Critical Miss

Ötlet az Index részére

2008. október 22. 07:08 - Critmiss

Tótavé és most az Index más munkatársai is azon filóznak, hogyan lehetne kinyomtatni az Indexet, illetve az internetet, hogy jó legyen egyrészt a WC-n olvasó férfiembereknek, másrészt pedig a fejletlen országok lakóinak. Elég érdekes felvetések, és még érezhető is, hogy ezeken a megoldásokon még gondolkoztak is, időt töltöttek a kérdéssel.

Szegény worluk izzadtra szerkesztette magát, hogy kihozzon egy pilot változatot, hogy megmutathassa a nagyérdeműnek, kábé mire gondol. Ő ugyanis úgy érzi – jogosan – hogy minden egyéb mellett azért születnek olyan írások az Indexen, amik jelentősebbek annál, hogy a nap folyamán teljesen elsodorja őket a hírfolyam, ezért főként a WC-re tett reggeli egészségtúra alkalmával tökjó lenne, ha a férfiember kezébe vehetné, ami fontos.

Viszont ahogy azt a kommentekben is sokan megfogalmazták már, ezzel csak a fákat pusztítanánk halomra, és hadd ne fogyjon több papír reggelente a szükségesnél. Jó RSS-feedekkel megoldható lenne a probléma, már feltalálták az iPhone-t is, mi kell még?

Az iPOP nevű Google-pályázat anyagában szintén nyomtatnának az újságírók, mintha nem is online médiumnál dolgoznának. Azt mondják, hogy ki kell nyomtatni, ami fontos és azt postán el kell küldeni a rászorulóknak. Elég bizarr ötletnek hangzik, de ha mellékelnek hozzá egy szociológiai indoklást, talán megértem, miért jó és hatékony ez a megoldás.

Mert például ha csak a tartalmi részre gondolok: koncepció, szakmai átgondoltság nélkül szerintem ez már megint csak fapocsékolás. Mert ha Kovács Pista eldöntheti, hogy szerinte mi kell a kis afrikai gyerekeknek… hát az inkább félelmetes, mint üdvözítő lehetőség. De elég csak magamra gondolni: én honnan tudnám, hogy nekij mi a jó, mire van szükségük, mit tudnak befogadni? Persze simán lehet, hogy mindez poén. Annak egész jó.

Már worluk felvetésekor eszembe jutott, hogy egy dologra esetleg használható lenne a kinyomtatott Index: jótékony célokra. Szerkesszék meg, nyomtassák ki és adják oda a hajléktalanoknak, hogy azt árulják az utcán. Lehet azonban, hogy ennek meglehetősen rossz hatása lenne a már jelenleg is a placcon levő kiadványokra, mint amilyen a Csillagszálló. Szerintetek?

Van olyan fontos a Csillagszálló és a Fedél Nélkül, hogy megóvjuk őket, vagy örülhetnénk, hogy a nyomtatott Index megjelenésével egy teherrel kevesebb van a civil szférán, na és a kiadványokat árusító hajléktalanokon? Mert hogy könnyebb lenne kinyomtatott Indexet, mint ezeket eladni, az tuti.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr36720821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szigetipeter · http://szivlapat.blog.hu 2008.10.22. 21:40:36

Zazie: mondjuk egy kombináció - kinyomtatott Indexet bele a Fedél Nélkülbe? Pont a napokban merült fel ez az ötlet egy beszélgetésen nálunk is. Mondjuk a legjobb az volna, a piac el tudna tartani egy normálisan összerakott, a hiredtők számára is vállalható lapot. Ha nem is egy Big Issue-t, de valami hasonlót.

Critmiss 2008.10.22. 22:07:05

Tökjó! És örülök. :) A Big Issue tényleg jónak tűnik, sajnos most nem tudtam belenézni, valami gebasz van az oldallal.

Critmiss 2008.10.22. 22:55:46

A UK oldallal az a gond, hogy nem lehet megnézni a kiadványt, nem töltődik be az oldal.

De köszi a skót verziót, mert azért ott többet lehet látni ízelítőül.

tucatnev 2008.10.23. 03:33:10

huh... ...hát nézzük: az idexes google pályázat egy vicc. A hajléktalan index meg kissé erőltetett, az emberek sosem a lapot veszik meg, hanem csak önként szociális adót fiztenek be.

szigetipeter · http://szivalapat.blog.hu 2008.10.23. 10:58:36

@tucatnev: pont ez az - ezért tekintik szociális adónak, mert nem igazán van benne értelmes tartalom. De mi lenne, ha lenne?

Critmiss 2008.10.23. 12:20:15

Hát igen. Én szerintem akkor már nagy valószínűséggel megvenném. Jelenleg inkább nem kérem el az újságot, mert ha nem olvasom el, akkor az fapocsékolás.
Ha viszont lenne olyan tartalom, ami érdekes lehet, akkor még pluszban biztosan elolvasnám azokat a cikkeket is, amik kifejezetten az ő ügyeikkel foglalkoznak. Szóval ez így sokkal hasznosabb konstrukció lenne.

tucatnev 2008.10.23. 21:33:37

...abban a pillaantban mérlegelnél, amikor csakugyan hozzáérnél az újsághoz, kinyomtatott laphoz, amikor látnád az átadáskor a szükségben szükségszerűen gondozatlan kezet, ekcémát, takaratlan sebet, körömgombát stb...

...nem hiszem, hogy ez a legtutibb ötlet a hajélktalanok segítésére. Korrektebb ötlete volt az öregnek, aki sokáig a Hamzsabégi - Nagyszőlős sarkon állt. 50-ért a piros alatt viccet mesélt. Nem volt kényszerű kontaktus, amit az ember úgysem szívesen váll fel.

Tudja az segíteni, aki akarja őket, de mindezt örömmel tegye, hogy legközelebb is legyen rá szándék. Eleve nem hiszem, hoyg kapnunk kellene bármit is, sőt!

Jó dolog megajándékozni őket: volt hogy vettem öt pár zoknit, négyet szétosztottam, csomag zsepi, vécépapír, tubusos élelmiszer, stb... ...ezeknek mindig örülnek.

Péter: nem hiszem, hogy ha pilinszky verseket osztogatnának, vagy tudományszociológiai műveket folytatásban, akkor nem ugyanazt éreznéd. Csak mert mi sokan indexet olvasunk és örülünk pár jó cikknek, nem biztos, hogy mindig megtalálna minket az a kinyomtaott lap, sőt... ...egész egyszerűen MI akarunk tartalmat adni az adakozás gesztsának, hogy legyen bennünk fair, valami adásvétel, valami mellérendeltség jellege a dolognak.

Holott ez csak a szégyelt felsőbbrendűségi érzésünkből fakad (lásd nincs szükséged jobban egy index cikkre, mint egy fedélnélkülre, ha pedig az vezérel, hogy melyik hajléktalan mit tud nyújtani az alamizsnáért már rég kancsal logika).

szerintem.

tucatnev 2008.10.23. 21:34:52

ehh bakker kommentblogolok mán' megint, elnézést

Critmiss 2008.10.24. 09:36:20

Nekem még reggel van, de köszi a kiegészítést. :)
süti beállítások módosítása