Critical Miss

Miszcellánia

2009. január 25. 07:46 - Critmiss

Ma komolyak és komolytalanok leszünk egyszerre.

Mi lesz 2009-ben a képzőművészeti piacon? A neves szaklap (vagy mi) megmondja, konkrétan a cikke legvégén kábé egy mondatban. Sok újdonság nincs benne: nehéz lesz. Esélyes viszont, hogy a sok rászoruló milliomos hozzányúl a műtárgyforrásaihoz, és így régen látott kincsek kerülhetnek ki a piacra. És mivel az árak is estek, alapvetően jó időszak ez a bevásárlásra. (The Art Newspaper)

Ha esetleg elkerülte volna a figyelmedet, Kurt Vonnegut negyven évig tartott szeretőt. Persze ezt szebben is ki lehetett volna fejezni, bocsánat. (Telegraph)

Vége a könyvbemutató partiknak. Ahogy az előző héten is írtam, a könyvkiadóknak összébb kell húzniuk a nadrágszíjat. Egyébként a divatheteken is egyre többen jelentik be, hogy nem rendeznek after party-t, így tett például Marc "Divatisten" Jacobs is, akinek mindig mindenki nagyon várja a bulijait. Többen úgy nyilatkoztak, hogy így legalább újra a ruhák állnak majd a figyelem középpontjában. Az új helyzetet Karl Lagerfeld is pozitívan értékeli, szerinte szükség volt már erre a megtisztulásra. A szerénység lesz az új fekete. Ő szólt. (Guardian)

Jó hosszú interjú a Domenico Dolcéval és Stefano Gabbanával. Elég aranyosak. Sok-sok év után szakítottak egymással, de ma is egy házban laknak, konkrétan egymás felett. (Interview)

A Vatikán elindította a csatornáját a Youtube-on. A pápa szerint ugyanis az internet az Istenhez való beszéd új formája, egy adomány, mely az egymáshoz való csatlakozás mélyen bennünk györekedző vágyát elégíti ki. (ReadWriteWeb)

A francia igazságügyminisztert, akiről az előző héten írtam annak apropójából, hogy öt nappal szülés után visszament dolgozni, kirúgták. Pedig nagyon jóban voltak Sarkozyvel. A poszton való megjelenése egyébként már csak azért is nagy szám volt, mert marokkói és algír, szegény szülőktől származik. Viszont ma már sokan kritizálják azért, mert divatmagazinokban pózol, luxusban él és amúgy nem mondja el, hogy kitől van a gyereke. Elvileg a minisztériuma válságban van, a börtönök tele vannak és rekordot döntöttek az öngyilkosságok is a rabok körében. De nem teljesen világos, hogy tényleg nem végezte jól a munkáját, vagy csak az volt a gond, hogy a magánélete miatt a támadások keressztüzébe került. Ez utóbbi tényező mondjuk már önmagában elég nagy baj, mert Sarko így (társadalmi támogatás nélkül) nem tudta elindítani a szükséges reformokat. (Jezebel)

A Jezebel megvéd, ha te nem vagy magadnál. A kedvenc női site-omon mindig probléma a kommentek kezelése, de egész jól megoldják. Sok munka van vele mondjuk, ráadásul mindig újabb rémségekkel gazdagodnak a hozzászólások. A legújabb az, hogy nagyon személyes és nagyon szenzitív adatokat is megadnak magukróla kommenterek, annyira otthonosan érzik már magukat az oldalon. Persze ezen túlmenően még az egyes cikkekhez kapcsolódó beszélgetéseket is tönkreteszik. Szóval törlés, törlés, törlés. (Jezebel)

A lányok elvileg jobban konyítanak a műszaki, azon belül is a számítástechnikai dolgokhoz, mint a fiúk, vagy legalábbis többen használnak például számítógépet. Nem nagy a különbség, de kimutatható. (Jezebel)

A válság miatt elöntötték Manhattant a túlképzett bébiszitterek. Szégyellik, pedig irtó jól lehet ezzel keresni. (Jezebel)

Sok sztár nem tudja használni a számítógépet. Ebből eredően az internetet sem ismerik. Ez milyen már? Egy példa: Brad Pitt. Hú. (Pop Sugar)

Szólj hozzá!
Címkék: miszcellánia

Életfordító zenék

2009. január 23. 07:01 - Critmiss

Pont kérdeztem az emberemet, hogy neki mik voltak azok a zenék, filmek satöbbik, amik megváltoztatták az életét, jól megbeszéltük, de aztán nem foglalkoztam a témával. Ezzel szemben egy CNN riporter plusz a Jezebel igen, igaz csak a zenére koncentrálva.

Ott az volt az olvasók feladata, hogy gondolják át, mi volt az a zene, amitől megszerették a zenehallgatást vagy egy bizonyos típusú zenét, és hogy még mindig akkora élményt nyújt-e.

Kínos, dehát legyünk nyíltak és őszinték: nekem az Alice in Chains Jar of Flies című albuma volt az. Ne kérdezzétek miért. Mindenesetre a dolog úgy történt, hogy egy nagyon hosszú utazás során már az összes kazimat széthallgattam a walkmanemmel, úgyhogy elkértem a lógós hajú legjobb barátnőmtől a fura kazettáit. (Én cicababának indultam, csak a történelmi hűség kedvéért). Szóval az első kazetta, amit betettem, az az Alice in Chains volt. Teljesen az üléshez szögezett, rögtön többször egymás után meghallgattam. Úgyhogy ezután már tényleg nem volt olyan nagy ugrás a másik kazetta, a Pál Utcai Fiúk. Szóval mire hazaértem, minden teljesen megváltozott.

 

Már az első héten beszereztem egy Kispál és a Borz kazettát és egy ronda, kinyúlt pulóvert.

Ma már nem találom olyan nagy számnak az Alice in Chainst, de hálás vagyok azért a kaziért. Ki tudja, máskülönben mi lett volna belőlem?

Kinek mi volt a sorsfordító zene? Film? Kép? Bármi. 

7 komment

Egocentrikus játék

2009. január 22. 07:05 - Critmiss

Volt ez a hír a Kreatív Online-on, hogy elindítottak egy Kommunikációtudományi Nyitott Enciklopédiát, ami a célkitűzések szerint "megbízható információforrás, a kommunikációs képzést támogató, hivatkozható eszköz, szakirodalom, a szakmai sztenderdek megteremtésének egyik legfontosabb fóruma" lesz.

Nem tudom, lehet, hogy nem gondoltam kellően bele, de nekem rögtön az jutott eszembe ezzel kapcsolatban, hogy miért nem szövetkeztek a médiapédiával? Igaz, kicsit át kellett volna pozicionálni az utóbbit marketing és média tudástárról kommunikációs tudástárrá, dehát az nem lett volna gond.

Az megvan, hogy az egyik non-profit, a másik meg for-profit, és csúnya nagyvállalatok vannak a támogatók között, de erre hivatkozni egyrészt nem menő, másrészt a Neo site-ja azért már ismert a szakma köreiben is, meg hellyel-közzel használva van, nem utolsósorban ki is néz valahogy... szóval egy működő infobázis és nem látom bevállalhatatlannak.

Azzal, ha csatlakoznak, lehet, hogy jót tesznek a Neónak, de az miért is lenne baj? Szerintem egymást erősíthetnék, egy helyre lenne összegyűjtve a sok hasznos okosság... ezért én azt mondom, hogy ez így pazarlás. De nyitott vagyok az ellenérvekre.

2 komment

Nem fenékig Obama

2009. január 21. 07:57 - Critmiss

A Washington Post körülnézett Obama családjának kenyai ága környékén, és azt látta, hogy az életüket teljesen felforgatta az elnökségi mizéria. Ugyan pozitívumai is vannak a dolognak, mert például a nagymamánál bevezették a villanyt és a vizet, de például testőrök vigyáznak rá, és így már sokkal inkább behatárolt a mozgástere. Na és turistacélpont lett a házuk.

A többi rokonnak sem sokkal jobb: egyszerű földművesek, akiknek viszont rendszeresen amiatt kell megszakítaniuk a munkájukat, hogy interjúkat adjanak. A gyerekektől meg az iskolában Fantát kérnek az osztálytársaik. Merthogy elvileg Afrikában, ha egy családtagra rámosolyog a szerencse, akkor az egész család részesül belőle. Ezért aztán (ez egyébként nálunk sem lenne másképp szerintem) azt gondolják, hogy ha Obamának jól megy, akkor jól megy az egész családnak. Dehát ez nem így van általában. Persze ez még változhat.

Rövid helyzetjelentésünket olvasták.

Szólj hozzá!

Ha már egyszer denevérrel hálsz

2009. január 20. 07:36 - Critmiss

Írtam korábban a Velvet elsüllyesztésével elszalasztott történelmi esélyről. Az eredményt mindenki látja, lehet siratni és sajnálkozni. Lehet azonban azon is filózni, hogyan lehetne mégis felpörgetni a dolgot, ha már ilyen állapotba került.

Minimum egy olyan dolog van ugyanis, amivel szerintem lehetne segíteni rajta. Ez pedig a főoldalon megjelenő felület növelése. Igen, jól olvastátok. Növelése. Ugyanis – nem tudom, ki hogy van vele, de – a Velvet hírei nem váltakoznak túl gyorsan. Van olyan, hogy egy nap egyszer kattintok rá valamire, mert nem jön semmi, ami aztán érdekelne. Az meg nem túl életszerű, hogy „bemenjek” a site-ba, és magam mazsolázzam ki a híreket - ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül.

Gondolom, pörgetni kell a kiemelt anyagok olvasottságát, meg nem jó, ha számottervő letöltésszám nélkül darálódnak le a cikkek, de ez a jelenlegi megoldás sem hiszem, hogy kielégítő.

Szerintem a jelenleg is kiemelt linkeken túl van egy olyan tartalmi szegmens, ami abszolút alkalmas a turbózásra: ez pedig a mindenféle külföldi pletykasite-ról összeszedett celebhírek köre. Nem is értem igazából, hogy miért van így eldugva, ha már annyi munkát belefeccölnek (suze valahol írta, hogy több mint húsz forrásból dolgoznak).

Meg egyébként is: így kevésbé épülnek fel a külföldi celebek – ha állandóan kint van a főoldalon mondjuk Sienna Miller, egy idő után mindenki tudni fogja, ki az a Sienna Miller. Míg ha el van rejtve a nem is tudom milyen rovatba, (általában nem találok oda rögtön), akkor csak azt a kommentet lehet elvárni, hogy „Who gives a fuck?”. És jogosan.

Plusz kiegészítésként mondanám, hogy egyébként ez a celebrity percről-percre a magyar médiában eléggé unikális. Pont tegnap jelent meg egy cikk a HVG Online-on arról, hogy milyen gátlástalanul hazudnak a bulvárlapok és hogy simán előfordul, hogy több hónapos fényképeket használnak fel illusztrációként. Itt említeném a többhetes híreket is a Viva tévén, ami már csak azért is megdöbbentően pofátlan, mert a tinédzserek mégiscsak az átlagosnál gyakrabban használják az internetet.

Szerintem ha ez az elem hangsúlyosabb lenne a Velveten és mindenki hozzászokna a friss hírekhez, egyre kevésbé lehetne dögszagú sztorikat beadni az embereknek.

A lényeg mindenesetre, hogy ha már bulvárosodunk, azaz denevérrel hálunk, akkor háLjuk meg rendesen. Ráadásul ez így, ebben a formában nem is annyira vállalhatatlan és gyomorforgató.

 

Szólj hozzá!
Címkék: média tipp website

Újítás a FigyelőNeten

2009. január 19. 07:09 - Critmiss

Nem vagyok egy nagy FigyelőNet felhasználó, pedig nem rossz site, csak nem alkalmas arra a típusú hírzabálásra, amit mondjuk egy Index nyújt. Pedig tényleg teszteltem, hogy esetleg kezdőlapom legyen, de erre nem vált be. Szóval csak a munkával kapcsolatban használom.

Éppen ezért kicsit késve veszem észre (valószínűleg) a fejlesztéseket, ezért nem tudom, mennyire számít újnak, hogy egy egészen jó kis funkciót építettek be a site-ba, ami kicsit emlékeztet egy News for Dummies elemre.

Az egyes cikkekben ugyanis egy külön kis szövegdobozba vannak rendezve azoknak a tartalmaknak a linkjei, amik kapcsolódnak a cikk témájához, viszont frissebbek. Íme egy példa (a cím és a lead után):

 

 

 

 

 

 

 

 

Még azt is odaírják, hogy ÚJ! Tök cuki. :)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása