Critical Miss

Miszcellánia 45.

2009. augusztus 23. 07:23 - Critmiss

Talán a nyár, talán a fáradtság teszi, de sajnos akadozom, ahogy észrevehettétek. Szeptemberben szerintem visszatérek a régi kerékvágásba. Addig is olvassátok szeretettel, amit kigyűjtöttem nektek. :)

Amerikában nagyon divatos az élőben történő műtét, főleg egészségügyi konferenciákon, gyógyszergyártók marketingeseményein. Sokak szerint ez egyáltalán nem etikus, mert az operációt végző orvosoknak száz százalékosan a páciens jólétére, és nem arra kellene figyelniük, hogy rendben megy-e a felvétel. Van egyébként már olyan atrakció, ahol két ugyanolyan jellegű operációt mutatnak szimultán. Ezt például egy műtőrobot teljesítményének az alátámasztására is bevetették már. (Slate)

Azerbajdzsánban nyomozást indítottak azok után, akik Örményország jelöltjére szavaztak az Eurovíziós Dalfesztiválon. Negyvenhárom emberrről van szó, és indoklást kérnek tőlük. (The Independent)

Dél-Koreában van egy Alive Gallery nevű hely, ahol interaktív klasszikus műalkotásokat állítanak ki. Most egy kínai turnéra indulnak olyan képekkel, mint a Mona Lisa, vagy az Utolsó vacsora. A lényeg az, hogy a képek válaszolnak a látogatók kérdéseire, amik egyébként általában olyan hétköznapi dolgokra vonatkoznak, mint hogy Mona Lisa házas-e? Gondolom, úgy működik, ahogyan az ilyen interaktív cuccok általában: valamilyen kütyükkel és zsinórokkal telerakott irányítószobában görnyed több ember és dolgozik irgalmatlan sokat. Ahogy a Millenárisos robotok is. (LA Times blogs)

A Slate újságírója utánajárt, hogy miért nincsen több, Usain Bolthoz hasonlóan magas atléta a pályákon. Alapvetően azért, mert a magasság inkább hátrány. Hogy Usain Bolt mégis ilyen jó eredményeket ér el, az részben annak köszönhető, hogy sikerült átalakítani a mozgását, például rövidebbé tenni a lépteit és elérni, hogy kevésbé rugaszkodjon el a földtől. Neki köszönhetően lehet, hogy eljön a magas rövidtávfutók ideje. Egyébként a fociban is az alacsonyabb sportolók voltak sok-sok évig jellemzők, de az utóbbi években elterjedt a magas focisták divatja. Majd elválik, melyik a jobb. (Slate)

A papírpénzek kokainszennyezettségét vizsgálva messzemenő következtetéseket lehet levonni az egyes országokban jellemző kokainfogyasztásról - legalábbis Európában. A kutatások szerint például a spanyol papírpénzek a legszennyezettebbek, ami tökéletesen egybevág azzal a feltevéssel, hogy az ország az Afrikába induló kokaincsempészet kapuja és elvileg más felmérések szerint is ott a legmagasabb a kokainfogyasztás. Az USÁ-ban ezt a módszert nem tudják ilyen szépen és problémamentesen használni, mert sokkal régebben cirkulálnak a papírpénzek a rendszerben, mint Európában, ugye. Egyébként a papírpénzed szennyezettségéből következtetni tudnak arra, hogy volt-e közöd a rajta levő kokainhoz. Az Egyesült Királyságban ezzel nagyon kell vigyázni, mert vizsgálják és felhasználják a bíróságon. (Slate)

A nők nem szívesen vásárolnak olyan eladóktól, akik sokkal jobban néznek ki, mint ők. Ez főleg a fiatalabbakra igaz, az idősebbeket annyira nem érdekli. (Jezebel)

Egy menhelyhálózat, a Michigan Shelters új kampányt indított "Certified pre-owned cat" stemplivel, "better than new" szlogennel. Az akciónak köszönhetően nőtt a macskaörökbefogadások száma. Ez szerintem nem csoda, mert egyszerre cuki és okos a kezdeményezés. (Jezebel)

 

 

 

 

 

 

Mindenki ismeri ezeket a kis szörnyeket itt:

Nos, ők úgy születtek, hogy egy David Horvath nevű srác a japán barátnőjének küldött epekedő leveleket, amikor éppen távszerelemre voltak kényszerülve és minden levél végére egy ilyen kis Wage nevű szörnyet rajzolt. Egyszer aztán a barátnője meg is varrta és elküldte Davidnek, aki teljesen odavolt és megmutatta az összes barátjának. Egy japán cuccokat áruló bolt tulajdonosa volt az egyik, aki rögtön le is adta az első rendelést. A szerelmespár mostmár házas és együtt él és gondolom sokat keres a szörnyekkel (Jezebel)

Szólj hozzá!
Címkék: miszcellánia

Vigyetek el innen - kiegészített ajánló

2009. augusztus 20. 07:54 - Critmiss

Annyira meglepődtem, hogy egy amerikai site-on lényegében irodalmi riportra bukkantam, hogy meg kell osztanom veletek.

Szóval az úgy volt, hogy a Slate újságírója elment egy Altar nevű városba, Mexikóba. Ez a nyolcezres kis település az egyik legfontosabb emigráns-gyűjtőhely, ahol már a kereskedelem és a napi időbeosztás is ahhoz igazodik, hogy mikor és hogyan lehet lelépni az USÁ-ba. A boltokban például a sivatagon való átkeléshez szükséges szerszámok, ételek és italok várják a vevőket, az utcákat pedig fejvadászok járják új ügyfeleket keresve, hogy aztán lepasszolják őket a sivatagi átkelést vezetőknek.

Mindenki várakozik: a fejvadászok az újakra, a reménybeli emigránsok az átkelés megfelelő időpontjára vagy éppen a szükséges pénzre.

Sokan nem járnak sikerrel, nekik segítenek az olyan helyek, ahol ételt kaphatnak és ingyen megszállhatnak. Az egyik ilyen szervezet vezetője minden jelentkezővel egyenként elbeszélget. Csak olyanok maradhatnak ugyanis éjszakára, akik tényleg sikertelen akcióból tértek vissza és nem ittak alkoholt. Ezt az elvet nem is annyira könnyű érvényesíteni, mert sokan bepróbálkoznak, természetesen fejvadászok is.

Érdemes elolvasni, elég szépen megírt darab, és fotók is vannak hozzá. Ehhez a fülledt meleghez is pont illik.

Kieg: a cikk további darabokkal bővül, itt a következő és itt az azutáni.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása