Critical Miss

Amikor tényleg nem jó, ha dokumentálsz

2009. augusztus 10. 07:16 - Critmiss

Korábban írtam arról, hogy én inkább dokumentálom az életemet, mint élem, mert rájöttem, hogy például tinédzserkoromból öt kép van rólam és slusszpassz. A mostanában készült képeket mindig megtartom magamnak, és videózni is csak nyilvános helyeken és programokon szoktam, de azért már ez is egy kicsit az etikus-nem etikus határán mozog, mert nem kérdezem meg az embereket, hogy beleegyeznek-e a szereplésbe. Ezt mondjuk a tévések sem feltétlenül szokták megtenni, ha vágóképre vadásznak.

Mindenesetre addig biztosan nem mennék el, hogy egy házibuliról videót vagy fotókat posztoljak. Ezzel azonban sokan nem így vannak: csak nézzünk körül a Facebookon, ahol sajnos a legtöbb esetben úgy is belenézhetsz valakinek a fotóalbumába, hogy egyébként letiltotta a profilját. De elég egy lájkolás vagy komment egy közös ismerős által és mindent megtudhatok a vasárnap esti ivászatról. Elvileg dolgoznak az ügyön, és lesznek még szigorúbb előírások, addig viszont tényleg túl sokat megtudhatunk ismerőseink ismerősi köréről.

Ez az egész már olyan méreteket öltött az USÁ-ban, hogy a party-k házigazdái a meghívóban, vagy ott a helyszínen megkérik a vendégeket, hogy ne fényképezzenek, blogoljanak, tweeteljenek az eseményről. Egyes nyilvános helyeken is előfordul már az ilyesmi, ami például egy stand-up comedy esetében teljesen érthető.

A New York Times újságírója szerint mivel az emberek nem érzik a határokat, az egyes események szervezőinek a felelőssége, hogy felhívja a figyelmüket a közösségimédia-mentességre. Valószínűleg mi is el fogunk ide jutn, úgyhogy előzetesen is vegyük ezt egy alapvetésnek.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr161296373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2009.08.10. 09:36:54

nem hiszem, h ez a jarhato ut. az ember vallalja fel a hazibulikon vagott buta fejet es kesz.

eleg sok hazibulikep keletkezik a kornyezetemben (sok a fotos ugye), de meg sose volt ebbol problema. a fotos eleve nem rak fel olyan kepet.

fritz kraft · http://kraft.blog.hu/ 2009.08.10. 09:50:33

"azért már ez is egy kicsit az etikus-nem etikus határán mozog, mert nem kérdezem meg az embereket, hogy beleegyeznek-e a szereplésbe"

nem is kell, mindaddig, míg meg nem osztod őket a nagy nyilvánossággal. addig viszont saját felhasználásra ott és akkor készítesz felvételt, amiről és akiről csak akarsz.

Critmiss 2009.08.10. 10:00:52

@phil kraft: Ez így van, csakhát ahogy a jobboldali oszlopban is látszik, sok nyilvános helyen készítek videókat, amiket ide is felpakolok.

fritz kraft · http://kraft.blog.hu/ 2009.08.10. 11:26:57

@ZaZie: erre nekem megvan a módszerem: minden megy fel ömlesztve a flickr galériámba, de ami nem tartozik a nagy nyilvánosságra, arra rögtön megy a private pipa. and done.

zsombor 2009.08.10. 13:45:36

ki láthatja ezeket a képeket, friends only, friends of friends, ennyi elég szokott lenni. továbbá ahogy blumi írja, az ember vállalja a tetteit.

Critmiss 2009.08.10. 14:03:38

@sztahanov: Ha jó fej.

@zsombor: Nem nyakkendős állásnál tényleg halálosan mindegy. Ha viszont komoly emberként kell előadnod magad, ezt jelentősen megnehezíti, ha vasárnap egy szalmabála aljából szedtek össze és ezt meg is örökítették. :)

Win Elen 2009.08.10. 14:15:34

A regi elkepzeles orwelli modon az volt, hogy majd a Big Brother csekkolja a napi rezdulesinket. Megfigyelnek, lehalgatnak, belemasznak a maganeletunkbe. Es egy gombnyomassal profilt lehet alkotni barkirol. Pedig nincs erre szukseg, csak meg kell alkotni par szolgaltatast, ahol az exibicionizmusunkat elezgethetjuk egy kicsit, es mi magunk tarjuk fel titkainkat. Meg ha kozvetve is.

Az mas kerdes hogy ez baj, vagy nem.

Szerintem nem baj, ha rossz akarat all a felhasznalas mogott, az a rosszakarat az eszkoz letezese nelkul is jelen van, csak mas modszerekkel dolgozik majd.

Ezert en tovabbra is hasznalom a Flickr-t Last.fm-et Facebookot iwiw-et. Es meg blogolok is. :) Persze jelentos szelektalassal. Szoval akik azt mondjak, hogy lehet ezt esszel is csinalni, azoknak adok igazat. Ha meg csak a paranoia hajt, akkor ezek nelkul is van ok mindig a hatunk moge nezni...

Win Elen 2009.08.10. 14:23:04

@ZaZie: Nekem hala a jo istennek ilyen problemam nincs a szakmambol kifolyolag. De ha pl. valami nivos es komoly allast palyaznek meg, valami jelentos teruleten, elso korben vagy torolnem magam minden helyrol, vagy egyszeruen egy idore a lehetosegekhez kepest problemassa tennem az azonosithatosagomat.

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2009.08.20. 22:18:05

@ZaZie: ha rosszfej fotosok vannak a kozelben es felsz attol h megjelenik rolad egy butafeju kep, akkor ne lazulj el annyira, ennyi.

GMági 2009.08.26. 22:41:37

Vicces, hogy ez most került "nálam" főoldalra...

Kimentem a margitos tüntetésre, itt van a szomszédban, irodából kiugrik egy híd-körre. Nem viccelek, fotósok sorfalában tekertünk. Legszívesebben mindet lepofoztam volna, hogy a francér' nem teker inkább.
süti beállítások módosítása