Critical Miss

Hogyan lehet eltüntetni egy víznyelőt?

2010. június 17. 07:25 - Critmiss

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem egészen megrémített a guatemalai víznyelő, ami két hete nyelt el egy kisebb gyárat és néhány villanyoszlopot.

A Slate Explainer rovatában utánajártak, hogyan lehet egy ekkora, hatvan méter mély lyukat betömni. Egy korábbi esetben betonnal töltöttek fel, de az nem túl jó megoldás, mert elősegítheti a víznyelők keletkezését azáltal, hogy máshol koncentrálja a vízelfolyást.

A szakemberek szerint jobb megoldás, ha többféle kőzetet halmoznak egymásra: az első rétegben nagy szikladarabokat használnak, a másodikban kisebb köveket, a harmadikban pedig sódert. Ez egyrészt befoltozza a lyukat, másrészt lehetővé teszi a víz természetes elfolyását.

A víznyelők egyébként általában nem egyik pillanatról a másikra szippantják be a felszínen lévő épületeket, hanem azért lehet érzékelni, hogy mozog és morajlik a föld.

Szólj hozzá!
Címkék: tapasztalat

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr252077840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása