Critical Miss

Csillagcsinosítás

2009. szeptember 11. 07:17 - Critmiss

Lehet, hogy nem fog jólesni, amit mondok, de jóformán a csillagokat is úgy csinosítják photoshoppal, mint Britney Spearst a Shape magazin retusőrei.

Nézzük csak, hogyan történik mindez:

A teleszkópok, mint amilyen a Hubble, fekete-fehér képeket készítenek, aztán ezeket elküldik a központba. Egy-egy kép 70 MB méretű, 16.7 megapixeles. Amint megérkeztek, megnézik őket a kutatók, akkor még FITS formátumban, amit kifejezetten az asztronómusok használnak. Ezután átküldik a grafikai érzékkel megáldott kollegáknak, hogy készítsenek belőlük a köz által is emészthető képeket.

 Ez a kép például négy fotóból lett összeállítva. A feladat elég durva, mert 65 ezer szürke árnyalatból álló képet kell 256-os színes, mezei tiff vagy jpeg formátumúra butítani.

A végső kép úgy lesz színes, hogy az alapját képező egyik képet vörösre, a másikat zöldre, a harmadikat pedig kékre "festik".

Van, amikor további színeket adnak hozzá, de nem vagyok elég jó fizikából ahhoz, hogy pontosan meg tudjam mondani, hogyan.

Mindenesetre aztán megvágják, kicsit megforgatják a képeket, hogy jól nézzenek ki, mindezt photoshopban, és még mindig FITS formátumban. Aztán hajrá, lehet gyönyörködni.

És ki most a legnagyobb menő a csillagcsinosítós szakmában, na ki? Egy Zoltan Levay nevű ember. Natessék.

11 komment
Címkék: miszcellánia

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr381374040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csm001 2009.09.11. 09:31:25

Ha egy többterraflopsos cluster lennék, ami rögzíti, elemzi az adatokat, akkor gyönyörködnék az eredetiben. Így viszont, eccerű emberként sokkal több információt adnak kicsit kiszínezve a képek. hát még ha meg is mondják, hogy melyik színnel melyik anyagot/sugárzást/kort jelölik.

pl:
www.urvilag.hu/article.php?id=3175

Csm001 2009.09.11. 09:32:13

kicsit lecsúsztam :)

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2009.09.11. 10:02:21

"de nem vagyok elég jó fizikából ahhoz, hogy pontosan meg tudjam mondani"

Hát igen; jó lenne pedig, hiszen tényleg utólag dolgozzák ki a képet, ettől még nincs minden kép photoshoppolva. A csillagászatban egész egyszerűen annyi történik, hogy a távcső CCD-éből a nyers adatokat olvassák ki és abból utólag állítják elő a fotót. Meg lehet tenni ugyanezt - ha van valakinek kedve és türelme - minden kamerával, amelyik raw formátumban is menti a képet.

A távcső CCD-je fekete-fehér (így lényegesen érzékenyebb lehet). Három színszűrővel készítik a színes fotókat. Sötét és "flat" világos képeket is készítenek, ezzel kompenzálják ki az érzékelő zaját és a fényerősítés egyenletlenségét. A színegyensúlyt és a kontrasztot is ekkor állítják be.

Ha szabad szemmel nézzük, valóban nem látjuk ugyanezt a képet. A szemünk egyszerűen nem lát színeket és kontrasztot, amikor kevés a fény. Ezt a "hiányosságot" pótolja a kontraszt és a színegyensúly utólagos beállítása. Ha lenne a szemünknek "hosszú expozíció / nagy nagyítás / kevés fény" beállítása, ezt látnánk.

Szó nincsen nagyobb mellről, vagy kiretusált bőrhibákról, csillagászatban ilyesmit nem tesznek. A hamis színezés külön technika (amikor pl. az infravörös tartományt is megjelenítik) de ezt mindig fel is tüntetik a képen.

redrick 2009.09.11. 10:33:07

Meg aztan a 64k szurket nem tudom melyik szamszung tft tudna megmutatni. Amugy hozza lehet vhol jutni az eredeti anyaghoz. Csak kivancsisagbol. Gyors google nem hozott eredmenyt...

Macko 2009.09.11. 10:50:52

@redrick

Itt van 100 MB-s tiff is.
Nem tudom hogy ez lesz -e a RAW felvétel, de hátha.

www.hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2009/25/image/a/warn/

Critmiss 2009.09.11. 10:52:16

Jujj, nagyon köszönöm a kiegészítéseket, így sokkal informatívabb és pontosabb lett a poszt. :)

@redrick: Itt vannak az eredetiek, bár én nem találom őket: data.spitzer.caltech.edu/popular/

vargatom 2009.09.11. 10:52:41

A kérdés inkább az, hogy ha mondjuk nem 3000 hanem csak 3-4 fényév távolságra lennénk egy ilyen csillagködtől, akkor milyennek látnánk, lennének-e ilyen szép színek.
És megölne-e valamiféle sugárzás azonnal... ;)

Critmiss 2009.09.11. 10:53:39

@vargatom: na az már másik tészta, bár kétségtelenül érdekes. :)

redrick 2009.09.11. 11:02:56

@ZaZie: van ott egy csomo fits kiterjesztesu file, azok lesznek azok. Ja, es koszi :)
PS fits plugin: www.spacetelescope.org/projects/fits_liberator/

@Macko: Nem, azok nagy-felbontasu, de mar megmaceralt kepek lesznek.
süti beállítások módosítása