Critical Miss

Miszcellánia

2009. január 17. 07:41 - Critmiss

Back again! Nézzük, mi történt a héten, amíg nem értem utol magam. Most kivételesen szombaton.

Vlagyimir "Szupermen" Putyin most festőként is bemutatkozott. Jótékony célra egy ukrán (!) szimbolikájú képet festett, némi segítséggel. Ha esetleg érdekel, értő kritikát is olvashatsz a műről. Egy idézet belőle: "Notice the confidence with which those curtains are drawn – how with each long stroke Putin never loses contact with the canvas until the of his loaded brush is dry. There isn't a wasted or unnecessary brushstroke and nothing childish or naïve about this picture." Imádom a brit humort. (Daily Telegraph)

A cseh művész, aki mindenkiből hülyét csinált, visszafizeti az EU-s pénzt. (Times Online)

Egy bécsi, 3raum-anathomietheater nevű színház színpadra állít egy darabot Joseph Frizlről "Fritzl panzió" címmel. El tudom képzelni, milyen lesz. (Newsday)

A helyzet tényleg komoly: a Christie's sok embert elbocsát és sok tanácsadónak nem újítja meg a szerződését. (The New York Times)

A Getty munkatársai rájöttek, hogyan lehet megállapítani a fényképek korát. A dolog elsőre egyszerűnek tűnik: a fotópapíron levő vegyszereket elemzik. Nemtom, én azt hittem, hogy ez eddig is így volt. :) Mindenesetre ez most nagy áttörésnek számít. (LA Times)

A New York Times szerint Barack Obama közelebb hozza egymáshoz a feketéket és a fehéreket és mostmár nem tabutéma a rasszokról való beszélgetés. Sőt végre van minek az apropóján egymáshoz szólni. Bár tényleg túlzó és kifacsart ez a feltevés, azért biztos jobb most Amerikában feketének lenni. (Jezebel)

A britek teljesen kiakadtak azon, hogy a francia igazságügyminiszter öt nappal a császármetszéssel végzett szülése után visszament dolgozni. Van, aki szerint ez már csak azért is borzasztó, mert negatív üzenete van a dolgozó nők felé, főként a munkahelyén. Ségolène Royal, a miniszterelnök korábbi vetélytársa szerint viszont Sarko rendelte be a miniszterasszonyt újra dolgozni, mert pont most jelentette be, hogy nagy átalakításokat vezet be a minisztériumban. Akármi is legyen az oka, azért ez így tényleg nincs jól. (Jezebel)

Kate Winslet saját magával fog megküzdeni a BAFTA nevű filmfesztiválon. (Guardian)

Szeretnél magadról egy ikonikus képet? Próbáld ki ezt. (Jezebel)

 

2 komment
Címkék: miszcellánia

Megint gazdagodtunk egy bannerrel

2009. január 12. 08:48 - Critmiss

Na kezdenek begyorsulni a dolgok, most éppen a Wikimédia bannereit tettük fel a rendszerbe.

Hogy mit kell róluk tudni? Idézet tőlük:

"A Wikimédia Magyarország Egyesület közhasznú minősítésű társadalmi szervezet,
melyet a Fővárosi Bíróság 2008. november 24-én vett jogerősen nyilvántartásba,
egyúttal közhasznúvá is minősítette. Célja az emberi tudás összegyűjtésének,
rendszerezésének és terjesztésének támogatása, valamint az így összegyűlt
tudáshoz történő lehető legszélesebb körű hozzáférés lehetőségének
biztosítása; tevékenysége elsősorban a magyar nyelvű Wikipédia és az azt
szerkesztő önkéntes közösség támogatására irányul."

Kattintsatok, olvasgassatok, ahol pedig kell, támogassatok.

Szólj hozzá!

Vége a smúzolásnak

2009. január 12. 07:16 - Critmiss

Ki gondolta volna, hogy rengeteg pénz van a nagy nemzetközi kiadóvállalatokban? Én nem mertem volna rá megesküdni, mindenesetre mostmár mindegy is: a korábbi, luxussal töltött nagyvállalati életnek – minimum ideiglenesen – befellegzett.

Már nem Bermudán zajlanak a szerzői jogokról való megbeszélések, hanem videókonferencián. És igaz ez a spa használattal összekötött céges meetingekre is. Olyan aranyélet volt ez, ami sokaknak fog hiányozni: cool volt elmenni Frankfurtba vagy Londonba, ahol a partik és a network-lehetőségek miatt is érdemes volt lébecolni.

Persze a többórásra nyúlt ebédszünetek nem fognak eltűnni, csupán kedvencet kell váltania a szerkesztőknek. Egy veterán szerint azonban ezek a megszorítások nem fogják megoldani a kiadók gondjait. Nagyon fontos üzleti döntéseket kell majd meghozniuk, többen például olyan megoldásokat vezetnek be, mint az alacsonyabb előlegek, vagy az, hogy nem veszik vissza az eladatlan könyveket.

Az előbbit például úgy fogják megoldani, hogy alacsony lesz az előleg, viszont az eladásokból is részesedni fognak a szerzők. Az eladatlan könyvek visszavétele egyébként éppen a Nagy világválság idején alakult ki, de vannak, akik szerint vigyázni kellene ezzel, mert elriaszthatja a boltokat.

A megoldás többek szerint, hogy egyszerűen kevesebb, és jobb könyvet kellene kiadni. Erre jócskán rá lesznek kényszerítve a kiadóvállalatok.
 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása