Critical Miss

Miszcellánia 47.

2009. szeptember 13. 07:05 - Critmiss

Jó cikket találtam a miszcellániáról, mint műfajról. Amit érdemes tudni, hogy a haszontalan információkkal egyre több könyvet töltenek meg, poénból. Általában az ajándék szekcióban árulják ezeket és annyi a közös bennük, hogy igyekszenek érdekes, de az életünkkel kevés viszonyt ápoló adatokat, tényeket összegyűjteni, és esetleg valamilyen minimális kapcsolatot teremteni közöttük. Hadd tegyem ide, mit írt erről a szerző: "The facts nod at one another, and the reader gives them a nod in return." Gyönyörű. (Boston Globe)

Bollywoodban az előrejutás alapfeltétele a szereposztó dívány sűrű látogatása. Ez alól nagyon ritkán vannak kivételek, egy új filmsztár azt állítja, hogy neki például sikerült. Reméljük a legjobbakat. (Jezebel)

Egyre több leányanya számol be olyan történetekről, hogy evangélikus protestáns fundamentalista szervezetek rábeszélik őket a gyerekszülésre, aztán miután kidumálták tőlük a gyerekeket, a beígért lelki és pszichológiai segítség nemhogy elmarad, de nagyon kemény szavakkal elküldik őket. Tehát: lényegében gyereket gyártatnak maguknak. (Jezebel)

Itt meghallgathattok egy podcastot a Gömböcről. (+Plus magazine)

Megalakult az első női rockbanda Pakisztánban. (Jezebel)

Ebben a cikkben az újságíró elmondja, miért jó, hogy az emberek felháborodtak az IKEÁ-nak a Verdana betűtípusra való átállásán. Szerinte fontos, hogy ne legyünk homogenizáltak és jó, hogy az emberek tiltakoznak az ilyen változások ellen. Biztos így van. (The Guardian)

Ahogy javulnak a kutatási módszerek, egyre kevesebb bizonyíték van arra, hogy az akupunktúra valóban hatásos. Viszont a teljes cáfolat sem sikerült eddig, szóval továbbra sem tudni, hogy egyszerű placebóhatásról van-e szó a sikeres kezelések esetében. (Seed)

Egy kutatás szerint a tanárok már akkor prekoncepciókat alakítanak ki a diákjaikkal szemben, amikor azoknak még csak a nevüket olvassák. A Jack vagy a lányoknál a Courtney a biztos extrafigyelem-generátor, bár annyi a szerencséjük az így elnevezett gyerekeknek, hogy a tanárok szerint ők az osztályok legnépszerűbb diákjai általában.

Egyébként a következő nevek voltak 2008-ban a legnépszerűbbek az Egyesült Királyságban:

FiúknálLányoknál

Jack

Oliver

Thomas

Harry

Joshua

Alfie

Charlie

Daniel

James

William

Olivia

Ruby

Emily

Grace

Jessica

Chloe

Sophie

Lily

Amelia

Evie

 

2 komment
Címkék: miszcellánia

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr781349331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

intizar 2010.01.20. 00:29:17

Kedves Miss,
remélem, annak ellenére eljut hozzád a hozzászólásom, hogy ez a bejegyzés már régi.
Először is: szeretettel ajánlom "miszcellánia" címszó alatt a Schott-könyveket, tudomásom szerint az első, a Sokmindentudó már magyarul is megjelent. Határtalanul mulattató!
A másik viszont problémás dolog: az angol (amerikai) "evangelical" magyarul nem "evangélikus". Az evangélikus, az angolul lutheran, az evangelical pedig pontosan nem fordítható magyarra, hiszen ottani jelenség, de közelebb leszünk a valósághoz, ha protestáns fundamentalistát mondunk, esetleg ízlés szerint kisegyházast vagy szektást. Ne bántsuk meg a magyar lutheránusokat oktalanul, ez nem sokkal okosabb, mint hogyha a cseheket neveznénk en bloc bohémnak.

Critmiss 2010.01.20. 07:59:51

@intizar: Szia, köszönöm a tippet, ez jó lesz. Úgyis meg kell újítanom az olvasójegyemet.
A javítást is köszi, bele is teszem a posztba.
süti beállítások módosítása