Critical Miss

Miszcellánia

2009. március 22. 07:31 - Critmiss

Ma nagyon vegyesek lesznek a héten talált kis információs szöszök. Plusz szeretném még jelezni, hogy jövő héten nagyon könnyed témák várhatók.

Valamennyi kultúrában az anyával történő incesztusra való utalás a legnagyobb sértés. Vagyis azt hiszem, a kínaiak fokozták ezt a legjobban: náluk van olyan káromkodás is, amiben 18 generációra visszanézve hangzik el a szitok. (Slate)

Negroponte Daily Me elképzelése tévút. Ez szerintem senkit nem lep meg, én legalábbis nagyon hajlottam efelé. Itt kaptok muníciót az ellenérvekhez. (The New York Times)

Jó hosszú írás Munkácsi Mártonról. Képzeljétek, ő mondta azt, hogy "All great photographs today are snapshots.” (Obit Magazine)

A konzervatívabb helyeken, ahol megnehezítik a helyzetet a szigorú társadalmi és egyéb előírások, nő a barkácsmódszerrel elkövetett abortuszok száma. Már Amerikában. (Jezebel)

Twitteresek már látták a hírt, hogy Berlinben egy gyógyult anorexiás olyan éttermet nyitott, ahol az anorexiások igényeit is figyelembe veszik, sőt a személyzet több tagja is átélte ezt. Az ételek finomak és egészségesek, de simán adnak üres terítéket is, hogy ha valaki a szomszédjától csipegetne, azt is megtehesse. A lényeg, hogy az anorexiások számára is természetes legyen az étel jelenléte, neadjisten maga az étkezés. (Jezebel)

Ha nő vagy és kiadsz egy könyvet, inkább ne tedd rá az arcképedet. Ha csúnya vagy az a baj, ha túl szép, akkor az. (Jezebel)

Az arckezelések ideig-óráig jók lehetnek mondjuk ha arctisztításról vagy hámlasztásról van szó, de egyébként semmi többet nem érnek. Ellenben tök drágák. (The New York Times)

Ennek is eljött az ideje, tessék. Kíváncsi vagyok, itthon mikor jelenik meg valami ehhez hasonló.

4 komment
Címkék: miszcellánia

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr681003639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodzasfanta_ (törölt) · http://bodzasfanta.hu 2009.03.22. 23:41:47

"All great photographs today are snapshots.”
Ez nagyon jó! (bár nem feltétlenül igaz)

Erről Kubrick jut eszembe (én nagyban ehhez tartom magam): "We're not interested in photographing the reality. We're interested in photographing the photograph of the reality."

Critmiss 2009.03.23. 07:34:02

Azt hittem, hogy az lesz a vége, hogy "interested in photographing the reality of photography" vagy valami ilyesmi. Egyébként valóban, ma van egy nagyon erős, nem snapshot-irányzat. De Munkácsi idejében ez nagyon karakteres kijelentés lehetett. :)

bodzasfanta_ (törölt) · http://bodzasfanta.hu 2009.03.23. 08:36:31

Persze, főleg ha belegondolunk abba, hogy technikailag is teljesen más volt akkor minden.
Úgy értem, a digitális technika nem tette tönkre magát a fotózást mint művészetet; sokkal inkább kitágította a határokat. Én személy szerint imádok filmre fotózni, mert csak így lehet rendesen megtanulni, hogy mit és hogyan. Illetve fegyelemre ösztönöz, mert sokkal drágább mint a digitális fényképezés (film, előhívás... stb), nem fogok mindent lefotózni, csak ami tényleg jó lesz (szerintem).

Kubrick-ot meg én úgy értelmezem, hogy ahogy nem a szemünkkel látunk hanem az agyunkkal (hiszen az agy dolgozza fel a bejövő képeket), úgy igaz ez a fényképezésre, filmezésre is. Nem a szemünkkel hanem az agyunkkal dolgozunk, így a megjelenített fotók nem azt adják vissza amit látunk, hanem azt hogy mit gondolunk vagy érzünk

Critmiss 2009.03.23. 17:34:39

Damn right, daaamn rigt!
süti beállítások módosítása