Critical Miss

Budapest, ha csodás lenne

2009. november 05. 07:32 - Critmiss

Sokan ki vagyunk borulva azon, hogy nem lehet szégyenkezés nélkül végigmenni a Nagykörúton, meg igazából sehol sem: csiricsáré, ronda, mérhetetlenül kelet-Európai a látvány, legfőképpen a teljesen vállalhatatlan üzletek és homlokzatok miatt. Ez egyébként főleg az újépítésű házaknál, például a Duna Palotánál überciki, ahol a viszonylag normális kinézetű épület alján egymás mellett sorakoznak a sufnituningos cégérek, pedig az építtető simán meghatározhatta volna, hogy márpedig ronda portált nem enged kialakítani.

A Fashion Street fenntartói érdekes módon erre oda tudtak figyelni, és szép, egységes képet mutatnak az üzletek. Nem mondom, az kicsit megnehezíti a potenciális vásárlók dolgát, hogy kétszer is oda kell nézni, pontosan hol is tartunk és melyik bolt melyik. Erre lehetne megoldás, ha azért a színekkel játszanának, mert máskülönben - főleg egy hosszabb utcarésznél - a teljes város egybefolyna, és az emberek, amilyen vaksik, nem, vagy nehezen találnák meg az üzleteket.

Ez szerintem látszik azon a tegnap a neten körbejárt látványterven is, ami egyébként gyönyörű, és az Ajka Kristály Chrystalra való "angolításán" kívül szinte hibátlan. Nézegessük, álmodozzunk, köszönjük meg Fodor Gergelynek, és Csordás Zoltánnak. Elvileg egy "Zavar? Tervezd át!" című pályázathoz kapcsolódik a munkájuk, de nem vagyok benne biztos. Mindenesetre ha a többi anyag is ilyen jó, akkor én optimista vagyok.

75 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr71501402

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kipucolták a Kossuth Lajos utcát 2009.11.05. 11:30:47

  A Ferenciek terétől az Astoriáig kisöpörték a járdát, levakolták a házfalakat, rendberakták az üzleteket. Ha nem is új, de nagyon szép lett, rend és tisztaság mindenütt, olyan európai.   Sajnos az elkövetők tervezőgrafikusok ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

viragimado 2009.11.05. 09:25:27

Kicsit egyhangú, és túl komor az egész! Nem baj, ha egyéniségük van a portáloknak, csak jó legyen az az egyéniség!

ladislaus 2009.11.05. 09:27:43

Te most ez az uj "Urbanista" blog? Vagy mivan? Szabin van a bértolnok es csak a copy - paste megy? tudja hogy lestél?

HencegőLajos 2009.11.05. 09:39:29

Jaj! Nagyon jó kezdeményezés. Sajnos a magyar közterek (ideértve az utcákat, tereket, lépcsőházakat, városszéli autókereskedőket, falusi házakat, autóspihenőket is,) túlnyomórészt ízléstelenek. De ebbe beleértem a saját környezetemet is. És a te környezetedet is blogolvasó! Szidjuk a körutat, de nézzük meg, hogyan néz ki a munkahelyi környezetünk, vagy az otthon bejárati ajtó. Mi a véleményetek? Kell -e körülnézni saját magunk tájékán is?

okoska100 2009.11.05. 09:43:50

Már had döntse el az bolt tulajdonosa mit is rak ki cégérként.Így is elég leszabályzott keretek közt kell élnünk,minek ezt még jobban szabályozni.
Bárhová ha elmész és egy NAgykörút szintű utcát megnézel ugyanilyen forgataggal találod szemben magad.

2009.11.05. 09:44:58

kétségtelen, hogy esztétikusabban néz ki, de valóban egyhangúbb és steril, rideg. egyes házakon belül minden kiírás ugyanolyan, ez azért nem túl praktikus, ha valaki egy adott üzletet keres és a logók/üzletek egyénisége is elvész. viszont a két Libri logó meg nem egységes...

Káposztakukac 2009.11.05. 09:45:53

@okoska100: bárhova? ezalatt ugye bukarestet érted? ajánlom neked, hogy menj el bécsbe, münchenbe, stb.
egyébként a bolt tulajdonosa eldöntheti, hogy mit használ cégérként, de ettől a portát még rendben kellene tartania.

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.11.05. 09:50:47

Az egyszerű, letisztult formákat jobban szeretem, mint a zsúfoltságot.

nemecsekerno_007 2009.11.05. 09:52:34

@HencegőLajos:

A vizuális kultúra és ízlés katasztrófa nálunk. A baj a gondolkodással van ami nem tudom hogyan fog változni. Ami külföldi design azt érdekes módon szinte mindenki szépnek tartja és sajnálkoznak, hogy nálunk miért nincs ilyen. De ha mint megrendelô csináltatni akar bármit ami vizuális, akkor egybôl inába száll a bátorsága és kéri ezt a középszerû, poszt-kádári igénytelenséget. Nyílván nagy tisztelet a kevés kivételnek. Persze ô fizet, ezért meg kell úgy csinálni ahogy kéri, így szakmailag sajnos elôbb-utóbb hozzáhülyül az ember fia az igényekhez. Sajnos nem merünk belevágni új dolgokba és ami a legnagyobb baj, hogy pont ezek az amúgy vállalkozó szellemû emberek vihetnék elôre az országot gazdasági, kulturális tudományos szinten is. Gondolod, hogy egy Steve Jobs így gondolkodik?
"Ne féljünk nagyot lépni ha ez tûnik szükségesnek. Két kis ugrással nem jutunk át a szakadékon"
David Lloyd George.
:)

Serio (törölt) 2009.11.05. 09:53:11

Ez a terv röhej. Persze kell szabályozás, meg a kezdeményezés jó ötlet, de ez a kép...

Valaki itt azt hiszi, hogy az egységes fekete alapon világosszürkén feliratos ablak az utcakép non plus ultrája. Egy öltönyszalon vagy temetkezési vállalkozó esetében valóban...
Viszont mind városkép, mind marketing szempontból rémálom amit fent látunk. Nekem a személyes kedvencem a kiwi sun szolárium befeketítése volt. Szerencsétlen franchise láncnak a fő marketingeleme a zöld szín, úgy látszik a színek mostanában cikinek számítanak.

Egy Invázió kategóriájú divatbolt esetében pedig üzleti öngyilkosság a sznobságot sugárzó, fekete-szürke, felsőkategóriás divatszalont sejtető dizájn. Erről a portálról az üvölt, hogy inget nem kapsz bent 30 ezer forint alatt, cipőt 100 ezer alatt, ha meg öltönyt szeretnél, jobb ha egy milliót rászánsz. Farmerért, pólóért be se néznek az emberek, pedig az Invázió tudtommal inkább ezt a szegmenst fedi.

Az egységes cégérek viszont tetszenek, ez régen élő gyakorlat volt, még a szocializmus idején is gyakran találkozhatott vele az ember.
A teleragasztott, zsibvásáros kirakatok eltüntetése is üdvözlendő gondolat.

Szóval nem az ötlet a baj...

oRim · http://napi5perc.blog.hu 2009.11.05. 09:53:45

Kicsit gyászos a sok fekete nekem...

nemecsekerno_007 2009.11.05. 09:55:26

@okoska100:

Az igaz, hogy sok dolog agyonszabályozott, sokszor indokolatlanul. Más dolgokat viszont nem szabályoz semmi. Se törvény, se jó ízlés se semmi egyéb.

Ez úgy látszik egy ilyen fonák ország, ezért is mûködik ilyen sz*rul.

:(

EMU 2009.11.05. 09:57:24

Ízléses dolgot ide? Ebbe az országba? Meghülyültünk? Akkor mi marad nekünk magyaroknak az identitásunkból, a gyökereinkből? Varsót akarunk? Bejrútot? Vagy mit? Nézzünk csak ki gusztustalanul, az úgy a magyaros és az idevágó.

nemecsekerno_007 2009.11.05. 10:05:03

@EMU:

:) ott a pont

nemzeti identitás az igénytelenség

Atomot ide!

Nagy tisztelet a kevés kivételnek (ezt tedd hozzá)

táppénzcsaló 2009.11.05. 10:05:22

mi a túróért kell az augusztot sötét üveggel takarni?

darnmarquee 2009.11.05. 10:08:11

nem kell túlzásba esni. berlinben lakom, és az is tele van ízléstelenséggel, ugyanilyen stílusú boltdekókkal, ezek még nem is olyan rosszak. ez a nagyvárosokra jellemző általában. javítani kell, persze. de ne gondoljuk már azt, hogy budapest kirívóan igénytelen a boltok dekorációja terén.

spry_brrs 2009.11.05. 10:10:14

@okoska100: szerintem sem törvényszerű ez a zsibvásári hangulat. ha azt szabályozni lehetne, hogy melyik felület használható reklámcélokra, melyik nem, már beljebb vagyunk.
különben le a matricabetűkkel... például.

I-brahi 2009.11.05. 10:18:11

Egyrészről ez a terv túl egységes és túl szürke, de mint a készítők is hangsúlyozzák, ez csak ötletelés a részükről, ha bárkinek bármi más ötlete van, azt is szívesen fogadják. Ugyanakkor az a zsibvásár, ami ma megtapasztalható Budapest forgalmasabb útjain, szintén szörnyű, nézzétek meg a kis- és a nagykörutat, a Bajcsyt, az Üllői utat, és még sorolhatnám. Az egyetlen viszonylag egységes képet adó utca az Andrássy (itt most a körúton belüli szakaszra gondolok, mert a külső a szerkezete miatt sem igazán bír eklektikus lenni).

Egyébként a tervezők által megálmodott utcakép egyáltalán nem idegen Budapest szellemétől, gondoljatok csak a régi 60-70-es évekbeli Váci utcára vagy Párizsi udvarra.

lamed 2009.11.05. 10:23:41

Persze hogy ízléstelen sufnitunig-kirakatok vannak, hiszen az egész gazdaság lassan kizárólag sufnituningos Mutyi Bt-kből fog állni, melyek nem tudnak (és sokan nem is akarnak) 1Ft-ot sem ilyesmire áldozni.

The Designer · http://design.blog.hu 2009.11.05. 10:25:40

Valaki azt mondta egyszer: "Ebben az országban a focihoz és a design-hoz MINDENKI ért." És pontosan ez a helyzet. Véleménye MINDEKINEK van, MINDENKI tudja, hogy hogyan nem kéne, meg inkább hogy kellene. Nézzétek meg a kör e-mailek ppt-s csatolmányait! Hát nem gyönyörű? Színes, zenél, mi kell még? A design és a foci országa vagyunk :)

s.o.v.i.e.t 2009.11.05. 10:26:44

@ladislaus: ha már egyszer a látványtervek is a Gozsdu udvarról koppintottak, akkor mit vársz? copyright legyen a blog, ahol marketingelik a két tolvajt?

pixelatedbear 2009.11.05. 10:31:54

b....tok meg, miért - MIÉRT???? - van az, hogy egy ilyen témában is elindul a kurvaokosoktól a fikázás??? Ráadásul mindez tizenpár komment alatt?

Végre néhány ember túljut a "fúdegáz, bezzeg Bécsbe... ádeszar itt minden" szinten, és megpróbál valamit tenni ellene, oszt tessék.

Az ilyen okoskák - mily találó nick - akik tényleg úgy gondolják, hogy nem harmadik világbeli zsibvásár hangulatát árasztja a Nagykörút vagy a Kossuth Lajos utca, azok szégyelljék magukat.

Serio: nemkülönben. Ha te tudsz jobbat, tedd közzé baszki. Az itt belinkelt terv nem több két arc elképzelésénél, semmi szükség a pszeudo-marketinges fikázásodra. Nem arról van szó, hogy ez maga a Tökéletes Ötlet, de igenis elegánsabbá és pofásabbá kell tenni a belvárost. Ehhez sajna a neonzöld meg a rikítópiros nem használható.
És ne gondold, hogy ettől elriadnának pl az Invázió vásárlói.
Darnmarquee érvelése meg, miszerint Berlinben is létezik a hasonló igénytelenség, nem mentség. Miért akarjuk mindig megmagyarázni a szart? Ki nem szarja le a berlini gagyi kirakat? Miért ne lehetne megrázni magunkat és azt mondani, hogy elég, legyen egységes, rendezett és ízléses a belváros?

Szevasztok, és kurvanagy respekt a két grafikusnak.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.11.05. 10:33:43

A kritizálókat arra kérem, nézzenekr rá a képsorra. Érdemes megnézni pl. a valamikori Kéziszövők boltjának arculatát. Komolyan nem volt rá pár százezer forintja az üzlettulajdonosnak (aki nem biztos hogy azonos az kereskedés tulajdonosával) hogy leszedje az elmúlt 20 évben a szoci cégért?!
Mindazonáltal itt is felhíyvnám a figyelmet a boltok tulajdonosi szerkezetére. Úgy tudom, hogy a leglepukkadtabbak önkormányzati tulajdonban vannak. Milliós havi bérleti díjakkal... Amíg ez nem változik (akár az ár, akár a tulajdonos), kevés esély lesz a javulásra. Ami rányomja a bélyegét a hozzállásra is. Ennek legszembeötlőbb példája az Ajka Kristályos kirakat. Ott egy valamikor milliókért helyretett portál, és naponta kinyitja a boltját úgy az üvekpohárkereskedő, hogy a baloldali bezúzott ablakát nem javíttatja ki... Érdekes hozzáállás. Ezen valóban nem segít egyetlen megújított arculatterv sem. Ez belűlről fakad(na).

öntelt radírpók 2009.11.05. 10:34:18

nem kell agyonszabályozni, de a Kossuth L. utcán, a Kiskörúton és a Nagykörúton lehetne kötelező egységes arculat (pl. 4-5 féle, előre megtervezett stílusverzióból lehetne választani)

amelyik bérlőnek ez nem tetszik, elhúzhat máshová

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2009.11.05. 10:35:11

@ladislaus: most ez szépen körbejárta a blogvilágot, megint.

nekem csak most, mióta blogolok, esett le hogy itt 1-1ember csinál egy hírt, képet,stb, és aztán 50 ember meg lelopja, lekoppintja, lepostolja, hivatkozás nélkül.

ha valaki tud egy progit, amivel tudok a képeimre 'vízjelet'rakni, akkor kérem írja meg. Útálom, hogy lopnak, és nem hivatkozzák le.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.11.05. 10:42:06

@Kontárblog: Én az infót egy levlistán kaptam. Aztán olvastam az Urbanistán, végül megkelent az index címlapján - mint Criticall Miss cikkajánló. Ki a kibás? Senki. Terjedjen minél jobban az ige.

bla 2009.11.05. 10:48:28

a kéziszövők lemaradtak!

ladislaus 2009.11.05. 10:50:25

@Kontárblog: Ird meg a bejegyzesed es egy kepet csinalj belole es csak a kepet post-old. Ennyi. Utana a kepet masolhatjak csak be de mondjuk a kep hatterét "vizjelesitheted" (de ronda szot krealtam :D )

ladislaus 2009.11.05. 10:53:37

@városjáró: az index! hisz ketszer ugyanaz a tema a cimlapon... Na ez mutatja az index szinvonalat!

mariska16 2009.11.05. 10:55:23

Szerintem ezt a koszt ami az utcákat borítja kellene először eltakarítani. Vidéki lévén ritkán jövök a városba, de egyre koszosabb. Az utcákat nem takarítja senki? Még azok az utcák is amelyek nem régiben estek át a rehabilitáción (pl.új burkola) az is néhán hónap múlva ugyan olyan, mint előtte a kosztól. Régen a házak előtt kellett takarítani. Most legfeljebb az üzlet feltakarításakor a koszos vizet borítják ki a járdára függetlenül attól jön e ott valaki vagy sem. A dizájn legfeljebb a takarítás után jöhet. Kiábrándító az egész.

tommybravo 2009.11.05. 10:56:45

@pixelatedbear: Sok mindennel egyetértek, de...

Egyetértek, hogy egy város reprezentatív főutcájában nem kellene igénytelen cégeknek/kirakatoknak tanyázniuk. Viszont a Kossuth Lajos utca sosem volt az és most sem az: a hagyományos, stílusosabb boltok régen elköltöztek onnan a plázákba, a helyükre pedig inkább olcsó boltocskák költöztek, egy részük kiadatlan lassan évek óta. Nem lehet hatalmas elvárásokat támasztani velük szemben, mert akkor ők is bezárnak és maradnak az üres boltok. Én kb minden nap járok arra, és teljesen megértem, miért nem hömpölyög arra a vásárlóerőt jelentő tömeg: zajos, büdös és a járdák is szűkek, egyértelműen kellemetlen környezet. Ezen lehetne változni, aztán jönnének is talán az igényesebb boltok.

Másrészt, ha nem a város reprezentatív utcájának tekintjük, akkor egységes kinézetet elvárni túlzás, ez nincs sehol így a világ nagyvárosaiban sem. Persze, ne Berlin legyen az összehasonlítási alap (bár én örülnék), de nézd meg Barcelona vagy Amszterdam, Prága belvárosát. Meglátod, hogy ott sem az egységesség miatt népszerű egy tér/utca/kerület, hanem az élhető, gyalogosok számára is használható és élvezhető környezet miatt.

cocopelli 2009.11.05. 11:01:32

Mi az átkosban azt tanultuk, hogy a plakát akkor jó, ha élénk, mert azzal hívja fel a figyelmet magára. A fekete, szürke, meg a barna nem élénk. A kirakat is figyelemfelkeltő kéne legyen.

littlered 2009.11.05. 11:04:33

Valaki írta, hogy a saját környezetünkben kellene körül nézni... Nemrég osztálytalálkozón voltam Sopronban, kb. 30 km-t buszoztam a 84-es főúton is. Az út mellett végig a legtöbb faluban virágok ládákban, cserepekben, a porták tiszták!!, a bejárati ajtókon, kapukon díszek, vagy sok helyen mellette kis kosárban dísztökök, csarab, stb. házi kis kompozíció. A házak előtt életnagyságú babák viccesen felöltöztetve, sámlira ültetve (gagyi amúgy). Ehelyett a nagy Budapesten kosz és mocsok, igénytelenség mindenütt, elég csak megnézni a képet. Azokat a hirdetős ketreceket levennék és lemosnák évente egyszer az épületet, már jobban nézne ki. Felesleges ide bármit tervezni, ha úgyis megeszi a kosz, ez pedig nem csak pénzkérdés.

Walter Melone (törölt) 2009.11.05. 11:05:00

One Way, zöldség gyümölcs, Kg cipőboltnál van egy kis csalás, mivel ezt az épületet a projekt megálmodói lebontanák, és a helyére felépítenék a kettővel arrébb lévő Rossmann-os ház ikertestvérét.

Valamint a One way fölé két ablakot tennének az egy helyett, amihez meg kell nyújtani kicsit a házat....

:-)

Egyébként támogatnám, ha megszűnne a jelenlegi állapot....

okoska100 2009.11.05. 11:19:10

@Káposztakukac: GYakran járok Bécsben sőt Frankfurtban is .Mindenhol hasonló helyen elhelyezkedő utcákban ilyen kavalkád van.A kiemelt részek külföldön a városmagban vannak ott lehetnek szigorú szabályok,mert ott egyenportálokat látni.Mintahogy idehaza is a központban,viszonylag egységes a kirakat.

okoska100 2009.11.05. 11:26:00

@rvlvr: Persze,szabályozzuk csak le,hozzanak létre külön osztályokat rá,a külön osztályokra,ellenőrző bizottságot,és akkor egy üzletnyitáshoz kelljen még 100 Kg papírt beszereznie a vállalkozónak.Így az üzlet portálja tökéletes lesz gyönyörű lesz a városkép,leszu egy csomó embernek munkája stb.CSak az utcán sétálóknak fog a lába kutyaszarba lépni folyton,mert jelenleg ez a szomorú helyzet.Mindet elborít a kutyakaka.Biztos jó lesz egyébként egy egyenvilágban élni,ahol egyenkirakatok,lesznek egyenruhában lévő emberek sétálnak ,egyforma táskákkal,Sőt továbbmegyek tegyék kötelezővé,hogy bizonyos utcarészeken csak egyforma színű és fajtájú autók álhassanak meg,nehogymá rontani merje az egy két idióta által kitalált egységes városképet.JA és csak kétszintes házakat engedélyezzenek a többi emeletet rombolják le mindenütt!!!
Kétfarkú kutyapárt vagytok!!!

HgGina 2009.11.05. 11:34:08

Az alapötlettel még kibékülnék, elég ronda a mai állapot.
De ugyan tessék már minket felvilágosítani: miért is kell szégyellni a Kristály szót, és helyette miért is a Crystal lenne a jó?
És miért is kellene szégyellnie egy cégnek az emblémáját (aki nem értené, újmagyar nyelven logonak becézzük)?
Ettől függetlenül az Ajka Kristály emblámája egy '70-es évekből itt maradt tucatförmedvény.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.11.05. 11:36:24

@okoska100: Persze a változatosság gyönyörködtethet. De a silány nívó senkit sem tölthet el büszkeséggel. Legyen az berlini, bécsi, pláne budapesti. A sok értelmetlen fikamondat helyett gondolkodjunk inkább együtt. Mert amit ma látni, az minden csak nem gyönyörű!

I-brahi 2009.11.05. 11:37:20

@HgGina: Egyszerű a válasz: A cég saját honlapján lévő embléma/logo is angol nyelvű. Ma már az a hivatalos.

umaapuma 2009.11.05. 11:38:06

Már elnézést, de ilyen kirakatokat a Vörösmarty téren lehet látni, jobb esetben a Váci utca igényesebb boltjaiban... az Invázió nem az a hely, ahol 35 ezer alatt nincs csizma. Tudom, hogy a kevés pénz még nem kell, hogy egyet jelentsen az igénytelenséggel, de azért az egészséges középút meg nem árthat.

Köszönjük Fodornak és Csordásnak a csodás látványtervet, de pénzt is gyűjtenek a kivitelezéshez?
Miért nem lehet olyan "jópofa" látványterveket készíteni, amik ugyanabból az összegből kivitelezhetőek, mint amekkora befektetés a mostani? Mert az volna ám az igazi "flash". Kurva jót sokan tudnak alkotni - ezt be kell látni -, a kérdés az, ki tud költséghatékonyan gondolkodni. Ez a baj a magyar "húbazdmegmekkoragrafikus vagyok" elmékkel.

zedocki 2009.11.05. 11:58:06

@umaapuma: én úgy gondolom hogy "húbazdmegmostmegmondomatutit" át nem gondolt vagy teljességgel dilettáns hozzászólásokkal van baj. Az a bizonyos Invázió portál grafikai része (a próbabákkal most ne is foglalkozzunk mert azok biztosan szörnyen drágák, egy belvárosi bolttól ne is várjunk el ilyen pazarlást) kb. a felébôl kivitelezhetôk mint a jelenlegi ütôs középvörös felirat.
Akinek kedve van még több "húbazdmeggrafikus" hasonló munkáját megnézni, menjen el holnap este 6-kor a Design Terminálba. Akkor nyílik a "Zavar? Tervezd át!" kiállítás aminek nem csak "elvileg" része ez a munka is.

devadel 2009.11.05. 12:05:00

ti, itt mind, a következőt tehetitek a cél elérése érdekében:

1. nem mentek be olyan boltba, amelynek igénytelen a portálja, árukészlete.

2. bementek és keményen vásároltok olyan boltban, amelynek igényes a portálja, árukészlete.

3. fentiek érdekében jelentősen fejlesztitek saját ízléseteket, igényességeteket.

4. fentiek érdekében jelentősen fejlesztitek tudásotokat, készségeiteket, hogy sok pénzt keresve komoly vásárlóerőt jelentsetek.

addig is gergőéknek lesz még 50 évük csiszolgatni a terveket :-)

umaapuma 2009.11.05. 12:09:36

@zedocki: nyilván te is tagja vagy a matt-nak, ezért a reakciód. Én véleményt nyilvánítottam egy nyilvános bejegyzésre, te ugyanezt megteheted. Szerintem ezzel semmi baj nincs.

Ha ilyen kirakatok uralnák a belvárost, egy Louis Vuitton sírva vonulna ki az Andrássy útról. Szerintem a grafikusokat nyugodt szívvel lehetne oktatni egy kis marketingre is. Mert jó, ha egy grafikus tud tervezni, de még jobb, ha az adott célcsoportnak szánt terméket el is lehet adni az adott tervvel. Ez pedig a fent látottak alapján lehetetlen ebben az esetben. Agytornának jó a Tervezd át pályázat. Arra tökéletes.

röntgenszeműlány 2009.11.05. 12:12:43

Az Invázióba akkor ezentúl egy iPhone-on keresztül kéne bemenni? Különben akkora forgalom mellett kb. 3 napig maradnának olyan szép csilivilik a portálok.

spry_brrs 2009.11.05. 12:17:19

@okoska100: persze az vagyunk.
első körben azzal is megelégednék, ha azt szabályoznák, hogy milyen felületeket lehet jirdetésre használni. nem még a hatodikon is egy molino, hogy ott aerobikoktatás.
ennyi. hogy ehhez kell-e hat bizottság, nem tudom (mo-n biztos megoldanák, hogy legyen), de hogy a kutyaszarod hogy jön ide, arról fogalmam nincs.
nem egyenkirakatokról beszélünk, hanem egy reprezentatívnak szánt sugárút portáljairól, ha ez mond neked valamit.

Novi bácsi 2009.11.05. 12:25:27

@pixelatedbear: kurvára leírtál helyettem mindent. Minden Serio típusú faszkalapot most úgy baszok pofán egy virtuális szívlapáttal, hogy beledöglik. De megtenném élőben is.

A sok lusta okostojás faszt... Az ilyenek miatt tart itt ez az ország: jobbat nem tud, de az észt osztani azt igen. Bassza meg.

zedocki 2009.11.05. 12:25:56

@umaapuma: pontosan így! én is csak reagáltam egy kinyilatkoztatás stílusú, tudatlanul vagdalkozó beírásra. Nekem ez a véleményem az okoskodó hozzászólásokról. Szerintem sincs ezzel baj.

Most akkor marketinges gondolkodást hiányolod? A kivitelézési költségek már ok? Látod ez már elôrelépés. És azt is jól látod hogy ez egy agytorna, terv, felvetés... ahogy az alkotók fogalmaznak:
"Nem azt akarjuk mondani ezzel, hogy szerintünk ilyennek kellene lennie egy utcaképnek. Pusztan csak szeretnénk megcélozni az önkormányzatok döntéshozóit, és azt kommunikálni, hogy nagyon nagy a baj, és ideje lenne tennünk valami, együtt." (urbanista)
De ezt Te is biztosan olvastad már mikor utánanéztél mirôl is beszélsz.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.11.05. 12:28:52

Szerintem nem lett sokkal jobb.
Amúgy első sorban az emberek fejében kéne rendet tenni, hogy nem fújjuk össze a falakat.

umaapuma 2009.11.05. 12:31:16

@zedocki: A különbség kettőnk között az, hogy én egy alkotást és annak lehetséges üzenetét véleményeztem, te pedig egy véleményt véleményeztél. Tök jó. Persze. Az alkotás is vélemény. De akkor mi volt előbb? A tyúk, vagy a tojás. Tojás.

kissss 2009.11.05. 12:43:28

Megfelelően retusált képek, még a villanyoszlopokat is lekapták a képről, a boltok felett látható ablakok is szépen becsukódtak egyformán. Leírták már, ez így kissé gyászos hangulatú uniformizált utcakép. Nem ez a megoldás. Ha budapestnek nem ilyen dilettáns -és kártékony- vezetése lenne, talán az utcák is másképp néznének ki. Igen, szükség van rendeletekre, lehetne bírságolni azta boltost, aki elhanyagolja a portálját, a falfirkálókat keményen kellene büntetni, stb.

cso zsi 2009.11.05. 12:45:17

@tommybravo: Amszterdam, és Prága mérete, töredéke a fővárosunknak.
Nálunk itt megy a "városi autópálya" az egyetlen normálisan használható hidunkkal, megállási, parkolási lehetőség nélkül.
Találtak a tervkészítők két, egymás mellett lévő, nyitott üzletet.
Kell a rend, de nem az egyenruháé.
Kellenének nyitott üzletek, amiből még nem mentek el a tulajok/bérlők a magas bérleti díj, és a kicsi forgalom miatt.
Az Andrássyn ugyanez történt. Addig emelték a díjat, amíg csak a drága üzleteknek maradt hely. (aztán meg luxusmetró közöttük, ha-ha-ha...)
Innen is kisöprik a pórnépet, eladót-vevőt egyaránt. Az átlagembernek lehetetlenné teszik az idejutást, és majd az új nép fog a teraszokon kávézgatni, mivel a rabszolgák éhenhaltak.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.11.05. 13:04:12

Ha értednék hozzá, sorra készítenék Budapest nagyobb tereiről, főbb utcáiről egy-egy hasonló tisztító-retust. Kiskörút, nagykörút, Rákóczi, Keleti, Blaha, Ferenciek, Oktogon, Moszkva, Alkotás út, Déli, Őrs, Bosnyák, Városliget, Újpest-központ, Üllői út eleje, Kálvin, satöbbi. Nem akarnék még csak látvány szinten sem dídszkövet, meg formabontóan új utcabútort, csakis a már létezőkkel öltöztetném át a tereket, vagy mosnám ki a régi de még használható ruháit. Kipucolva a katyvaszt, ami ma oly jellemző ezekre a helyekre. Aztán a tervképek alapján megkezdeném a megvalósítást, Ami nagyságrendekkel kevesebb pénzből megoldható lenne, mint bárminemű hangzatos átépítés.

wagabound 2009.11.05. 13:20:06

umaapuma: egyetértek.

Itt nem elsősorban városkép-díszítésről van szó, hanem üzletről, a szó szoros és átvitt értelmében is, amihez hozzátartozik a figyelemfelkeltés is. Márpedig a lelkes ifjak (?) terve inkább egy temetkezési vállalkozáshoz illenek, ahová csak akkor megy be az ember, ha muszáj.

Nem az üzletek rontják a városképet, hanem az elképesztően ronda, stílusukban is idegen üveg-alumínium-műmárvány szörnyszülött építmények (ki adott rájuk engedélyt?!), amelyek sajnos ott fogna virítani mindaddig, amíg valamelyik kis üzletben nem lehet legálisan vásárolni vállról indítható rakétát...

tommybravo 2009.11.05. 13:35:22

@cso zsi: A Kossuth Lajos utca kipellengérezését éreztem túllövésnek, hiszen ez NEM egy reprezentatív utca Budapesten, pontosan az általad is leírt autópálya megy erre. És pont ez a forgalom teszi lehetetlenné, hogy a KLu egy igazán fontos utcája legyen a városnak, ezért vagy ezen változtatunk, vagy felesleges nyálcsorgatás és elitizmus egy kisforgalmú utcától (mert gyalogosok szempontjából az) ilyen szintű vagy akár bármilyen előre formázott, csillivilli megjelenést elvárni.

Nekem a KLU-ra az alagútas megoldás tetszene, feljárattal az Astoriánál - így simán vissza lehetne adni a felület többségét a gyalogosoknak, akik így talán megjelennének és fizetőképes keresletet generálnának. Ami magával hozhatná az üres boltok és az igénytelen százforintos üzletek, kirakatok eltűnését. Amíg nem éri meg odaköltöznie igényes üzleteknek, addig felesleges azon rúgózni, hogy iPhone-kirakata legyen-e vagy a szürke-fekete mennyire elegáns, mert egyik üzlet sem fogja bevállalni a megvalósítását, inkább dobbant egy másik lepukkant városrészbe.

Gilderoy 2009.11.05. 13:52:25

Az invázió szó hangulatát kiválóan visszaadja az új terv.

DirkDiggler 2009.11.05. 14:00:32

@wagabound: én elvből nem megyek be ilyen igénytelen üzletbe. Egyszerűen kritikán aluli ahogy kinéznek ezek a boltok.

Sokan mondták már, hogy nem konkrétan úgy kéne kinéznie az utcának ahogy itt lerajzolták, csak az iszonyatos dzsungel-érzést kéne helyettesíteni egy kulturáltabbal. Ehhez az önkormányzatoknak kellene segítséget és szabályozást biztosítani.

loliense 2009.11.05. 14:05:15

De fasza TRENDI üzletek lennének!
Mi ez mammut 7,vagy mi?

Serio (törölt) 2009.11.05. 14:12:29

@pixelatedbear: B...meg akkor menjél el képviselőnek aztán tiltsad be a színeket. Hülyegyerek.

@Novi bácsi: Nesze neked vissza egy virtuális fagyasztott hering a szádba, mint a Piedónéban.

És még ti troll barmok szóltok be...

miezitt (törölt) 2009.11.05. 14:35:51

@HgGina es sokan masok: Az Ajka Kristaly sokaknal kiverte a biztositekot. Nem ertek maradektalanul egyet az ez iranyu kommentekkel, hiszen az Ajka sajat logojaban (o bocsanat, emblemajaban) is a Crystal so szerepel. De ertem az inditekot, uhogy kozkivanatra megvaltoztattam Kristalyra a szot. Igaz, az eredeti frizen Kristaly volt, figyelmetlen voltam, roppant keves ido alatt szulettek a tervek, mert a retusalassal harom ember ket hetig melozott, annyi volt a mocsok, es az egesz utcahossz megtervezesere a leadas miatt kb 2 nap maradt. Mea culpa.

O, meg egy megjegyzes, mert az is sokakat bant, hogy miert a Kossuth L utca. Hat azert, mert egy nyari reggelen fotoztunk (kisebb volt a forgalom), es hat a koruton ugye eleg sok a csenevesz fa, meg a lelogo vezetekek, meg a parkolo auto, es valszeg az eletunk ment volna ra, hogy lepucoljuk az alapot. Amugy azt hiszem, a Kossuth L utca is a belvaros resze, nem csak az Andrassy ut. Ferenciek tere? Blaha? Hálo?

Fu, annyi mindent irnek meg. Pl. a kirakatokkal se torodjetek. Azokat majd feltoltik a Hozzaerto, igenyes kiarakatrendezok. Es egyaltalan, a tervekkel se torodjetek, a felvetes a lenyeg. Nektek jo igy vegig setalni az utcan, ahogy most van? Nekem nem. De nem akarok elkoltozni, inkabb felsopornek a bejarati ajto elott.

Hajra,
Az egyik a kettobol.

miezitt (törölt) 2009.11.05. 14:39:30

Jaj, meg egy!
Azzal se torodj, hogy lett ott egy uj haz, ami elotte mashogy volt. Meg, hogy az az ablak nem is volt ott. Na az pl olyan allapotban van, ha megnezed, hogy szet van rohadva az egesz, kenytelenek voltunk a helyere rogtonozni valamit. Nem vagyunk epiteszek, es itt szeretnem hangsulyozni, hogy eszunk agaban sem volt javaslatot tenni az epuletek homlokzatanak megvaltoztatasara, ehez nem ertunk. Technikai okokbol volt szukseg egy-ket ilyen retusalasra.

Sir Nyű 2009.11.05. 14:40:43

@umaapuma: "Agytornának jó a Tervezd át pályázat. Arra tökéletes."
Nem is allitotta senki, hogy mas volna. Ezek nem kivitelezesi tervek, hanem valakik azt mondtak, csak rengeteg munkaval, hogy faj ranezni az utcafrontokra. Ezt meg nehez vitatni...

Amugy viccesnek talalom, hogy a Varosvedo Egyesulet portalja talan a legocsmanyabb... (Van az angolban egy szo, az eyesore, na ez az eyesore szobra lehetne.)

Critmiss 2009.11.05. 14:42:34

@miezitt: Szia, akkor beírom ezt a Crystal dolgot a posztba, nem tudtam, hogy az az eredeti verzió. Mindenesetre jó, hogy ilyen rugalmas vagy. :)

És gratulálok, szerintem klassz lett. Már régóta fájt ez a dolog, és pont kapóra jött, hogy megcsináltátok ezt a vizuálhack-et.

tommybravo 2009.11.05. 14:47:24

@miezitt: Én kifejezetten örülök, hogy a gondolatkísérletetek megmozgatta sok ember fejét. Talán egy kis kommentár/narráció segíthetett volna, és akkor nem úgy jön le, hogy "ilyennek kellene lennie", hanem "ilyen is lehetne akár". Azzal szerintem feleslegesen vitázna bárki, hogy a mostani állapot nem jó. Azon viszont érdemes lenne agyalni, hogy mivel lehetne közeledni az "ilyen is lehetne" állapothoz.

miezitt (törölt) 2009.11.05. 15:35:30

@tommybravo: Igaz! Talan ezt nem hangsulyoztuk eleg erosen. De valoszinuleg azert nem, mert alapbol nem felteteleztuk, hogy majd sokan azt gondoljak, hogy szerintunk mondjuk egy grafikusnak kellene egy egesz keruletet megtervezni. Termeszetesen "hajra neonfenyek, hajra sokszinuseg", de visszafogott mertekben. Had ervenyesuljon egy haz homlokzata, ne kiabalja tul egyik uzlet a masikat.

Gyertek a kiallitasra! Remelhetoleg lesz meg sok hasonlo otlet.

Novi bácsi 2009.11.05. 17:13:19

@Serio: Öreg. Egyfelől anyád a troll. Másfelől szeretem a heringet.

Viszont nagyon nem szeretem azok az embereket, akik ÉPÍTŐ jellegű kritika HELYETT osztják az écát, miközben igen nagy valószínűséggel az életben még semmit nem tettek le az asztalra. Te is egy ilyen nímand lehetsz, aki az ilyen, és ehhez hasonló fórumokon próbálsz meg "kitörni" a szánalmas kis életedből...

És mielőtt beszólnál, nem felvágásból, csak mint tényt közlöm, hogy kreatív igazgató vagyok. Én ugathatnék. Te viszont jobban tennéd, ha "vélemény alkotás" címén nem égetnéd itt tovább magad.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.11.05. 18:16:07

A Nagykörútnál már csak a Rákóczi út-Kossuth Lajos utca nyúlt lehangolóbb képet nem csak a turistáknak, de a budapestieknek is. A főváros dolga lenne, hogy valamilyen módon kötelezze a tulajdonosaikat, vagy segítse az egységes kép kialakítását!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.11.05. 20:06:38

És aki azt hinné, hogy budapesten portál téren minden oké, annak küldeném ezt a mai anzixot.
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=94826618&t=9092637

Critmiss 2009.11.05. 20:56:57

Sziasztok, most az esti nyugiban hadd mondjam el, hogy nem láttam az Urbanistán a posztot a témáról, mert ha így lett volna, akkor nem írtam volna meg a bejegyzést. De mivel - annak ellenére, hogy nagyra tartom - nem olvasom naponta dá posztjait, ezért nem volt róla tudomásom. Szóval gondoltam egyet, és leírtam a véleményem, ennyi.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.11.06. 20:35:45

Benéztünk a kiállításmegnyitóra. Rengetegen voltak. Visznt a kiállított művek inkább általános áttervezést kínáltak, kevés munka foglalkozott a várossal.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.11.07. 16:03:54

@umaapuma: Te most nagggyon mellélőttél barátom, mert a LV épp ilyen kirakattal van jelen az Andrássy úton. Kukkantsd csak meg: www.budapest-tourist-guide.com/image-files/louis_vuitton_shop_budapest.jpg

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.09. 10:58:21

Végül is az Ajka Kristály egy tök új cég, nem évtizedek óta ez a logójuk, nyugodtan változtassuk meg, valami általunk "egységesnek és ízlésesnek" gondoltra. Nem kellene a saját ízlésünket másokra ráerőltetni. Inkább azzal kellene foglalkozni, hogy ne legyen Budapesten minden járda összehugyozva, teleszemetelve.

tommybravo 2009.11.09. 14:27:29

@danaz: "Nem kellene a saját ízlésünket másokra ráerőltetni."

Ez egy ötlet, ami civilektől származik, és a lényege, hogy "lehetne ilyen is". Nem akarják és nincs meg a hatalmuk sem rá, hogy "ráerőltessék az ízlésüket" másokra.

"Ajka Kristály egy tök új cég, nem évtizedek óta ez a logójuk"
Az Ajka Kristálynak ez a logója, ami a képen is szerepel, nézd csak meg a honlapjukon: ajka-crystal.hu/

Az összehugyolás, szemetelés fontos téma, de vannak _mellette_ más dolgok, amikkel szintén érdemes foglalkozni. És hogy ne gondold, csak a politikai korrektség miatt írom, hogy egyetértek veled, ajánlom egy cikket, ami pont arról szól, hogy az ilyen apróságoknak milyen jelentősége lehet: hvg.hu/vilag/20091106_new_york_bunozes.aspx
süti beállítások módosítása