Critical Miss

Miszcellánia

2009. július 19. 07:25 - Critmiss

Kéri Szabolcs, a Semmelweis Egyetem kutatójának eredményei szerint a pszichózisért és a skizofréniáért is felelős génmutáció befolyással van a kreativitásra. Ez segíthet annak a magyarázatában, hogy az evolúció során miért maradtak fenn az ilyen mentális betegségek mutációi. (New Scientist)

A különböző táncolós Youtube-videók sikere is mutatja, hogy az embereket ellenállhatatlanul vonzza a tánc, főleg tömegesen. Ez természetesen az őskorba nyúlik vissza: még mielőtt beszéltünk volna, már táncoltunk egymással. Azt szeretjük egy 2007-es könyv szerint, hogy a közös tánc egyenlővé tesz minket, nem számít a társadalmi hierarchia. Ezenkívül az ilyesmi veszélyt, lázadást, váratlan helyzeteket hordoz magában - ezt sajnos nem bontották ki rendesen a cikkben. Erre jó példa volt egyébként a szerző szerint a filippinó börtöntánc a Thriller koreográfiájával. (Los Angeles Times)

Néhány rövidhír egy nagyobb gyűjteményből: Mexikó legveszélyesebb városaiban a katonaság lényegében átvette az irányítást a rendőrségtől a drogkartellek elleni harc ürügyén, nagyon kevés eredménnyel. Sokan úgy gondolják, hogy visszaélnek a hatalmukkal.

Az iraki katonák közül egyre többen követnek el öngyilkosságot, pedig elvileg csak jobban kellene figyelni a jelzéseiket. Én mondjuk már annak örülnék, ha a női katonákat nem erőszakolnák meg, molesztálnák és vennék semmibe.

Kutatások szerint New York fekete lakossága jóval nagyobb részt kap a válságból, mint a többiek. A munkanélküliség növekedése köreikben például négyszeres a fehér lakossághoz képest. (Slate)

MJ halála okán sokakban újra felmerült, hogy a toxikológiai jelentések miért készülnek el olyan lassan. Nos, ennek számos oka van. Egyrészt, hogy a mintákat elemzők egyszerre sok eseten dolgoznak, ráadásul csökkentett létszámmal. Másrészt nemcsak a laborban dolgoznak, hanem igazságügyi szakértőként a bíróságra is járnak, ami gyakran két napot is elvesz az elemzendő mintáktól. Aztán persze ott van az, hogy sok mintát kell alaposan elemezni és azokból következtetéseket levonni. Az eredményt egy felügyelő ellenőrzi és véleményezi, és ha nincs megelégedve, az elemző mehet vissza tesztelgetni. Ezenkívül nemcsak a halottakat, hanem természetesen az élőket is vizsgálják és általában őket veszik előre. Meg persze azokat az eseteket, ahol már közeleg a bírósági tárgyalás, vagy sejthető, hogy az elemzések eredményei egy nyomozás szempontjából fontos tényre derítenének fényt. Vannak persze olyan cégek, ahol például 11 napos átfutási idővel dolgoznak, és olyanok is, ahol mindig szépen sorjában, beérkezés szerint végzik el a vizsgálatokat, de ez a ritkább. (Slate)

Az USÁ-ban a TB-számot használják mindenhol, gyakran jelszóként. A gond viszont az, hogy nagyon könnyen ki lehet őket kalkulálni, ugyanis a születési dátum kell hozzá és az adott állam. A cikkíró szerint az lenne a megoldás, ha a TB-számot csak a TB-vel kapcsolatos ügyekben kellene használni, minden másra különböző egyéb kódokat. Logikusnak tűnik. (Slate)

Szólj hozzá!
Címkék: miszcellánia

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr481253859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása