettentően megterheli az agyat. (Ha például munka közben ilyen zenékkel választod le magad a környezetedtől 1) kitikkasztod a hallásod 2) rettenetesen elfáradsz.

Zazie · http://criticalmiss.blog.hu 2008.10.22. 12:20:04

Ez nagyon érdekes. Erről sem tudtam. Pedig tök fontos, és eleve tovább lehetne gazdagítani a diskurzust. Mert azért ezek a hallásmentő célzatú cikkek alapvetően mindig ugyanazt kántálják, alig van bennük plusz infó.
süti beállítások módosítása