Critical Miss

Miszcellánia 54.

2009. december 13. 07:03 - Critmiss

Egy kanadai filmes muki szerint közeledik a sorozatok vége, részben a válság miatt. Túl drága az előállítás, míg csökken a nézettség. A Mad Ment például ötödannyian nézik, mint korábban. Azt nem tudta megjósolni, mi következik, de a celebkultúrára utalgatott. (The Globe and Mail)

Hogyan mérik meg, hány centi hó esett? Bejelölt rudakkal. Leszúrnak párat, majd óránként figyelik a változást, már ha esik. Oda kell őket leszúrni, ahol a legfrisebb a hó, aztán szépen le kell olvasni az adatokat. Gondot az okoz, ha mondjuk erősen fúj a szél. Van olyan módszer is, amiben megvárják, míg az összegyűjtött hó megolvad, és aztán kalkulálnak. Tíz-egy az arány. (Slate)

A nálunk egyelőre nem kapható American Apparel ruhák atyja meghatározza a boltban dolgozó eladólányoknak, hogy milyen szemöldököt hordjanak. Most a Brooke Shields féle bozont a divat. Megkönnyebbülten sóhajtok fel. Ennek ellenére a pasasra meglennének a jelzőim. (Jezebel)

Egy londoni suliban ingyen iPhone-t kapott egy csapat gyerek, mert az oktatásban való hasznosítás lehetőségeit tesztelik. Szerintem csak szeretett volna egy kütyüt a tanáruk. (The Next Web)

Ha már az oktatásnál tartunk: a Guardian bloggere szerint a Youtube lesz a Népek Internet Egyeteme. Mondjuk az tény, hogy én is videóból tanultam meg nyakkendőt kötni. (Guardian)

A depresszió megváltoztatja a látásunkat: ilyenkor kevésbé vesszük észre a finom részleteket. Ez a kutatást végző prof szerint nagyon fontos eredmény, és a depresszió kezelésében akár a percepciós tréninget is használni lehet majd. Kicsit brit tudósok kategória. (New Scientist)

Nemcsak a filmsorozatoknak áldozott be: a könyvbemutató túráknak is. Egy-egy helyszín felkeresése 1200 dollárba vagy annál is többe kerül, míg általában 10-20 ember megy el ezekre az alkalmakra és ha már 50 összejön, nagy sikerről beszélhetünk. A két legnépszerűbb állomás egyébként Seattle és Denver, de itt most a sajtó elég rossz helyzetben van, így kevésbé értékes megjelenéseket generálnak ezek az alkalmak. Sokan a social mediában látják a megoldást, de még nem annyira tudják használni. (The Indie Reader)

Szólj hozzá!
Címkék: miszcellánia

Na EZ egy jó ajándék

2009. december 11. 07:08 - Critmiss

Az ügyintézésnél kevés dolgot utálok jobban, úgyhogy nagyon megörültem, amikor láttam, hogy élelmes és okos emberek kitalálták az Elintézzük.hu-t. Hiszen lehet-e annál szolgáltatóibb egy szolgáltatás, mint ami arra irányul, hogy levegye az ügyintézés terhét a vállunkról? Ráadásul viszonylag jó áron, bár most kell egy kicsit várnom, hogy végre az ügyfelük lehessek.

Nos, ezek a csodálatos emberek most kitalálták, hogy ha élményeket lehet ajándékozni, akkor miért ne lehetne szabadidőt? Kétféle csomagolásban adják, csokival:

Belátom, nem a legromantikusabb vagy legbensőségesebb ajándék, meg lehetne kicsit dizájnosabb is, de hogy olyan, amilyet egyébként mindenki szeretne, csak nem meri megvenni magának, az tuti.

Ha nem vásároltam volna már meg az ajándékok nagy részét, én elgondolkoznék ezen az opción.

Mindenesetre gratula az Elintézzük.hu csapatnak, szerintem jól kitalálták. És nagyon szurkolok, hogy sikerüljön felfuttatni a szolgáltatást, mert az egész ötlet megérdemli, hogy életképes legyen.

7 komment

Ügyes könyválcák BKV-záshoz

2009. december 08. 07:05 - Critmiss

Az egyik legzavaróbb dolog a tömegközlekedésben a hangoskodó, figyelmetlen (és kora reggel alkoholszagú) utazóközönségen kívül az állandó kukkolás. Megnézik, mi van rajtad, mi van a táskádban, és természetesen, hogy mit olvasol. Egy korábbi posztomban is írtam, hogy egy nő konkrétan megkérdezte, hogy jó-e a könyvem, mert a címe alapján biztos izgalmas lehet. (WTF?)

Az ilyen esetek elkerülésére szolgál ez a nem új, de ebben a formában nagyon esztétikus megoldás: natúr borító, rajta jó nagyban egy-egy klasszikus címe, hogy ne kérdezzen senki semmit, és nyugiban lehessen ponyvát vagy bármit olvasni, ami jólesik. Nem lenne rossz egy ilyen magazinokhoz, mondjuk Newsweek, Wired vagy Times borítóval.

 

Szólj hozzá!

Megfizethetetlen - Present Galéria

2009. december 07. 07:32 - Critmiss

Ne nehezteljetek rám amiatt, hogy már megint egy kiállítás megnyitójáról lesz szó, de az a helyzet, hogy előző szerdán két eseményre is eljutottam: az előző posztban látható Printa Akadémiára és egy Megfizethetetlen elnevezésű kiállításra is.

Ezt a Práter utcai Present Galéria hozta össze egy régi nagypolgári lakásban a Síp utcában, ahol több teremben lehetett sok képzőművész munkáit megnézni és megvásárolni. A lényeg ugyanis, hogy 25 ezer forint volt az alkotások maximált ára, mondván, "hogy azok számára is elérhetők legyenek az alkotások, akik ez idáig kiszorultak a hagyományos éretelemben vett műkereskedelemből, mert megfizethetetlen volt számukra."

Azt nem tudni, hogy mennyi kép kelt el, mindenesetre rendezvényként sikeres volt a dolog, mert nagyon sokan voltak ott a legkülönbözőbb körökből és generációkból. Én nem nagyon láttam jó munkákat, de többen említették, hogy volt egy-kettő. Ez biztos így van, csak a sok embertől nem igazán tudtam a képekhez hozzáférkőzni.

Mindenesetre a lenti videóban NEM olyan képek láthatók, amik tetszenek, csupán jellemzőnek találtam őket. És mivel nekem annyira nem jött be a dolog hangulata, csak két-három hétig hagyom fenn a Vimeón. Szóval nagyon exkluzív a content. :)

Egyébként a végén látható szám egy születésnapi bulihoz kapcsolódik, a földszinten ugyanis nagyon aranyos lányok a barátnőjüket ünnepelték. Minket is megkínáltak pálinkával, és meg is ígértük, hogy lemegyünk énekelni, de sajnos elkéstünk.

 

1 komment
süti beállítások módosítása