Critical Miss

Egyvalamit fogadj meg

2009. december 31. 10:27 - Critmiss

Mi más kellene újév előtt, mint egy fogadalomgenerátor, hiszen már annyi mindent másképp szeretnénk csinálni, hogy képtelenség kiválasztani, mit is kellene konkrétan megvalósítanunk. Erre lesz jó ez a site, de persze használhatjuk saját magunk megmosolyogtatására is.

Ez a site nem webkettes, nem tudod ide-oda taszigálni az eredményeket, csak a pillanatnak szól - de ez is a varázsa. Én például a képen látható fogadalmat szeretném megtartani. Fogadkozzatok ti is!

12 komment
Címkék: szuper website

2009

2009. december 31. 07:22 - Critmiss

Most először nézzünk vissza az elmúlt évre. Úgy döntöttem, kiemelek pár posztot, amik valamiért fontosak voltak nekem vagy nektek. Lássuk hát:

1. Feltettem a kérdést nektek, hogy milyen vállalkozásba kezdenétek, ha lehetőségetek adódna rá. Meglepő és megnyugtató módon azt csinálnátok, amit most, csak függetlenként. (Te mihez kezdenél?)

2. Mindenkit buzdítottam a donaldkacsázásra nyáron. A nyavajgókat azóta is csókoltatom. (Élvezd a meleget!)

3. Összegyűjtöttem az addigra kábé hatvanra duzzadt blogszavazás fontosabb eredményeit, egyfajta profilt alkotva rólatok. Bevallom, nagyon élveztem a megírását, pedig sok munka volt vele. (Ilyenek vagytok ti)

4. Ebben az évben kevesebb ötletem volt, de az egyik kedvencem ez idő alatt született: Hogyan valljunk szerelmet geek módra? A Wikipédián. Többen is leszidtak (gondolom Wikipédia-szerkesztők), de nekem még mindig tetszik. (Ötlet szerelmi vallomáshoz)

5. Egy nagyon hosszú bejegyzésben összehasonlítottam az akkor ráncfelvarrt Pesti Estet az Exittel. Készítettem hozzá egy 57 másodperces, kőkemény videót. (A megújult Pesti Est)

6. Lefordítottam egy túlélésitipp-listát a képzőművészeti szcéna számára. Eléggé tetszett nektek. (Tíz túlélési tipp a művészeti szcéna számára)

7. Az újinfluenza kitörésekor írtam egy bejegyzést a helyes kézmosásról. Mindig hasznos és fontos. (Mosom kezeimet)

8. Rendszeresen megjelent a legolvasottabb posztok között a Bánó András frizuráját részletező, gondolom a Google-nek köszönhetően. Mostanában szerencsére kevésbé törődnek az emberek a hajukkal, mert nem jönnek emiatt ide. (Frizurák)

9. Felfedeztem Clay Shirky-t, egy klassz médiaelméleti professzort. Nagyon tetszett nektek mindkét bejegyzés, legalábbis kiemelkedő volt az olvasottságuk. (A brilliáns csávó megmondja 1, 2.)

10. A videók közül többnek volt a szokásosnál nagyobb a nézettsége, de amit teljesen különböző emberek egyaránt szerettek, az a Margit-hídon való áthaladás volt. (A Margit híd második fele)

 

Nagyon köszönöm, hogy olvastok, tegyetek így jövőre is! 

Szólj hozzá!

Miszcellánia 56.

2009. december 29. 07:58 - Critmiss

Imádkozni azokért, akik megbántottak bennünket, egyáltalán nem keresztély álhülyeség, mert tényleg működik. Legalábbis a kutatók szerint. (Miller McCune)

Már hatodik éve rendeznek meg egy fesztivált, ahol egyperces színdarabokat adnak elő a társulatok. Biztosan nagyon élvezik. Főleg a nézők. (The Guardian)

Klassz publit találtam arról, mennyire destruktív tud lenni az öko-fighterek (h)arcoskodása. Elárasztják a közbeszédet olyasmikkel, hogy az emberiség csak egy kelés a Föld orcáján, meg hogy ha kevesebb a kibocsátó (azaz ember), kevesebb a széndioxid-kibocsátás, és lényegében olyan sötéten festik le a jövőt, hogy annak már bénító hatása van. Szóval destruktív. Emlékszem, én is mennyire kétségbe voltam esve a környezetszennyezés miatt gyerekkoromban. Tiszta horror volt már akkor is az állandó pusztulásról hallani. (Slate)

Itt az év legjobbnak ítélt képregény-kockáit nézhetitek meg. (Slate)

Ha klassz nyilakra lenne szükségetek valamilyen grafikához, ingyen letölthetitek innen. Nagyon nehéz jó nyilat találni, rajzolni sem túl könnyű, úgyhogy örülni fogtok neki. (Swissmiss)

A Guardian összegyűjtötte azt a tíz filmet az utóbbi évtizedből, melyek valamiért nem nyerték el a kellő elismerést. Szerepel rajta az Inland Empire (aminek a vége főcímét a Nina Simone dallal a Slate az egyik legfontosabb kulturális pillanatnak ítélte egy cikkében), és a Dalok a második emeletről. Az elsőt nem szeretem a vége főcímet leszámítva, de a másodikat én nagyon bírtam. A többi filmet asszem nem ismerem. :) (The Guardian)

A Slate elég részletesen körüljárja, miért olyan nehéz elviselni a testvéreinket. Hogy ne csak az árnyoldalait lássuk, az előnyeit is felsorolja a dolognak. Ilyen előny, hogy ha például valaki kisebb testvérként nő fel, nagyon hamar megtanulja, hogyan álljon ki magáért, és természetesen az empatikus készség is jobban fejlődik. A testvéri kapcsolatok egyébként időskorban a legerősebbek, gondolom, akkora már lenyugszanak a kedélyek. (Slate)

Okos kutatók rájöttek, hogy a tinédzserek attól még nem feslettek, hogy szexuális életet élnek, még akkor sem, ha ezt laza formában, azaz nem állandó kapcsolatokon belül teszik. Gratula! (Jezebel)

Szólj hozzá!
Címkék: miszcellánia

Városhasználat kortárs rajzokkal

2009. december 28. 07:44 - Critmiss

Előző héten a Stúdió Galériában nyílt egy nemzetközi kiállítás cseh, szlovák és magyar résztvevőkkel. Meglepően jó volt az anyag, legalábbis ott és akkor nagyon jólesett, amit láttam. És mégiscsak ritka, hogy egynél több munkával tudok azonosulni, kivéve persze, ha a Műcsarnokról van szó (nagy számok törvénye).

Leginkább a varrt képek tetszettek, amik tipikusan a "szeretném megcsinálni, de nem tudom rászánni magam, mert rengeteg munka" kategóriába tartoznak. A végeredmény is mutatja, hogy érdemes belefogni. Jók voltak a golyóstoll-rajzok is, meg az arcnélküli portrék.

Nézzétek meg ti is:

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása