Critical Miss

Ötlet: új banki szolgáltatás a pórnépnek

2009. február 03. 07:09 - Critmiss

Pórnép alatt igazából az átlagembert értem, akiket az öltönyösök mostanában bőszen figyelmeztetnek cöcögve, mantrázva, hogy "öngondoskodás", meg "mintha nem is érzékelnék a válságot", meg "nagy baj lesz még ebből", stb.

Eltekintve ennek a felháborító voltától, összpontosítsunk most arra, hogyan lehetne mégis spórolnia annak, aki egyáltalán tud - illetve hogyan segíthetnék például a bankos öltönyösök az embereket a megtakarításaik kezelésében.

Tökjó lenne ugyanis egy olyan számla, ahol az ügyfél kis megtakarításcsomagokat tudna létrehozni aszerint, hogy mire lenne szüksége, illetve milyen tervei vannak. Például ha a gyereknek fogszabályozó kell vagy főiskolára fog menni, illetve ha meroggyant az eresz a terasz fölött, akkor beállíthatna magának ilyen egységeket:

"Fogszabályozó a gyereknek"

"Főiskola, első félév"

"Eresz javítása"

stb.

Amikor bemegy a bankba, vagy felmegy az online felületre, rá tud utalni egy összeget mondjuk az ereszes alcsomagra vagy alszámlára és meg tudja nézni, hogy éppen hogy áll az egyenlege.

Szerintem egy ilyen rendszer sokkal inkább ösztönözne a spórolásra, mint egy normál betétszámla, ezenkívül a pénzügyi analfabéták rögtön láthatnák, hogy hogyan haladnak és nem kell excelben sem tervezgetniük (azt úgysem tennék meg soha).

Amennyire én tudom, ilyen megtakarításösztönző befektetési csomag nem létezik, a különböző betéteket, pénztárokat és biztosításokat nem sorolnám ide. Természetesen az is tuti, hogy ilyet soha nem fog létrehozni semmilyen bank, mert még a végén esetleg hasznos lenne a munkájuk/termékük és valóban kielégítenék az ügyfelek igényeit.

5 komment
Címkék: ötlet

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr4914685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tucatnev 2009.02.04. 15:14:02

Vagy automatán még jobb lenne, a csomagok között csak súlyozni kellene, és a fizu egy része utalódna át. A bank meg küldené a heti értesítést:

WERTZU Bank

Tisztelt, ügyfelünk, Úgyismint Tibi, értesítjük, összejött a pénz "a gyerek fogszabályzója" megnevezésű mikrocélra. Ön Dr. Kákalaki Akka fogszakorvos számlaszámát csatolta ehhez a megtakarításhoz. _EZT_ a linket követve beléphet és átutalhatja a pénzt.

Tájékoztatásul közöljük, hogy két további mikrocél van érvényben,

"Főiskola, első félév" - 35%-os súly
645.54 Pénzegység megtakarítással 800 Pénzegység célértékkel. Várható teljes feltöltés: 4 hét
Csatolt számlacím: AURANÉZŐ EGYETEM - CSÍ (BSC) szakirány

"Eresz javítása" - 51%-os súly
545.54 Pénzegység megtakarítással 700 Pénzegység célértékkel. Várható teljes feltöltés: 2 hét
Csatolt számlacím: Tibi bá' - Befedem, hej, be én! bt.

_Ezt_ a linket követve a 14%-os fennmaradó súlyt szétoszthatja a már meglévő céljai között, illetve új célkta vehet fel.

Amenyiben másképp nem rendelkezik, korábbi beállításainak megfelelően az erre a súlyra eső megtakarításait az Vénkecskesója nyugdíjalap személyes számlájára utaljuk.

Köszönjünk, WERTZU Bank

Critmiss 2009.02.04. 16:58:22

A heti értesítés BAZI drága lenne. De tetszik. Én el tudnék képzelni még egyszerűbb és átláthatóbb leírást, de teljesen eltaláltad: pontosan ilyen nyelvezettel valósítanák meg a bankok ezt az ötletet. :)

tucatnev 2009.02.05. 04:39:15

Jahh és még annyi jutott eszembe a békávén, hogy két kategória kellene, célértékes (mint fent) és céldátumos. Mondjuk a májusig összegyűlt pénz fordítjuk nyaralásra és oda megyünk, ahová tudunk, vagy a Klára szülinapjára június 14.-ig gyűjtök, aztán, ha 2.800.- HuF gyűlt össze, akkor elviszem a Mekdonáldzba, ha meg 28.000.- akkor ugyanoda, de viszem a teljes énekkarát, hátha összejön az a huncutszemű szőke a mezzóból.

Izé, kicsit elkalandoztam, de érthető, hogy mit akarok.

Critmiss 2009.02.05. 12:43:12

Igen, egy ilyen opció tökjó lenne. Gondolom összevonható a kettő, ha valaki például nem akar túl szigorú lenni önmagával. És akkor ha az egyik nem jön be, még ott a másik szempont.
Ez a mikrocél elnevezés egyébként teljesen pöpec.
süti beállítások módosítása