Critical Miss

Hidd el, nem érdemes

2010. október 27. 07:53 - Critmiss

Már korábban szó volt itt egy olyan párról, akik kávéház üzemeltetésébe fogtak, mert az olyan jó. Azokban a napokban többen reagáltak a posztra és elmondták, hogy mi mindent csinálnának, ha lenne merszük, illetve lehetőségük meglépni.

Érdekes módon sokan gondolták úgy, hogy a kis kávézó, meg a reggelizőhely és egyebek majd jó ötlet lesz valamikor. Van némi tapasztalatom a témában, ezért szeretnék itt és most lebeszélni mindenkit erről a képtelenségről.

Egyrészt az ilyen munka kemény - keményebb, mint amit valaha is el tudtál képzelni. Ráadásul minden felelősség a te vállaidon fekszik. Ezenkívül irtózatos adminisztrációval jár, és azt készpénznek veheted, hogy az összes hatóság naponta fog hozzád benézni, és ha akar, talál hibát.

Aztán ott vannak az alkalmazottak, akik még akkor is meglopnak, ha szeretnek téged. És nem kicsit, és nem egyszer. Folyamatosan azon kell gondolkoznod, hol lehet a rendszerben a hiba, mit tudnak kihasználni.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az étel nem hoz sok pénzt a konyhára. Az alkohol az igazi bevételi forrás, viszont ahol van alkohol, ott van részeg és vállalhatatlanul viselkedő vendég is. Azt se felejtsük el, hogy ebben az esetben sokáig kell nyitva tartani.

A legkisebb gond már szinte a vendégekkel van egyébként, bár persze őket is el kell viselni, és egy rossz szó nélkül, készségesen kiszolgálni.

A védelmi pénzekről nem tudok. :)

Szóval ti okos, tehetséges, sokra hivatott fiatalok! Higgyétek el, a vendéglátás nem nektek való! De tényleg tuti nem. Találjatok ki valami olyat, amiről van némi fogalmatok, sőt jól is megy. És ne tegyetek fel mindent egy lapra! Legalábbis ne erre.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalmiss.blog.hu/api/trackback/id/tr332393669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Váraljay Gabriel 2010.10.27. 18:40:08

Hát ez elég lehangoló lett :-) Nem mintha kávézót akarnék nyitni :-) De most többeknek elloptad az álmát.

Critmiss 2010.10.27. 20:14:35

@Váraljay Gabriel: :) Muszáj volt rendet tenni. :)

[corristo] 2010.10.27. 22:19:58

ez körülbelül olyan, mintha arról kezdenél el beszélni, hogy ti tehetséges, sokra hivatott fiatalok, ne akarjatok megtanulni repülőgépeket vezetni/agyat sebészkedni/szörfoktatóskodni, mert az tök nehéz, egy csomó mindent meg kell hozzá tanulni, és kimehet a bokád, ha rosszul csinálod.
pedig mindössze annyiról van szó, hogy a vendéglátás is egy szakma, egy pontosan ugyanolyan szakma, mint a többi. azt is meg lehet (és kell) tanulni, és ha rendesen megtanulod, akkor bizony nem fognak meglopni az alkalmazottak (egészen egyszerűen azért, mert pontosan tudni fogod, hogy mire kell figyelni), nem lesz problémád az adminisztrációval (mert adminisztrálni is megtanulsz), és a hatósággal sem lesz több bajod, mint egy szarabb, a kelleténél ostobább főnökkel valamelyik kommunikációs cégnél.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2010.10.28. 10:02:48

Teljesen egyet kell értsek a poszttal. Nem értem ezt az étteremnyitási mániát, bár lehet, hogy csak mi nem tudunk azokról a visszavonult sztárriporterekről és focistákról, akik elektronikai kereskedést nyitnak vagy belsőépítészeti céget alapítanak.

A kilencvenes években anyám egy barátnője nyitott kis reggelizőhelyet (kolbász, kávé, pia: nem) Győrben, Újváros határán. Arrefelé főleg cigányok laknak, a putrikból kerültek oda valószínűleg valamikor a zsidók kiirtása után. A szocializmus alatt eléggé széthúzott a mezőny, mostanra megtalálható köztük mindenféle műfaj, láttam én ott emeletes családi házban lakó úri polgári családot is, meg utolsó lepattant putrit is.

A kajálda akkora volt, mint normálisabb lakásokban a spájz, de baromi jól ment, ráadásul anyám barátnője egy nagypofájú csaj, még anyámon is túltesz, semmi gond nem volt, ment az üzlet, minden különösebb balhé nélkül, amolyan társasági központtá alakult a hely, még nekem is van 1-2 sztorim, pedig csak ritkán látogattam.

A baj akkor kezdődött, amikor a barátnő kivette az utca szemközti részén lévő ház alját, ahol 5-6 asztalos kocsmát alakított ki, és természetesen ott már árult alkoholt is. Anyám vitte továbbra a kis lacikonyhát, a tulaj pedig a kocsmával az összes hibát elkövette, amit lehet, a lényeg az, hogy nem kellett fél év, hogy vége legyen, kb. akkorra verték szét tizedszer a részegek az üzletet, és a hitelbe történő fogyasztások összege is elérte egy kisebb afrikai ország GDP-jét.

Szerintem amit még nem érdemes csinálni, az a weboldalak készítése, erről kevésbé színes sztorijaim vannak, de hasonlóképp szomorúak.

Critmiss 2010.10.28. 13:13:17

@[sy]: Nade pont az a gond, hogy ezek a tehetséges fiatalok azt ugyan belátják, hogy repülőgépet nem tudnának vezetni szakértelem nélkül, azt viszont nem, hogy ugyanígy nem tudnának éttermet sem vezetni.
Azt gondolják, hogy mivel ők igényes és ízléssel rendelkező fogyasztók, igényes és ízléssel rendelkező szolgáltató is lesz belőlük. Ami hatalmas tévedés.

@ern0: érdekelne a weboldalas téma, nyugodtan írj róla. :))
süti beállítások módosítása