Critical Miss

Miszcellánia 39.

2009. július 07. 07:21 - Critmiss

Nagyon-nagyon sok érdekes cikk született az elmúlt héten, kicsit el is zúgtak mellettem a történések és nem igazán tudom behozni magam. Következzék egy rövidebb válogatás.

Kognitív nyelvészek imádni fogják: stanfordi kutatók szerint az, hogy milyen nyelveket beszélünk, befolyásolja a gondolkodásunkat - és erre elvileg már vannak bizonyítékaik. (Edge)

Megszűnik az eredeti filmzene kategóriája az Oscaron, mert egyszerűen már nincs annyi értékelhető anyag hozzá. Valahogy kihaltak a kifejezetten filmhez írt zenék, inkább a "kölcsönzés", a már meglévő számok összeválogatása a menő. (Wall Street Journal)

Egy Open Library nevű projektnek az a célja, hogy minden létező könyv számára létrehozzon egy honlapot, egy bazi nagy online katalógus részeként (bevallom, nem igazán értem, hogy miért, bár ha tényleg bővíteni fogják folyamatosan az egyes könyvek adatait és mondjuk linkeket adnak hozzá, akkor oké). Már most is több mint 23 millió kiadványt dolgoztak fel, de gőzerővel dolgoznak tovább a projekten. Mindezt úgy, hogy a Google Booksearch-öt ezerrel fejlesztgetik és várhatóan tarolni is fog a jövőben is. Viszont a kettő logikája és hozzáállása teljesen más, és az Open Library munkatársai meg vannak győződve arról, hogy ezt csak úgy lehet és érdemes csinálni, ahogy ők. Hogy sikeres lesz-e a projekt, az kérdéses. (The Guardian)

A Slate újságírója a teljesen leszűkített témájú blogok sikeréről ír, részletesen elmagyarázva a Tumblr nagyszerűségét. Az egészből igazából a felsorolt blogok listája érdekes, azt érdemes átböngészni. Említ például egy olyan blogot, ami a metrón álomba merült emberekről készült fotókat gyűjti. (Slate)

Mit tegyünk, ha tengerbe zuhan a repülőgépünk? Ne ússzunk, csak kivételes esetben. Próbáljunk meg fennmaradni a víz felszínén, a lehető legkevesebb energiaráfordítással.  Érdemes még eltávolodni a repülőgéptől és kikerülni a mérgező olajat. Ha viszont nagyon vad a tenger, gáz van. (Slate)

És ha már a gáznál tartunk: sokakban felmerül a kérdés, hogy brikettel vagy gázzal grillezzünk, ha érdekel minket a környezetkímélet? A Slate szakértője szerint a gáz jó megoldás, ha figyelembe vesszük a szén-dioxid kibocsátást, azonban összetettebb szempontrendszer szerint a környezettudatosan előállított brikett már szintén szóba jöhet alternatívaként, mert például a kivágott fákat "utántöltik" - a gáz esetében ez nem lehetséges sajnos. (Slate)

Szólj hozzá!
Címkék: miszcellánia

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr651226942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása