Critical Miss

Mosom kezeimet

2009. május 01. 08:08 - Critmiss

Ezekben az influenzaveszélyessé váló időkben van pár alapdolog, amire kicsit jobban oda kell figyelni, például: "zsebkendőbe köhögj, tüsszents", meg kézmosás. Bevallom az utóbbival vannak problémáim. Már olyan értelemben, hogy ahogy a Slate szerkesztőinek fejében, úgy az enyémben is megfordult nemcsak most, hanem korábban is, hogy mennyire van értelme a kézmosásnak nyilvános helyeken? És itt a kézfertőtlenítés is bejön a képbe.

Most összegyűjtötték nekünk a legtöbb kínzó kérdésre a választ:

Két kutatás szerint bár a publikus helyeken található szappan piszkos, alkalmas a kéz megtisztítására, mert elvileg nem jutnak át róla a káros mikroorganizmusok. Bár igazi, jó kutatás nem készült a témában, valószínű, hogy volt igazság a szappangyártó nagyvállalatok által megrendelt kísérletek eredményeiben. Ugyanis valahogy úgy működik a dolog, hogy miközben a szappant a kezedhez dörzsölöd, úgy a szappant és a kezedet is megtisztítod.

Még érdekesebb, hogy a kézmosás szennyezett vízzel is hatékony, legalábbis már azzal is beljebb vagy, mintha nem mostál volna kezet. Ezt egy a fejlődő országokban végzett kutatás igazolja.

Figyelni kell azonban arra, hogy rendesen meg kell szárítanod a kezed, különben teljesen felesleges volt az egész. A másik fontos dolog, hogy ne hagyd, hogy kiszáradjon a bőröd, mert az úgy védtelenebbé válik a mikroorganizmusokkal szemben.

Ha pedig teheted, ne használj normál szappant, inkább folyékonyat szerezz be. Vagy ha mégsem tudsz lemondani a szappangourmand imidzséről, akkor ügyelj arra, hogy a szappan rendesen megszáradjon két kézmosás között.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr331096832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

betonpanda 2009.05.03. 10:54:18

hm nekem egy mikrobiológus ismerős azt mondta, hogy egyszer megnézték, és a szappannal mosott kézen nem sokkal volt kevesebb baktérium, mint azon, amit sima vízzel mostak meg

Critmiss 2009.05.03. 11:25:32

@betonpanda: Nemtom, simán elképzelhető. A féltudásom szerint nem is nagy baj, ha marad baktérium. A cikkben is említik, hogy két típusú baci van, ebből az egyikre szükség van, míg a másik káros. Ha mindent kiirtunk, akkor a káros baktériumoknak tesszük szabaddá a terepet.

Critmiss 2009.05.03. 20:32:23

De gondolom a lényeg, hogy ne tenyésszük őket. :)

thing 2009.05.04. 14:07:09

A Százholdas pagonyból:

"Nem karate, Malacka! KARANTÉN!" :-)
----
Malacka és a Tao:
Gondolkodom, tehát vagyok.
De volna itt kérdés még egy:
Mi az a H1N1?
süti beállítások módosítása