Critical Miss

Inszomniások, kámón!

2010. január 29. 07:14 - Critmiss

Ha követtek tumblin, tudhatjátok, hogy új alvási mintázatot szeretnék beállítani, ami azt jelenti, hogy kábé este tizenegytől reggel negyed nyolcig akarok aludni, mint a bunda. Mindezt azért, hogy kedvesebb és egyben produktívabb, nem utolsósorban pedig egészségesebb legyek. (Doktori intelem is közbejátszott)

Alvástéren elég profi vagyok, mert korábban nagyon-nagyon nehezen ment nagyon-nagyon sokáig, és sokmindent kellett bevetnem, de átállástéren nincsenek tapasztalataim. Ezért az egyik kedvenc kis infóforrásomhoz, a wikihowhoz fordultam, ami szerint három hét múlva jő el a siker. Azt ott összegyűjtött tanácsokat érdemes elolvasni olyanoknak is, akik nemhogy átállni, de egyáltalán aludni sem tudnak. (Azért kicsit megszűröm, és közbeírom a saját tippjeimet is.) Szóval:

1. Állítsd be a megfelelő hőmérsékletet - nem jó a túl meleg, érdemes alvás előtt jól kiszellőztetni a szobát.

2. Sötétíts, halkíts (ha segít). Legyen nyugi körülötted, de persze ha félsz zaj és némi fény nélkül, halkan hallgathatod a TV-t. De max. fél órára állítsd be.

3. Csinálj valami nagyon unalmas dolgot - olvass egy kevésbé érdekes szöveget, esetleg kevésbé izgi zenét hallgass.

4. Lélegezz mélyen - fejfájás ellen is nagyon jó, és a hozzám hasonlóan légzéstechnikai antitálentumok számára is kivitelezhető a teljeslégzés, ahol annyi levegőt lélegzel be jó lassan, amennyit csak tudsz, és szintén lassan annyit préselsz ki magadból, amennyi csak lehetséges. A profik azt tanácsolják, hogy a kilégzés duplaannyi ideig tartson, mint a belégzés, mondjuk négy másodperccel szemben nyolcig. Ahogy jobban esik. Ezt érdemes legalább tíz percig csinálni.

5. Tanulj meg relaxálni - irtó jó. Én a Klinikákhoz jártam, ott két hónapig tanítják, hogyan kell. Autogén tréning a neve. Sajnos csak akkor használom, ha egyáltalán nem tudok elaludni, olyankor viszont általában pár perc, és durmolás.

6. Sportolj - a futás a legjobb, tele leszel oxigénnel. A bringázás is klassz. A lényeg az oxigénen kívül, hogy jól lefáradj. És nem kell félni tőle, mert meglepően hamar rá lehet kattanni, tényleg.

7. Mindig ugyanakkor feküdj és kelj - azt mondják, hogy hétvégén is, mondjuk én ezt nem tartom be.

Egy hosszabb listát itt is találhattok, de sok ismétlődés van benne. A legviccesebb tanács a "Képzeld azt, hogy egy számítógép vagy". :DDDD

Nekem a futás-relaxáció kombó segített leginkább, de van mégegy bónusztippem: Clipper Sleep easy alvótea. Közvetlenül a tervezett elalvás előtt kell inni, mert teljesen fejbevág. Elég viccesen le lehet bambulni tőle.

Na most tényleg túl sokat elmondtam magamról, de csak a közszolgálat éltet és nem tudom megtagadni önmagam. De kérdezzetek bátran, van még infóm. :)

(PV, figyelsz?)

8 komment

Szerelmes vagyok Clay Shirkybe

2010. január 27. 07:54 - Critmiss

A brilliáns csávó a blogjában most a nők és a siker kapcsolatáról elmélkedett. Kiakadt ugyanis azon, hogy egy egész jó képességű tanítványa ajánlást kért tőle, és amikor Clay Shirky megkérte, hogy vázlatosan írja már le, milyen típusú méltatásra lenne szüksége, egy szuperlatívuszokkal telepakolt szöveget kapott. Sokat kellett rajta tompítani, hogy tényleg fedje is a valóságot.

A szupertanárúr szerint ebben a kínos esetben biztosan szerepet játszott, hogy az illető férfi volt. Emiatt aztán elkezdett aggódni: végiggondolta, hogy a karon mennyi nő van, és hogy mennyien lettek volna képtelenek ilyen pr-szagú szöveget írni saját magukról. Nem az a gond szerinte, hogy mondjuk a nőkben nincs elég beléjük nevelt önbizalom, hanem az, hogy nem tudnak úgy viselkedni, mint egy saját magát felnagyító, azaz önturbózó seggfej. Ez pedig azért baj, mert ezáltal kevesebbet érnek el, mint amit egyébként seggfejként elérhetnének.

Visszagondolt egy saját esetre is, ahol egy tanár megkérdezte, hogy mennyire tud rajzolni? Arra azt mondta becsületesen, hogy nem igazán. Menne-e a tervrajz? (drafting egyébként, lehet, hogy nem jól fordítom). Erre meg már azt mondta, hogy igen, pedig egyáltalán nem volt igaz. De ez volt az ára, hogy bekerüljön a tanár órájára. Mert bekerült.    

Clay Shirky tehát azon búsul, hogy a nők képtelenek néha, amikor kéne, kicsit úgy viselkedni, mint egy narcisztikus barom. Azt mondja ráadásul, hogy az ugyanis lehetetlen, hogy egy nő (egy ember) úgy legyen energikus és öntudatos, hogy ne tűnjön narcisztikus baromnak. Ezt ugyanis nem a helyzet dönti el, hanem akik mindezt látják. Ha ők baromnak akarnak látni, úgy annak fognak. Ha pedig energikus és öntudatos nőt akarnak látni benned, akkor az ő szemükben olyan leszel. (Ezt én is nagyon gyakran mondogatom magamban).

Tehát alapvetően azzal kell megküzdeni, hogy ha valaki észre akarja vetetni magát, akkor a negatív véleményeket és az ítélkezést is fel kell vállalnia. Mit lehet tenni ebben a helyzetben? Vagy nem csinálsz semmit, vagy teszed, amit szeretnél, és nem érdekel, ki mit gondol. És miért ne inkább így tennél?

Ez elvileg nagyon jól működik, egy kutató például annak a merész lépésnek köszönheti a karrierjét, hogy írt egy levelet egy újságírónak, mondván „klassz a munkám, szerintem írnod kéne róla”. Nem érdekelte, hogy mit mondanak majd a kollegái.

Annak tehát, hogy a nők kevésbé érvényesülnek, egyrészt oka a szexizmus, másrészt viszont az, hogy a férfiaknak egyszerűen jobban megy az arrogancia, ráadásul kevésbé érdekli őket, ki mit gondol.

Szóval csajok, ha jónak gondoljátok magatokat, tudassátok azt a világgal, értem? Clay és én is ezt mondjuk nektek. :D

 

Szólj hozzá!

Cuki alvabeszélő férj

2010. január 25. 07:14 - Critmiss

Hol van már a tavalyi hó és a Shit My Dad Says? Most mindenki egy alvabeszélő férj dumáin röhög. Az illető egy nagyon nehéz időszakot követően kezdett el álmában beszélni, de valami elképesztően vicces módon.

A felesége úgy gondolta, hogy ez tényleg annyira jó, hogy muszáj megosztania a világgal. Így hát lefekvéskor bekapcsolja a videókamerát, aztán a felvételek alapján jegyzetel, és a legjobb szövegeket feltölti a netre.

A pasinak 20 ezer követője volt a Facebookon, és 10 ezer a Twitteren, nem is csoda.

Csak néhány példa (Betonpandától előre is bocsánatot kérek, van benne egy pandagyalázás, de egyszerűen kihagyhatatlan):

"You know, with you you you, it's all me me me. Well fuck fuck fuck fuck you you you."

"Pleased to meet you? Huh, gotta be a fucking joke."

"I want to be a cowboy. I don't want to be a panda. Pandas are boring, stupid and boring. Bad panda!"

“I’d rather peel off my skin and bathe my weeping raw flesh in a bath of vinegar than spend any time with you. But that’s just my opinion. Don’t take it personally.”

“Shhhhhhhhh. shhhhhhhhh. I’m telling you: your voice, my ears. A bad combination.”

Teljesen kész. :)

(via Mashable)

6 komment
süti beállítások módosítása